Er mobiltelefoner kreftframkallende?

0
Mobilteknologien gir potensielt helserisiko både fra nettverk og sendere og fra mobiltelefoner og annet brukerutstyr.

Mobiltelefoner brukes i dag av 95 prosent av de voksne innbyggerne i USA. Derfor har National Toxicological Program som ligger under helsedepartementet i USA gjennomført studier for å finne ut om stråling fra mobiltelefoner kan være kreftframkallende.

For å finne ut av det har NTP gjennomført omfattende studier av stråling fra 2G og 3G telefoner for å finne ut om de kan skape kreft hos rotter. NTP skriver på sine nettsider at forskninga viser:

  • Klare bevis for kreft i hjertet til mannlige rotter.
  • Noe bevis for kreft i hjernen til mannlige rotter.
  • Noe bevis for kreft i adrnalinkjertlene til mannlige rotter.

NTPs forskningsprogram har gått over ti år og har kostet 30 millioner dollar. Leder av programmet, John Bucher, sier at deres studier viser en klar sammenheng mellom denne typen stråling og utvikling av kreftceller. NTP har foreløpig ikke gjennomført noen slike studier på 4G og 5G-teknologi.

Avisa The Guardian skrev om NTPs forskning tidligere i 2018 og mer enn antydet at mobilindustrien ønsker å underkjenne forskningen og at de store medieorganisasjonene også var lite interessert i å omtale den.

NTPs forskning er også omtalt i Scientific American der de også gjengir skeptikernes synspunkter.

USAs National Cancer Institutes faktaark om mobiltelefoner og kreft drøfter risikoen, men konkluderer ikke.

Forskning som er gjennomført av pakistanske forskere viser at stråling fra 3G og 4G telefoner gir en høyere grad av celleforandring enn 2G.

 

 

___________________________________________________
Dersom du vil støtte steigan.no kan du bruke betalingsløsningen vår: https://betaling.steigan.no/
En annen mulighet er å overføre til donasjonskontoen vår via nettbank: 9001 30 89050
Du kan også vippse til: 116916

Tusen takk!

Forrige artikkelNye læreplan historie: Radbrekning av historiefaget
Neste artikkelFrankrike: sju av ti har ingen tillit til Macron
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).