De gule vestene sprer seg til Réunion

0
Også på den franske øya Réunion framstår bevegelsen gilets jaunes som klassekamp. Foto: Libération.

Den tidligere franske kolonien Réunion, nå oversjøisk departement i Frankrike, ligger i Indiahavet 800 km øst for Madagaskar. Nå har grasrotbevegelsen «gilets jaunes», gule vester, spredd seg dit også. Dette skriver Africa Times.

Bevegelsen har vist styrke i hele siste halvdel av november 2018. Så sterke har protestene blitt at den franske presidenten Emmanuel Macron har satt inn tropper mot demonstrantene. Minister for de oversjøiske områdene Annick Girardin matte dra på krisebesøk til øya for å prøve å roe gemyttene. Der møtte hun demonstrantene og la fram en del reformtiltak som var ment å skulle komme dem i møte. Men fortsatt da hun skulle reise fra øya igjen møtte de gule vestene opp i stort antall og ropte på Macrons avgang. Det er en allmenn oppfatning på øya at tiltakene ikke på noen måte er tilstrekkelige for å imøtekomme kravene fra grasrota. 42 prosent av innbyggerne lever under fattigdomsgrensa og arbeidsløsheten er på 23 prosent, skriver 20minutes.fr. Det hevdes at streikene og blokadene har ført til at selskaper på Réunion har hatt et tap på ti dager som ligger mellom 500 millioner og 600 millioner euro.

David Lorion, som er deputert fra øya til det franske parlamentet sier til Le Monde: «Réunion er helt slått ut, bensin mangler overalt, handelen har stoppet opp (…), mer enn 8000 mennesker er arbeidsledige, bønder ser at dyrene deres dør. Dette kan ikke fortsette lenger.»

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelAtlantic Council foreslår terrorhandling mot Kertsj-brua
Neste artikkelTyskland: – Ukraina ville dra oss inn i en krig
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).