USA har brukt over 50.000.000.000.000 kroner på krig siden 2001

3

Siden 2001 har krig i Midt-Østen og Asia kostet USA brukt over 50 billioner norske kroner, ifølge en ny rapport. Krig og militære intervensjoner i Afghanistan, Irak, Syria og Pakistan har kostet amerikanske skattebetalere over 50 billioner norske kroner siden 2001, skriver CNBC. Avisen sammenligner dette med de amerikanske myndighetenes pengebruk i regnskapåret 2017–2018, som var 17 billioner norske kroner lavere. Dette skriver avisa VG og fortsetter:

«Bak rapporten står Watson Institute of International and Public Affairs ved Brown University, som i sitt «Cost of War»-prosjekt kartlegger de totale kostnadene av krigføring for den amerikanske staten. Det er ikke kun militære utgifter i regnestykket. Hele 8,5 billioner norske kroner går til helsehjelp for veteraner fra kriger etter 11. september 2001.

480.000 døde

I samme rapport kommer det også frem at mer enn 480.000 mennesker har dødd som et direkte resultat av krigshandlinger i Irak, Afghanistan og Pakistan, blant dem 244.000 sivile. I tillegg er ti millioner mennesker drevet på flukt.»

Kommentar:

Vi har tidligere omtalt denne rapporten på steigan.no. Men det er naturligvis både ypperlig og viktig at en hovedstrømsavis som VG gjengir konklusjonene fra denne rapporten. USA er uten sammenlikning den største drapsmaskinen i nyere historie. Hvilke andre land har påført verden så store tap og så store lidelser i det 21. århundre? Hvilket land er mest krigersk og aggressivt? 50.000 milliarder norske kroner brukt på krig og militære intervensjoner. Hva kunne ikke slike summer ha bidratt til hvis de i stedet hadde vært brukt til å skaffe folk mat, vann, skolegang, medisiner og et bedre liv?

Og likevel kappes norske politikere om å være de mest lojale og underdanige lakeiene for USA. Og de reagerer som pavlovske hunder hver gang Det hvite hus og Pentagon blåser i fløyta. Norge er blant de landene i verden som har vært med på flest av disse krigene til USA, og det uten at norske politikere en gang rødmer når de snakker om menneskerettigheter.

 

Klikk her for å styrke kritisk og uavhengig journalistikk.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. USA er er plutokrati og ikke et demokrati. Amerikansk krigsvåpen-industri er stort sett privateid, og bestemmer sin fortjeneste selv. Militærbudsjettet er heller ikke transparent, og enorme summer kan ikke gjøres rede for hvert år. Dagen før 9/11 redegjorde Donald Rumsfeld fremfor kongressen for hvordan det gikk med etterforskningen av hvor 2.3 Billioner dollar hadde tatt veien i budsjettet. Dagen etter var alt glemt, og flyet eller hva det var som traff Pentagon traff kontorene hvor etterforskerne holdt til. For en tilfeldighet!

  Hvis en nøster opp i eierskaps-strukturene til den amerikanske våpenindustrien, er det klart at bankkartellene hat aksjemajoriteten i selskapene som står oppført som eiere. Ved samme bordet sitter vestlig presse og media som de eier, kontraktørene og Pentagon og utgjør det militære-industrielle komplekset (MIC). Når da kongressmedlemmer åpenlyst kan kjøpes, og billionærer sponser kandidater, kan folket velge hvilken president de vil, det er likevel dypstaten som bestemmer .

  USAs infrastruktur smuldrer opp, veinett og toglinjer er nedslitt, og broer stenges jevnlig. Demninger til kraftverk lekker, og generatorer fornyes ikke. Strømnettet er et lappverk, og legges bare i rør i velstående områder. Statsbudsjettet årelates til fordel for krigsvåpen-industriens private eiere.

  MIC er så mektig at det bedriver militær keynesianisme, for eksempel legges nye våpenfabrikker til stater med høyest arbeidsledighet. Når sivil produksjon er lagt til Kina, og innenlands krigsvåpen-industri bare øker, må USA ha kriger og høye spenninger verden over for å rettferdiggjøre at så astronomiske summer brukes av statsbudsjettet hver år.

  Men det er bare det amerikanske folket som kan stoppe denne onde sirkelen, og ta tilbake det den Wall Street baserte globale storkapitalen har plyndret dem for helt tilbake til det 19 århundre. Men kabalen som forsterket makten til dypstaten enormt etter Manhattan prosjektet, har sine nettverk så godt utbredt i det amerikanske samfunnet, så et opprør kan bli nesten umulig å gjennomføre.

 2. Kan “War on terror” egentlig være WWIII ?

 3. Avatar for INK INK says:

  Hvordan kan man i det hele tatt tenke seg et opprør som kan lykkes når motstanderen er det militær-industrielle komplekset (MIC) - altså de som sitter på “alle” våpnene - og politikerne i begge partier er kjøpt og betalt og i lomma på sine mektige økonomiske donorer?

  Både Sauron og Voldemort framstår jo som barnemat i forhold.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere