Angrepet i Manbij gir USAs krigshauker og IS akkurat hva de ønsker seg.

0
Åstedet for terrorangrepet i Manbij som drepte fire amerikanske soldater. Skjermdump fra video.

av Jason Ditz, antiwar.com

Motstanderne av USAs tilbaketrekning fra Syria gjør hva de kan for å holde krigen i gang.

En selvmordsbombing utført av IS i den syriske byen Manbij drepte fire soldater fra USA. Dette medførte en liten forandring i fortellingen til USAs politiske haukene i USA og kommentatorene i media, som var imot USAs tilbaketrekning fra Syria. De er nøyaktig like mye imot dette som før, det er bare det at nå brukes Manbij som unnskyldning.

Så, etter uker med å fokusere sine argumenter på å redde kurderne fra Tyrkia, er fokus nå på ideen om at IS har fattet mot etter annonseringen av USAs tilbaketrekning og at en fortsettelse av tilbaketrekningen bare vil gjøre USAs soldater til mål.

Deres løsning er å la USAs tropper bli stående i Syria noe som ironisk nok også er IS mål. I og med at de har mistet kalifatet og blitt til et ørken-sentrert opprør med lite territorium, vil en tilbaketrekning av USAs styrker være et hardt slag mot IS sin allerede fragmenterte betydning som en internasjonal bevegelse.

Den enkleste måten for IS å beholde sin relevans er å holde USAs tropper i nærheten for tilfeldige kamper og angrep. Dette ville bidra til å holde tilstrømningen av anti-USA rekrutter i gang dessuten å sørge for internasjonal finansiering for deres drift og ledelse.

På en måte er ikke dette ulikt haukenes ønske om å holde USAs styrker stående i Syria.  Dette representerer enda en mulighet for tilhengerne av krig å gjøre seg gjeldende og til å fortsette opprettholde pengestrømmen på USAs side av krigen.

Det kan gjerne være at USAs stadig mer rotete tilbaketrekning gjør dem til et større mål for IS, og IS vil nok forsøke å oppnå det de er ute etter med flere angrep. Den enkleste løsningen på dette ville ha vært en rask tilbaketrekning slik som det ble sagt til å begynne med. I stedet får en nå en stadig langsommere. Å stoppe tilbaketrekningen helt er ikke noen løsning i det hele tatt. Det ville bare føre til at både IS og USA’s hauker får det de ønsker

 Oversatt av Eric Kamov for Derimot.no.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelIsrael med massive angrep på Damaskus
Neste artikkelFranske generalar åtvarar Macron
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).