Støtten til Israel stuper blant de unge og kvinnene i USA

0
Jøder demonstrerte mot Israels ulovlige okkupasjon av palestinsk land mange steder i USA. Her fra en demonstrasjon i Portland. Utenfor Demonstrasjonen utenfor AIPAC-kongressen var den største jødiskledete demonstrasjonen av denne typen noensinne.

En ny meningsmåling i USA viser en markant nedgang i støtten til Israel i USA, skriver den israelske avisa Haaretz. I 2015 var det ifølge Economist/YouGov 47 prosent av amerikanserne som definerte Israel som en «alliert». I 2017 var tallet nede i 41 prosent og i oktober 2018 var det falt ytterligere til 37 prosent. 10 prosentpoengs fall på tre år er mye.

Riktignok viser målinga en svak oppgang i støtten blant konservative republikanere, men et tilsvarende sterkere fall blant kvinner, ungdom og minoriteter. Bare 29 prosent av kvinnene ser på Israel som en alliert. 19 prosent av afroamerikanerne og 22 prosent av de med spansk bakgrunn ser Israel som en alliert.

Nå må det tilføyes at det i det totale tallet i tillegg til de 37 prosent som ser Israel som en alliert er 25 prosent som ser på landet som vennligsinnet. De som ser Israel som en alliert eller vennligsinnet er altså totalt 62 prosent. Men det er langt lavere enn i Canada (81 prosent) og Storbritannia (80 prosent).

Det at støtten til Israel faller så markant i USA betyr ikke at den herskende klassen gir opp sin blinde støtte til Israel med det første, men at Israellobbyen har mindre å spille på i befolkninga når den driver sin lobby for stadig mer våpen til Israel og støtte til landet uansett hvilke forbrytelser det måtte begå, ikke minst overfor palestinerne.

En rapport fra Congressional Research Service fra april 2018 viser at den totale økonomiske støtten fra USA til Israel fra 1946 til i dag beløper seg til 135 milliarder dollar. Budsjettet for 2019 er på ytterligere 3,8 milliarder dollar. Vel så viktig er den den politiske støtten, det at USA verner Israel mot enhver internasjonal kritikk eller sanksjoner. USA har bidratt til at Israel er den sterkeste militærmakta i Midtøsten og til at Israel ulovlig har sikret seg atomvåpen.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.