Kraftige protester mot ny overtidslov i Ungarn

0
Håpefull reportasje i Radio Free Europa, som er USAs offisielle kanal i Europa. Skjermdump.

I flere dager har demonstranter tatt til gatene i Ungarns hovedstad Budapest. Demonstrantene protesterer mot det de kaller «slaveloven» som øker timeantallet for mulig pålagt overtid fra 250 til 400 tmer i året. Men det er mye mer som ligger under protestene. Demonstrantene krever at statsminister Viktor Orbán går av og kaller ham diktator, eller Viktator, som det heter på plakatene.

Det finnes utvilsomt mange gode grunner til å protestere i Ungarn, og den nye loven er en av dem. Men likevel er det vanskelig å ikke se disse protestene, og ikke minst mediedekninga av dem i sammenheng med det store politiske spillet i EU og NATO.

Protestbevegelsen i Ungarn er svært mye svakere enn de gule vestenes opprør i Frankrike, men får likevel en sympatisk mediedekning som om den skulle være av samme format. Demonstrantene er ikke møtt med den samme massive politivolden som den som er brukt mot de gule vestene i Paris, men likevel snakkes det om diktatur. Her er et av CNNs oppslag. Her er New York Times.

Lederen for de liberale partiene i Europaparlamentet, Guy Verhofstadt, har gjort kampen mot Orbán til sin personlige kampsak. Verhofstadt er ikke akkurat den som er bekymret over ultraliberale arbeidslivslover. Han ønsker en europeisk føderalstat og ser Ungarn og spesielt Orbán som en ubehagelig trussel mot disse planene. På sin side har den ungarske regjeringa kritisert Verhofstadt for å være en alliert av milliardæren George Soros.

Det er flere ting EU-eliten misliker med Orbán og hans regjering. En av dem er at de er motstandere av EUs migrasjonspolitikk og en annen er at de motsetter seg planene om et stadig mer sentralisert EU på veien mot en føderal EU-stat. På begge disse punktene er folk som Verhoftstadt og Soros enige. I en artikkel i Project Syndicate i 2016 gikk Soros inn for at EU skulle låne 20 milliader euro for å finansiere en innvandring av minst en million migranter og flyktninger i året.Dette er en politikk Orbán er kraftig motstander av.

Det skrives i ungarsk presse om at EU vil prøve å utløse et Maidan i Ungarn. Som kjent var EU svært aktivt i samarbeid med USA i forberedelsene til statskuppet i Ukraina i februar 2014.

Foreløpig er imidlertid ikke protestene noe i nærheten av å kunne utløse en slik situasjon.


Forrige artikkelAnklager om dansk tortur i Irak
Neste artikkelUSAs militære ledelse forbereder en umiddelbar tilbaketrekning fra Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).