Den syriske hæren forbereder framrykking til grensa mot Tyrkia i nordøst

3
Den syriske armeen forbereder seg på å rykke inn i den nordøstlige delen av landet. Foto: SANA.

Det kurdiskdominerte SDF skal ha forhandlet med den syriske hæren om at den skal ta over kontrollen av grensepostene i Nordøst-Syria når USA trekker styrkene sine ut. Dette hevder kilder i den syriske hovedstaden Damaskus.

Det er den syriske generalen Ali Mamlouk, spesialrådgiver for president Bashar al-Assad, som skal lede disse forhandlingene sier kildene. Han sier at han snakker med den kurdiske delegasjonen for å finne ut hvordan den syriske hæren skal etablere seg på grensa mot Tyrkia for å hindre en eventuell tyrkisk invasjon der. SDF skal ha krevd at deres styrker fortsatt skal beholde sine posisjoner i resten av det nordøstlige Syria. Dette kravet er avvist i Damaskus. Den syriske regjeringa har foreslått en spesialstatus for kurdisk administrasjon av de kurdiskdominerte områdene innenfor ranmene av et samletSyria og åpner for at SDFs medlemmer kan slutte seg til de syriske hæren.

«Det vil bare være en hær på syrisk territorium, og det vil være den syriske hæren,» er den instruksen de syriske forhandlerne har fått.

Tyrkia har truet med å invadere det nordøstlige Syria når USA trekker seg ute. Men president Recep Tayyip Erdogan skal ha fått beskjed fra Russland om at landet ikke vil godta noen slik innmarsj og at det vil være den syriske hærens sak å overta kontrollen i denne regionen.

Det var etter en samtale med president Erdogan at Donald Trump bestemte seg for å btrekke USAs styrker ut av Syria og sjokkerte både sin egen forsvarsminister, sikkerhetsrådgiver og sine allierte.

Russland er avventende skeptisk til om USA vil forlate Syria slik Donald Trump har lovet. Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov sier at USA fortsetter å bryte Sikkerhetsrådet resolusjon om Syria.

I gamlebyen i Aleppo er livet på vei tilbake til normalen. Foto: SANA.

Jihadiststyrker som står under tyrkisk kontroll har samlet seg nær stillingene til SDF, sier kilder som står den tyrkiske hæren nær. Erdogan holder med andre ord flere muligheter åpne.

På den andre sida er en stor konvoi av syriske styrker på vei mot den nordøstlige delen av landet, skriver Almasdar News. De skal være på vei til å etablere styrker langs Eufrat i Deir Ezzor-provinsen. Julaften bombet USA-koalisjonen ei bru som den syriske hæren nesten hadde bygd ferdig over Eufrat-floden, uten å gi noen forklaring på denne aggressive handlingen.

Den Soros-finansierte International Crisis Group mener at Trump har forrådt kurderne og at SDF nå står i en vanskeligere forhandlingsposisjon overfor Damaskus enn de gjorde våren 2018. Likevel sier ICG at det mest sannsynlige og mest realistiske nå er at Russland forhandler fram en avtale der den syriske regjeringa får full kontroll over den nordøstlige delen av landet og at kurderne får innfridd noen krav, man svært langt fra alle.


KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. I 2011 var den marginale motstanden mot staten Syria utgjort av det såkalte FSA “free syrian army”, som ble anført av korrupte forræderiske syriske offiserer som tok i mot penger fra CIA. Mannskapet var leiesoldater fra hele midtøsten, og saudi-Arabia spesielt. i 2014 gikk FSA i oppløsning etter bare 2 år med haltende motstand uten folkelig støtte. De aller fleste FSA folk gikk da direkte over til IS.

    SDF ble opprettet i 2015 av USA i samarbeid med kurdiske YPG, i den hensikt å opprettholde illusjonen av at det fortsatt eksisterte en demokratiske revolusjonær opposisjon i Syria. SDF er imidlertid overhode ikke syrisk, men kurdisk. USA velger å fokusere retorisk på YPGs demokratiske idealer, men kunne like gjerne stemplet dem som kummunister og knust dem i samarbeid med tyrkerne. Når USA nå trekker seg ut i samarbeid med Tyrkia, så dukker FSA pussig nok opp igjen med tyrkisk støtte, og gjerne i kamp mot YPG og SDF. Trump hevder at IS er bekjempet, men Erdogan lover å fortsette kampen mot dem. -Løgn og faens løgn! Tiden er nå moden for at Russland for alvor håndhever brudd på folkeretten og krenkelser av Syrias suverenitet, ved å gi tyrkerne en kraftig smekk på fingeren.

  2. Avatar for Slangen Slangen says:

    Det er ønskeleg at den norske deltakinga økonomisk og militært på USA si side mot Syria blir grundig forklart.

  3. Gjør som E Solberg. Snakk om se 6 i juleselskapene. Solberg gir folket en lekse i følge DN.no den 19/12-2018. (Da forsvinner plutselig Syria samvittigheten!) Flere norske statsborgere som skal spise den samme råtne landssviker julegrøten, ohoi!
    Fantastisk at vi saueflokken lar oss lure av denne kynismen som politikerflokken utviser, da de for lengst har avlevert (og fått svar på) sin jobbsøknad videre i globalismens rekker.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere