Den syriske hæren rykker inn i den kurdiskkontrollerte byen Manbij

0
Syriske og russiske styrker er rykket inn i nærheten av byen Manbij. Kilde: Den syriske hæren.

Den nordlige byen Manbij i Syria er kontrollert av kurdiske SDF-styrker. Tyrkiskstøttede jihadister truer med å angripe byen og den syriske hæren med støtte fra Russland har rykket inn for å avverge et angrep.

Kartet viser beliggenheten til byen Manbij.

Donald Trumps erklæring om å trekke USAs tropper ut av Syria har allerede ført til endringer i det militære landskapet i Syria. Det kurdiske SDF frykter at de vil bli overkjørt av den tyrkiske hæren og den tyrkiskstøttede jihadistgruppa Ahrar Al-Sharqiyah, og søker derfor samarbeid med den syriske hæren og Russland.

Middle East Eye melder at den syriske hæren har rykket inn i utkanten av byen Manbij der SDF har militære posisjoner. En talsperson for det kurdiske militærrådet i byen sier at Russland har satt i stand kommandosenteret i landsbyen Arima, som ligger i utkanten av Manbij.

Denne meldinga bekreftes av Almasdar News og andre nyhetsmedier i regionen. Ifølge disse meldingene deltar også russiske soldater i denne framrykkinga. Det har vært mange varsler om at det ville komme et snarlig tyrkisk angrep på byen, men så langt er det ikke rapportert om noen slik aktivitet. Med den syriske hæren og deres russiske allierte på plass, er det mindre sannsynlig at Tyrkia vil angripe.

Øverstkommanderende for SDF, Mazioum Kobani, sier at han styrker forsøker å få til en avtale med det russiske og den syriske regjeringa. Kilde: Twitter.

Samtidig er det registrert at den syriske hæren har sendt en stor militækonvoi til Deir Ezzor i Eufratdalen for å ta kontroll over områder der. Dette blir sett på som forberedelser til å ta over kontrollen i området hvis og når USA gjør alvor av vedtaket om å trekke ut sine styrker.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHei um jol! – Eilert Sundts «sundhedsberetning» fra Eiken
Neste artikkelFN-panel om White Helmets, organhandel og andre forbrytelser
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).