Trump svært fornærmet over Macrons uttalelser

1

Frankrikes president, Emmanuel Macron, sa ifølge AFP at «Vi må beskytte oss mot Kina, Russland og til og med mot USA.» Ikke helt overraskende har dette falt USAs president Donald Trump tungt for brystet. I en melding på Twitter skriver Trump at han synes Macrons uttalelser er «svært fornærmende», og han legger til at kanskje burde Europa først betale sin rimelige andel av NATOs budsjett, som USA nå subsidierer.

Ingen de Gaulle

Macron er en nærmest fanatisk tilhenger av å skape en Europa-hær, fordi det samsvarer med den europeiske finanskapitalens behov for å sikre sine interesser. Men Macron er ingen Charles de Gaulle. Han er ikke herdet i kamp som de Gaulle, men er et markedsføringsprodukt uten røtter i det franske samfunnet. Macron har da heller ikke fått noen ryggdekning fra andre ledere i EU etter sine uttalelser.

Trump har neppe noen djupere analyse av Macrons svakhet, eller han har i hvert fall ikke gitt inntrykk av å ha det. Men det trenger han da heller ikke for å se at Macron bløffer. Franske velgere er ikke villige til å betale det det koster å bygge denne Europahæren så lenge fransk økonomi og det franske samfunnet går så på skakke som det gjør.

Det Macron har rett i, naturligvis, er at USA truer Europas interesser, og at Europa trenger å komme ut av USAs klør. Men så lenge EU ikke en gang klarer å hindre USA i å styre sin utenrikshandel, har de ikke mye de skulle ha sagt.

 

Bli med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken. Klikk her.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Mikkel Mikkel says:

  Tja. Forundrer meg ikke om det er noe styrke i det Macron sier her.

  Det er vel klart for alle, eller mange, at Europa vil tape stort på å underordne seg USA framover. For å unngå storkrig, sikre energi, og for handelsbetingelser med resten av Eurasia.

  Det har tidligere kommet signaler fra ledelsen i Tyskland som peker til uavhengighet fra USA, at USA ikke lenger er et leder.

  I økonomisk politikk forsøker EU nå å kontre sanksjonene mot Iran samt sikre energi fra Russland. I sikkerhetspolitikk har vi eksempler som minsk-avtalene (hvor USA ikke var inkludert), og nylig kom det faktisk en felles erklæring fra Tyskland-Frankrike-Tyrkia-Russland om Syrias suverenitet.

  Noe vilje til egne interesser finnes selv om vi finner mange eksempler på at Europeiske land skyter seg i foten.

  Deltakelse i sanksjoner mot russland kan være et økonomisk eksempel på dette. Militært så var det vel også slik at Storbritannia og Frankrike inntok angrepsposisjon for bare en måned siden mot Russland angående Idlib.

  Økonomisk tror jeg ikke militær uavhengighet vil koste all verden. Kina og Russland er ikke interessert i krig med Europa, disse vil ha samarbeid. Eneste usikkerhet er hva USA vil finne på.

  En sterk leder ville fikset dette lett nå. Så enig i at det er dette er sentralt spørsmål og Macron er sikkert ikke en sånn. Ellers finnes det sterke dynastier som trekker i trådene og det er, tror jeg, egentlig der svaret ligger.

  Hvis jeg må gjette så tror jeg globalistene-storkapitalen-bankene-osv finner det lurt å ha Europa inne i “Eurasia”. Da må de vel gå vekk fra Mackinders Heartland teori og Zbig/Kissinger/PNAC, vekk fra permanente kriger osv?

  På den annen side er det kanskje ikke så bra for krigsindustrien.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere