Våpenfirmaer og universiteter styrker samarbeidet

2
Direktøren for våbenindustriens lobbyorganisation, FAD, Frank Bill, hilser ideen om et nationalt center for militær forskning velkommen. FOTO: Aage Christensen

Fra den danske avisa Arbejderen.

Vil have del i EU’s våbenpenge

Aalborgensisk rektor vil oprette et «nationalt center for forsvars- og sikkerhedspolitik», hvor danske våbenfirmaer og universiteter sammen kan udvikle militært udstyr. Formålet er at få del i de 100 milliarder kroner, som EU har afsat til sin Forsvarsfond.

Den dansk våbenindustri og de danske universiteter gør klar til at oprette et nationalt center for forskning og udvikling af militær teknologi.

Lad os give hinanden håndslag på, at EU’s Forsvarsfond bliver en central brik i at styrke dansk forskning.
Per Michael Johansen, rektor på Aalborg Universitet

– Vi skal etablere et center, der samler trådende mellem universiteter, forsvarsindustri og Forsvaret, lyder ambitionen fra rektor på Aalborg Universitet, Per Michael Johansen.

Forslaget kom frem på tirsdagens høring på Christiansborg, hvor store våbenfirmaer og universiteter fyldte Landstingssalen sammen med partiernes forsvarsordførere. Formålet var at diskutere, hvordan universiteterne og våbenindustrien kan få del i de 100 milliarder kroner, som EU har afsat via sin Forsvarsfond.

Ikke småpenge

– EU er i fuld gang med at udbygge sin forsvarspolitiske dimension med fokus på udvikling og produktion af europæisk forsvarsmateriel. Og det er ikke småpenge, der er på spil. Der er lagt op til en tyvedobling af bevillingerne til forskning og indstriel udvikling indenfor forsvarsområdet, sagde den aalborgensiske rektor.

– Hvis vi griber det rigtigt an, kan vi få del i EU’s midler. Men det kræver, at dansk forsvarsindustri og de danske forskningsinstitutioner arbejder sammen med opbakning fra det politiske system og fra Forsvaret. Lad os give hinanden håndslag på, at EU’s Forsvarsfond bliver en central brik i at styrke dansk forskning og dansk forsvar og skabe flere arbejdspladser, sagde Per Michael Johansen.

Aalborg Universitetet er allerede i dag langt fremme når det gælder om at samarbejde med våbenindustrien. Universitetet har oprettet et militært center, AAU Defence, for at koordinere samarbejdet. Og til januar sender Aalborg Unversitetet to studerende til Lockheed Martins kampfly-fabrik i USA.

Våbenindustrien tager næste skridt

Fra våbenindustriens lobbyorganisation, FAD, er der opbakning til ideen om et nationalt forskningscenter. Direktør Frank Bill mener dog, at initiativet skal på finansloven.

– Tiden er inde til, at oprette et militær-teknologisk center på finansloven. Det giver ikke mening, at de enkelte universiteter har hver deres center. Det vil være super for universiteterne og for industrien at have én fælles indgang til universitetsverdenen. Det vil give industrien effektiv adgang til universiteternes forskere, siger han til Arbejderen og undestreger, at det også vil gøre det lettere at udarbejde ansøgninger til EU’s Forsvarsfond.

Næste skridt i samarbejdet mellem universiteter og våbenindustri bliver tager i Industriens Hus den 26. oktober, hvor FAD og EU-kommissionen inviterer industri og universiteter til netværksmøde om mulighederne i EU’s Forsvarsfond.

Ikke alle forskere er dog lige begestrede for udviklingen. Næsten 1000 forskere og akademikere fra 19 forskellige EU-lande har for nylig skrevet under på en fælles appel om at få stoppet, hvad de kalder «en militarisering af EU’s forskning».

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Danmark er ikke til å kjenne igjen snart. Det er også lovforslag for inntil 12 års fengsel for å kritisere NATO. For å få en del av EUs forsvarfond på 100 Milliarder, skal altså Danmark militariseres ved at universitetsmiljøene nå skal integreres i krigsvåpen-industriens forskning. En arena for kunnskap og spredning av kunnskap skal nå oppfordre og lokke sine studenter til å tjene rustningsindustrien, ikke samfunnet.

    Så våpen skal nå bli en eksportartikkel for Danmark, og ikke bare danske eksportvarer som er typisk for et fredelig høyt utviklet vestlig land, som mat og drikkevarer. Jeg kommer nok fremdeles til å kjøpe dansk øl, ost og pølse, forhåpentligvis uten en bismak grunnet dette.

  2. Avatar for ABC ABC says:

    Vi trenger uavhengige statlige institusjoner på flere områder. Men så er det ikke. Definisjon korrupsjon.

    ‘Corruption is an improbity or decay in the decision-making process in which a decision-maker consents to deviate or demands deviation from the criterion which should rule his or her decision-making, in exchange for a reward or for the promise or expectation of a reward, while these motives influencing his or her decision-making cannot be part of the justification of the decision.’

    Er det korrupt eller er det hinsides korrupt;) Alt er jo ikke korrupt men det er et problem eller kan vare helt klart når statlige institusjoner får penger fra private aktører:)

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere