De gule vestene sprer seg til Réunion

0
Også på den franske øya Réunion framstår bevegelsen gilets jaunes som klassekamp. Foto: Libération.

Den tidligere franske kolonien Réunion, nå oversjøisk departement i Frankrike, ligger i Indiahavet 800 km øst for Madagaskar. Nå har grasrotbevegelsen «gilets jaunes», gule vester, spredd seg dit også. Dette skriver Africa Times.

Bevegelsen har vist styrke i hele siste halvdel av november 2018. Så sterke har protestene blitt at den franske presidenten Emmanuel Macron har satt inn tropper mot demonstrantene. Minister for de oversjøiske områdene Annick Girardin matte dra på krisebesøk til øya for å prøve å roe gemyttene. Der møtte hun demonstrantene og la fram en del reformtiltak som var ment å skulle komme dem i møte. Men fortsatt da hun skulle reise fra øya igjen møtte de gule vestene opp i stort antall og ropte på Macrons avgang. Det er en allmenn oppfatning på øya at tiltakene ikke på noen måte er tilstrekkelige for å imøtekomme kravene fra grasrota. 42 prosent av innbyggerne lever under fattigdomsgrensa og arbeidsløsheten er på 23 prosent, skriver 20minutes.fr. Det hevdes at streikene og blokadene har ført til at selskaper på Réunion har hatt et tap på ti dager som ligger mellom 500 millioner og 600 millioner euro.

David Lorion, som er deputert fra øya til det franske parlamentet sier til Le Monde: «Réunion er helt slått ut, bensin mangler overalt, handelen har stoppet opp (…), mer enn 8000 mennesker er arbeidsledige, bønder ser at dyrene deres dør. Dette kan ikke fortsette lenger.»

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.