Jihadismen og Marokko – neste land ut?

6

Etterforskere mistenker i alt fire marokkanske menn for drapene på norske Maren Ueland fra Bryne og Louisa Vesterager Jespersen fra den danske byen Ikast. Minst en av de mistenkte skal ha vært knyttet til terrorhandlinger. Morocco World News skriver at ytterligere ni mistenkte er arrestert i samband med drapene. De mistenkte er også mistenkt for å ha tilknytning til Den islamske staten. Politiets etterretningstjeneste i Danmark mener at drapene sannsynligvis er knyttet til terrorisme.

Marokko har hatt få terrorangrep, og det alvorligste var angrepet mot turister på plassen Jemaa el-Fna i 2011 da 17 mennesker ble drept. En årska til at det har vært så få angrep er at marokkanske myndringheter har drevet en hard undertru´ykking av alle tendenser til framvekst av terrorceller.

En FN-rapport sier at IS har celler med 1473 marokkanere, og det er kamptrente folk med bakgrunn fra krigen mot Syria.

Etter at jihadistene for en stor del er nedkjempet i Syria har mange av dem klart å flykte, til dels med velvillig assistanse fra seine vestlige sponsorer. Dermed er det en fare for at land som Tunisia, Algerie og Marokko kommer i brennpunktet. Det antas at omkring 200 jihadister har vendt tilbake til Marokko fra Syria og 800 til Tunisia.

NATO-krigen mot Libya i 2011 som Norge gikk i spissen for har gitt både IS og al-Qaida i form av AQIM baser i landet som de bruker til å infiltere nabolandene. I Algerie er også AQIM etablert, så det er ikke å se spøkelser på høylys dag om nå myndighetene også i Marokko frykter en oppblomstring av jihadismen.

Britisk rapport: – Algerisk etterretning var involvert i terroraksjonen i In Amenas

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for TarjeiV TarjeiV says:

  Brukeren @jenanmoussa, antagelig arabiskkyndig, skrev på twitter:
  “I just made a mistake and watched beheading video of one of the Scandinavian tourists in Morocco. It’s TERRIFYING. I heard in video: “this is in revenge for our brothers in Hajin”. Hajin is a Syrian town, an ISIS stronghold taken by SDF earlier this week.”

  Det gjør om mulig saken ennå mer forferdelig.

 2. Avatar for INK INK says:

  Dette er en fryktelig forbrytelse på alle måter.
  Men det jeg ikke skjønner, er det med at gjerningsmennene angivelig “glemmer” ID-bevis igjen på åstedet. Så vidt jeg skjønner er dette ikke første gang det skjer i forbindelse med terror (eller masseskytinger)? Jeg tenker at det må jo være gjort bevisst, for så dumme er vel ingen? Ønsker de selv å bli funnet - eller er det noen over dem som ønsker at de skal bli tatt? Selv har jeg absolutt ingen konkrete teorier om hva som er det ev. underliggende motivet, jeg bare synes det er innmari rart når slike “forglemmelser” skjer flere ganger.

 3. Det startet med at passet til Atta, en av de angivelige pilotene som førte et av flyene i 9/11 angrepet, ble funnet bare noe skadet ved et av de sammenraste skyskraperne. Etter det er listen lang over åsteder for terror hvor en eller flere terrorister har mistet ID dokumenter, i angrepet på Charles Hebdo etc. Det er ikke rart at mange har mistanke om at det er sterke krefter bak som vil legge skylden på noen i mange av tilfellene.

 4. Avatar for aford aford says:

  Er det ett eneste tilfelle av påstått islamist-terror på årevis i Europa eller USA, der ikke et pass eller flere som identifiserer gjerningspersonene blir funnet, og kanskje som det eneste uskadde fysiske objektet på åstedet? Det er såpass regulært at man vitser om at skyskrapere bør bygges av pass-materiale for å tåle hva det måtte være.

 5. Avatar for aford aford says:

  Synkronisitet nå. :+1:

 6. Avatar for Harald Harald says:

  Godt observert. Svaret er, og nå høres jeg desverre bedrevitende ut, at muslimsk terror IKKE finnes. Det vi istedet får presentert av EKSTREMT STERKE KREFTER er teater. Dvs at vi blir ledet inn i ett “narrativ” som baserer seg på en islamsk bogeyman.
  Kreftene som skaper dette scenarioet ønsker å gi Vesten ett monster å frykte.
  “Jihadisten” er dette monster, og gir da begrunnelse for tiltak som vi straks aksepterer.
  Hvordan gjøre dette plausibelt?
  De ikke-muslimske kreftene bak handlingene deler ut ID-kort som framer patsiene.
  Slik kan de våkne av oss spotte en fake hendelse.
  Som selvsagt ikke betyr fake ofre.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere