Jihadismen og Marokko – neste land ut?

0

Etterforskere mistenker i alt fire marokkanske menn for drapene på norske Maren Ueland fra Bryne og Louisa Vesterager Jespersen fra den danske byen Ikast. Minst en av de mistenkte skal ha vært knyttet til terrorhandlinger. Morocco World News skriver at ytterligere ni mistenkte er arrestert i samband med drapene. De mistenkte er også mistenkt for å ha tilknytning til Den islamske staten. Politiets etterretningstjeneste i Danmark mener at drapene sannsynligvis er knyttet til terrorisme.

Marokko har hatt få terrorangrep, og det alvorligste var angrepet mot turister på plassen Jemaa el-Fna i 2011 da 17 mennesker ble drept. En årska til at det har vært så få angrep er at marokkanske myndringheter har drevet en hard undertru´ykking av alle tendenser til framvekst av terrorceller.

En FN-rapport sier at IS har celler med 1473 marokkanere, og det er kamptrente folk med bakgrunn fra krigen mot Syria.

Etter at jihadistene for en stor del er nedkjempet i Syria har mange av dem klart å flykte, til dels med velvillig assistanse fra seine vestlige sponsorer. Dermed er det en fare for at land som Tunisia, Algerie og Marokko kommer i brennpunktet. Det antas at omkring 200 jihadister har vendt tilbake til Marokko fra Syria og 800 til Tunisia.

NATO-krigen mot Libya i 2011 som Norge gikk i spissen for har gitt både IS og al-Qaida i form av AQIM baser i landet som de bruker til å infiltere nabolandene. I Algerie er også AQIM etablert, så det er ikke å se spøkelser på høylys dag om nå myndighetene også i Marokko frykter en oppblomstring av jihadismen.

Britisk rapport: – Algerisk etterretning var involvert i terroraksjonen i In Amenas

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.