Tyrkia anklager Saudi-Arabia for dekkoperasjon – nye detaljer om drapet på Jamal Khashoggi lekkes ut

0
Jamal Khashoggi. Shutterstock.

Tyrkiske myndigheter sier at myndighetene i Saudi-Arabia saboterer etterforskninga av drapet på journalisten Jamal Khashoggi. Tyrkias president Racep Taiyyp Erdogan skriver i en kronikk i Washington Post at ordren om å drepe Khashoggi kom fra «de høyeste nivåene i Saudi-Arabias regjering».  Han skriver også at det internasjonale samfunnet må sørge for en full oppklaring av hvem som sto bak dette drapet.

USA forhaster seg ikke på dette punktet. Utenriksminister Mike Pompeo sier at det fortsatt vil ta uker før man vet noe mer om hvem som sto bak. Israels Benjamin Netanyahu fordømmer drapet, men sier at det er viktig at Saudi-Arabia forblir stabilt. Verken USA eller Israel har tenkt at støtten til Saudi-Arabia skal bli skadelidende av at toppledelsen i landet har gjennomført en makaber drapsaksjon i utlandet.

– Liket ble partert og lagt i syre

Samtidig lekker tyrkiske myndigheter ut nye opplysninger om drapet. En rådgiver for den tyrkiske presidenten, Yasim Aktay, sier til avisa Hurriyet at liket ble partert og lagt i syre for å skjule alle spor. Han sa også at den drapskommandoen som gjennomførte aksjonen hadde gjort liknende ting tidligere. Saudi-Arabia har naturligvis et betydelig problem også her. Nå som man etter mange løgner og nye versjoner har innrømt at Khashoggi ble drept og at drapet var planlagt er det neste naturlige spørsmålet: Hvor ble det av liket? Til det har saudiarabiske myndigheter sagt at «det ble overlatt til en lokal operatør for at han skulle ta seg av det». Det fører til neste to spørsmål: Hvem er denne operatøren og hvor gjorde han av det?

Saudi-Arabia har rotet seg inn i en skog av løgner, nye versjoner og bortforklaringer i noe som helt opplagt har vært en drapsaksjon styrt fra den absolutte toppledelsen. De folkene er så høye på seg sjøl og så hensynsløse at de mener de kan gjøre hva som helst og slippe unna med det. Nå må man jo også si at de har mange erfaringer som gir grunnlag for å tenke slik.

MBS: – Khashoggi var en farlig terrorist

Kronprin Mohammed bin Salman (MBS)  er i søkelyset som mistenkt for å være den som står bak drapsordren, siden det var hans personlige livgarde som gjennomførte forbrytelsen. Han har ikke vært så mye i rampelyset etter drapet, men nå har han ringt Donald Trumps svigersønn Jared Kushner og sikerhetsrådgiver John Bolton og sagt til dem at Khashoggi var en farlig terrorist som tilhørte Det muslimske brorskapet. At Khashoggi tilhørte Brorskapet er det ingen tvil om, men uttalelsen kommer i et spesielt lys, også etter at Saudi-Arabias ambassadør til USA, Khalid bin Salman, bare for en måned siden karakteriserte den drepte journalisten som en «venn» som hadde «viet en stor del av sitt liv for å tjene sitt land».

Endelig en reaksjon fra norsk UD

Helt siden drapet har vi etterlyst en reaksjon fra norske myndigheter. De var jo ikke seine med å beskylde Russland for drapsforsøket på far og datter Skripal, enda det ikke forelå noe bevis. Hvorfor var de da så seine i en så opplagt sak som dette?

Men 2. oktober 2018 kalte utenriksminister Ine Eriksen Søreide Saudi-Arabias ambassadør inn på teppet i UD for å understreke at Norge ser alvorlig på drapet.

Men det er ingen grunn til å tro at verken USA eller Norge vil la statlige drapskommandoer skade den lukrative samhandelen med hodekapperne i Riyadh. Oljefondet har de seinere årene økt sine investeringer kraftig i Saudi-Arabia og eier nå aksjer for 6,9 milliarder i landet. Heller enn å redusere dem, snakker Oljefondets direktør Yngve Slyngstad om å doble investeringene. 

Saudi-Arabia bruker utenlandske arbeidere som slaver uten noen form for rettigheter. Utbyttinga av dem er hensynsløs og landet tolererer ingen for for opposisjon, og slikt som fagorganisering og faglige rettigheter finnes ikke. Slikt gir profitable investeringer for blant annet Oljefondet.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelStøtten til Israel stuper blant de unge og kvinnene i USA
Neste artikkelStøtt steigan.no
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).