Kajsa Ekis Ekman: Vänsterpartiets velgere trampes ned

0
Jonas Sjöstedt slipper fram Stefan Löfvens nye høyreorienterte regjering. Wikimedia Commons

Vänsterpartiet i Sverige godtar at Stefan Löfven danner en regjering som vil føre en politikk som ligger langt til høyre og som bryter med nær sagt alt Vänsterpartiet har lovt sine velgere. Dette ser ut til å rive partiet i stykker. I en kommentar i Aftonbladet skriver Kajsa Ekis Ekman, som sjøl stemte på partiet at «V:s väljare trampas ner på vägen in till maktens palats.» Hun fortsetter:

Kajsa Ekis Ekman

Ingen lyxig premiär är komplett utan en röd matta. Mattan är en nödvändighet, ändå trampar man ned den utan att bevärdiga den med en blick. Den är bara vägen in till maktens palats.
Precis den rollen har vi i dag: den halv miljon människor som röstade på Vänsterpartiet. Majoriteten bestod av unga, kvinnor, låginkomsttagare, utlandsfödda. Det är vi som nu blir nedtrampade.

Den halva miljon som röstade på Centern – ofta svenskfödda med högre inkomst – har däremot fått igenom alla sina krav. Det är de som går på mattan.
C och V har ungefär lika många röster, runt 8 procent. Men medan C har använt sina röster till att få igenom den mest högerinriktade politik som Sverige sett på mycket länge, har vänstern fått igenom – vad? Ett vagt löfte om att kanske få vara med någon gång? Ett papper som ingen har sett och som de andra partierna inte känns vid? Samt en patetisk utfästelse om att kanske göra motstånd i framtiden?
Det är pinsamt.

C har stått i centrum under hela eftervalsprocessen, och sett till att krama ut allt ur sina mandat genom att ha is i magen, ställa partier mot varandra och om och om igen lägga fram kravlistor. Deras inställning har varit: Vi kan inte rösta för en politik som våra väljare inte vill ha.
Helt rätt!
Så kom turen då äntligen till Vänsterpartiet, som hade chansen att stå upp för svenska löntagares rättigheter. Vad hände? Ingenting. Kaxigheten varade en dag, sedan la de sig platt. Det hela påminner om det grekiska vänsterpartiet Syrizas amatörmässiga förhandlingar med Trojkan. Först en massa snack och sedan när det väl gällde fick de inte igenom ett enda kommatecken, men «motståndet fortsätter i framtiden.» Såklart. Inte.

Den här punktlistan som nu ska genomföras skulle inte blivit av utan V:s medgivande. Lyssna på den:
Vinsten i välfärden ska inte begränsas, tvärtom lovar regeringen att inte arbeta vidare med några förslag som begränsar vinsterna. De rikaste fem procenten får slopad värnskatt – något som inte ens Alliansen lyckades med. Man ska inte få göra avdrag på skatten för fackföreningsavgift, däremot för att ha tvätterskor och serveringspersonal hemma.

Det är så oseriöst att man vill gråta. Kan verkligen någon som tittar på Sverige i dag – vården, skolorna, bostadsmarknaden – tycka att det stora problemet är att det är för dyrt att ha någon som tvättar kläder åt en?
De bra förslagen är vaga och icke tvingande, så som att det ska bli «attraktivt för läkare att arbeta i primärvården». Inte ett ord om resurser.
Vad skulle då Vänsterpartiet gjort? Röstat nej?

De borde lagt fram 73 egna krav, naturligtvis! Alla som hungrade efter ministerpostrar och makt hade varit tvungna att kompromissa med er. Annars: ingenting!
Ni hade ett guldläge att stå upp för löntagarna, och ni sumpade det.

Her er de 73 punktene i januaravtalen mellom de nye koalisjonspartnerne. Klassekarakteren i programmet kommer veldig klart fram hele veien, og ikke minst på punktet om profitt i velferde, der det heter:

Regeringen kommer inte att driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelHavnearbeiderstreik og lockout i Sverige
Neste artikkelIsrael med massive angrep på Damaskus