Støtten til Israel stuper blant de unge og kvinnene i USA

0
Jøder demonstrerte mot Israels ulovlige okkupasjon av palestinsk land mange steder i USA. Her fra en demonstrasjon i Portland. Utenfor Demonstrasjonen utenfor AIPAC-kongressen var den største jødiskledete demonstrasjonen av denne typen noensinne.

En ny meningsmåling i USA viser en markant nedgang i støtten til Israel i USA, skriver den israelske avisa Haaretz. I 2015 var det ifølge Economist/YouGov 47 prosent av amerikanserne som definerte Israel som en «alliert». I 2017 var tallet nede i 41 prosent og i oktober 2018 var det falt ytterligere til 37 prosent. 10 prosentpoengs fall på tre år er mye.

Riktignok viser målinga en svak oppgang i støtten blant konservative republikanere, men et tilsvarende sterkere fall blant kvinner, ungdom og minoriteter. Bare 29 prosent av kvinnene ser på Israel som en alliert. 19 prosent av afroamerikanerne og 22 prosent av de med spansk bakgrunn ser Israel som en alliert.

Nå må det tilføyes at det i det totale tallet i tillegg til de 37 prosent som ser Israel som en alliert er 25 prosent som ser på landet som vennligsinnet. De som ser Israel som en alliert eller vennligsinnet er altså totalt 62 prosent. Men det er langt lavere enn i Canada (81 prosent) og Storbritannia (80 prosent).

Det at støtten til Israel faller så markant i USA betyr ikke at den herskende klassen gir opp sin blinde støtte til Israel med det første, men at Israellobbyen har mindre å spille på i befolkninga når den driver sin lobby for stadig mer våpen til Israel og støtte til landet uansett hvilke forbrytelser det måtte begå, ikke minst overfor palestinerne.

En rapport fra Congressional Research Service fra april 2018 viser at den totale økonomiske støtten fra USA til Israel fra 1946 til i dag beløper seg til 135 milliarder dollar. Budsjettet for 2019 er på ytterligere 3,8 milliarder dollar. Vel så viktig er den den politiske støtten, det at USA verner Israel mot enhver internasjonal kritikk eller sanksjoner. USA har bidratt til at Israel er den sterkeste militærmakta i Midtøsten og til at Israel ulovlig har sikret seg atomvåpen.

 

 

Forrige artikkelKrimkrigen 2018
Neste artikkelTyrkia anklager Saudi-Arabia for dekkoperasjon – nye detaljer om drapet på Jamal Khashoggi lekkes ut
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).