Den syriske hæren forbereder framrykking til grensa mot Tyrkia i nordøst

0
Den syriske armeen forbereder seg på å rykke inn i den nordøstlige delen av landet. Foto: SANA.

Det kurdiskdominerte SDF skal ha forhandlet med den syriske hæren om at den skal ta over kontrollen av grensepostene i Nordøst-Syria når USA trekker styrkene sine ut. Dette hevder kilder i den syriske hovedstaden Damaskus.

Det er den syriske generalen Ali Mamlouk, spesialrådgiver for president Bashar al-Assad, som skal lede disse forhandlingene sier kildene. Han sier at han snakker med den kurdiske delegasjonen for å finne ut hvordan den syriske hæren skal etablere seg på grensa mot Tyrkia for å hindre en eventuell tyrkisk invasjon der. SDF skal ha krevd at deres styrker fortsatt skal beholde sine posisjoner i resten av det nordøstlige Syria. Dette kravet er avvist i Damaskus. Den syriske regjeringa har foreslått en spesialstatus for kurdisk administrasjon av de kurdiskdominerte områdene innenfor ranmene av et samletSyria og åpner for at SDFs medlemmer kan slutte seg til de syriske hæren.

«Det vil bare være en hær på syrisk territorium, og det vil være den syriske hæren,» er den instruksen de syriske forhandlerne har fått.

Tyrkia har truet med å invadere det nordøstlige Syria når USA trekker seg ute. Men president Recep Tayyip Erdogan skal ha fått beskjed fra Russland om at landet ikke vil godta noen slik innmarsj og at det vil være den syriske hærens sak å overta kontrollen i denne regionen.

Det var etter en samtale med president Erdogan at Donald Trump bestemte seg for å btrekke USAs styrker ut av Syria og sjokkerte både sin egen forsvarsminister, sikkerhetsrådgiver og sine allierte.

Russland er avventende skeptisk til om USA vil forlate Syria slik Donald Trump har lovet. Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov sier at USA fortsetter å bryte Sikkerhetsrådet resolusjon om Syria.

I gamlebyen i Aleppo er livet på vei tilbake til normalen. Foto: SANA.

Jihadiststyrker som står under tyrkisk kontroll har samlet seg nær stillingene til SDF, sier kilder som står den tyrkiske hæren nær. Erdogan holder med andre ord flere muligheter åpne.

På den andre sida er en stor konvoi av syriske styrker på vei mot den nordøstlige delen av landet, skriver Almasdar News. De skal være på vei til å etablere styrker langs Eufrat i Deir Ezzor-provinsen. Julaften bombet USA-koalisjonen ei bru som den syriske hæren nesten hadde bygd ferdig over Eufrat-floden, uten å gi noen forklaring på denne aggressive handlingen.

Den Soros-finansierte International Crisis Group mener at Trump har forrådt kurderne og at SDF nå står i en vanskeligere forhandlingsposisjon overfor Damaskus enn de gjorde våren 2018. Likevel sier ICG at det mest sannsynlige og mest realistiske nå er at Russland forhandler fram en avtale der den syriske regjeringa får full kontroll over den nordøstlige delen av landet og at kurderne får innfridd noen krav, man svært langt fra alle.


KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSammenhengene i kraftpolitikken
Neste artikkelHei um jol! – Eilert Sundts «sundhedsberetning» fra Eiken
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).