Bladet Nordlys: Nå kommer sjokkpriser på strøm

7
Norge skal kles med vindmøller. Sett fra det norske folkets synspunkt er investeringene meningsløse, naturødeleggende og kostnadsdrivende. Alt gjøres for å tekkes kapitalen og EU, mens norske forbrukere får regninga. Grafikk: Shutterstock.
Odd Handegård

Av Odd Handegård.

Bladet Nordlys har oppdaget at det er noe galt med prisen på strøm. Tre sider av utgaven 18. januar 2019 brukes på problemet. Mye av oppslaget består av intervjuer med diverse ansatte i Troms Kraft – de har store problemer med å forklare hva som har skjedd med strømprisen det siste halvåret. Statnett og hele Ekkokammeret av politikere og presse, hevdet som kjent lenge at kabelbyggingen til EU bare ville koste norske forbrukere ett øre ekstra pr. kWh (enkelte strakk seg til to øre). – Siste strømregning i nærheten av Bodø – der familien ferierer – var i desember på 65 øre pr. kWh (en fordobling) pluss en sterk stigning også av nettavgiftene.

Idiotisk organisering av kraftbransjen

Den lokale forklaringen til Troms Kraft på den ekstreme prisøkningene på strøm, likner på de nasjonale forklaringene: Det skal ha vært lange kuldeperioder i Norge (?), det var tørke i sommer (da Statnett virkelig trappet opp eksporten av strøm), økte kullpriser i Europa, økt CO2-avgift på strøm (?) og den norske krona er blitt svakere i forhold til Euro (?). Mens realitetene selvfølgelig er en komplett idiotisk organisering av den norske kraftbransjen, særlig de endringene som kom på 90-tallet og som lot kraftselskapene selge strømmen der prisen var høyest – noe som i dag er i ferd med å bli katastrofalt når ny kabelbygging til EU åpner for salg av meget betydelige deler av norsk vannkraft til EU.

Meningsløst «spleiselag»

Ellers konsentrerer Troms Kraft seg mest om nettleien – strømkundene vil kunne få billigere strøm (om 5-10 år) når Norge har fått bygd ut 30 TWh med mere «fornybar energi» (ikke ett ord om at dette dreier seg om bortkastet vindkraftutbygging). Og nettleien skyldes i hovedsak at nettselskapene har vært tvunget til å ta «tunge investeringer», inkluderte «smarte» strømmålere, som framstilles som «spleiselag» som alle vil ha nytte av.

Uholdbar begrunnelse

Det eneste som likner på en BEGRUNNELSE for «milliard-spleiselaget», er følgende formulering: «Hadde Norge kun tenkt på seg selv ville vi hatt billigere strøm. Vi ønsker jo å dreie til bruk av mer miljøvennlig kraft, og bort fra kull og kjernekraft…. Der må vi bidra…. Vi er et batteri mot Europa». Slikt sludder er det altså fortsatt mulig å bruke i norske aviser. Alle vet jo inderlig vel at det lille norske husholdninger bruker av kull og kjernekraft er den vi importerer fra EU.

Ingen fornuftig grunn til prisøkningene

Det er ingen fornuftig grunn til dagens og høstens høye strømpriser. Vannmagasinene har nesten en normal fylling (litt lite nordpå). Det «unormale» er det som skjer på Nasdaq-børsen – der spekuleres det vilt i at strømprisen vil stige, og så blir strømprisen til husstandene allerede i dag deretter. Kanskje det også er grunn til å spørre om kraftbransjen har begynt å få panikk: Den virkelig store prisstigningen på strøm er jo planlagt til 2021 da det nye prissystemet for kraft i Norge («effekttariff») skal innføres. Kanskje noen har funnet ut at vi allerede nå bør få en forsmak på den framtidige prisstigningen, slik at det store sjokket blir halvert dersom det blir delt i to med et par års mellomrom?

Ufattelig fra SV

Det er ikke så rart at Frp fronter galskapen i norsk kraftpolitikk (med alle de siste energiministre) – partiet har jo spesialisert seg på å si noe (ofte tilsynelatende fornuftig) for så å gjøre nøyaktig det motsatte. Når det gjelder venstresida, særlig SV, er det mer ufattelig at partiet er tilhenger av en kraftpolitikk som fører til en galopperende prisutvikling for norske forbrukere. Har vi fått et «sosialistisk» parti som har fått «folk flest» i vrangstrupen?

Andre artikler av Odd Handegård på steigan.no

Denne artikkelen er sett av over 75.000 folk på Facebook:

Sammenhengene i kraftpolitikken

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Det er kanskje litt overraskende at utenlandskabler (sammen med økte strømpriser i EU) skal påvirke norsk strømpris såpass mye og så langt nord i Norge, men hele strømsystemet i Norge henger jo sammen og er knyttet opp mot utenlandskabler/linjer.

  Istedenfor at produksjon i EU-landene flyttes til Norge hvor det er billig, ren og stabil strøm, så skal isteden norsk strøm eksporteres til EU som en slags solidaritetshandling (og med den konsekvens at norske smelteverk og kraftkrevende industri i Norge går konkurs pga høy strømpris og økt netteleie).

  Dette er vel siste fase av globaliseringen hvor hele land nå risikerer å få sin økonomi og industri undergravd. Man kan lure på hva Norge skal leve av etter oljen. Billig strøm blir det i allefall ikke.

  • Det har jo ingenting med solidaritet å gjøre det er for å selge mest mulig kraft dyrt,strømmen blir ikkje dyrere å produsereselv om prisen går opp!

 2. Handegård skriver: » Når det gjelder venstresida, særlig SV, er det mer ufattelig at partiet er tilhenger av en kraftpolitikk som fører til en galopperende prisutvikling for norske forbrukere. Har vi fått et «sosialistisk» parti som har fått «folk flest» i vrangstrupen?»

  Det kan i blant virke som om ordene «grønn» og «klimavennlig» fungerer som ren kryptonitt på evnen til kritisk tenkning både hos SV og resten av (den såkalte) venstresida.

 3. Billig strøm til tilnærmet selvkost til folket er et naturlig gode for ekte sosialdemokrater å sørge for i et land så rikt på vannkraft, og det hadde vi til og med Nordli-regjeringen. Det var agenter er for global finanskapital som tok over ledelsen i AP etter Nordli, og privatisere infrastrukturen er en av deres oppgaver.

  Etter liberaliseringen av kraftmarkedet som Stoltenberg regjeringen innførte, har private aktører kunnet skumme fløten av strømsalget med mange milliarder uten å måtte selv investere i nettet med utbygging, mens kostnadene for den fysiske utbyggingen har blitt belastet forbrukerne. Ran og utnytting av norske forbrukere tilrettelagt av Stoltenberg-regjeringen.

  Så klart at når utenlandskabler (betalt av forbrukerne) fører kraften ut av Norge, må prisen på kraften som er igjen bli mye dyrere for norske forbrukere. Men strøm må alle ha, og det blir nok til at folk biter tennene sammen, knytter nevene (i lommen) betaler allikevel.

  Når kablene til utlandet er etablert, og ACER avtalen er i kraft, blir det for sent å gjøre noe for norske forbrukere. Det blir vanskelig å ta igjen suvereniteten. Det som nå må gjøres er å si opp EØS avtalen for å komme ut av ACER, og kappe utenlandskablene. Hvilket parti kan vi stemme på for å få gjennomført dette, er det Kystpartiet som ligger nærmest?

  • Northern Light skriver: «Etter liberaliseringen av kraftmarkedet som Stoltenberg regjeringen innførte, har private aktører kunnet skumme fløten av strømsalget med mange milliarder uten å måtte selv investere i nettet med utbygging, mens kostnadene for den fysiske utbyggingen har blitt belastet forbrukerne. Ran og utnytting av norske forbrukere tilrettelagt av Stoltenberg-regjeringen.»

   Det er også verdt å huske på at programkomiteen i Høyre tidligere enstemmig har foreslått delprivatisering av den norske virksomheten til Statkraft (men partiet endte med et kompromiss om å delprivatisere utenlandsdelen), og tidligere har Høyre også angrepet hjemfallsretten. Regjeringspartner, FrP, ønsker på sin side at utenlandske aktører også bør få kjøpe seg mer opp i de store vannkraftverkene og ikke bare i småkraftverk, og støtter Småkraftforeningen i deres ønske å fjerne konsesjonene som setter begrensningene for privat eierskap i de store kraftverkene til en tredjedel av selskapet. (Se for eksempel: https://www.dagsavisen.no/innenriks/vil-ha-utenlandske-vannkraft-eiere-1.973256 og: https://www.dagbladet.no/nyheter/ap-tror-hoyre-kommer-til-a-ga-mot-eget-vedtak-og-selge-arvesolvet-til-utlandet/67402661). Det er også sterke krefter i EU som ønsker en slik utvikling velkommen, naturligvis. Både flere tyske, sveitsiske og britiske selskaper er interessert i å tjene penger på norsk kraft.

   I det store og det hele forsøker våre folkevalgte, så vidt jeg kan se, å legge til rette for at Norge skal bli en kraft-bananrepublikk.

 4. For meg er det ikke ufattelig at SV forsvarer dette. Kristin Halvorsen sa selv for noen år siden at målet til SV var å få Norge inn i en FN ledet verdensorden. Hun og resten av toppen i SV er globalister. Det gjør henne til en fascist som aldri skulle ha styrt noe som helst. Nå jobber hun i bioteknologinemda og argumenterer for legalisering av GMO. Vi har mye å se fram til…..

 5. Fredrikstad og Hvaler har hatt Effekt-måling i 2 år med det resultatet at nettleien har økt med 30 – 40%. I tillegg ble prisen på fastleddet økt med 18% 1. Juli 2018.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.