Sterkt valg for det marxistiske arbeiderpartiet i Belgia

0

Av Halvor Fjermeros.

Lokalvalget søndag ga en markant framgang for de grønne og PTB/PVDA, den eneste transregionale partiet i Belgia. Resultatene fra Brussel, Charleroi og Liege viser et velorganisert revolusjonært parti som får storavisa Le Soir til å ringe i alarmklokkene.

PTB/PVDA – de to djorde et markant framskritt i valget i helga. Partiet fikk 156 mandater i lokalvalget, mens målet var 150. Det er en tredobling fra forrige kommunevalg i 2012. Aller best gjorde PTB det i Seraing, en by i Liege-provinsen hvor de fikk 24 % og 11 plasser i bystyret! Partiet har også fått gjennomslag ingen viktige byer i Flandern, regionen hvor den flamske nasjonalismen står sterkt og hvor PVDA har hatt problemer med å få fotfeste. De har gjort gode valg i Antwerpen (4 seter), Gent (3 seter), Hasselt (2 seter) og Mechelen og Leuven med ett sete hver.

10 prosent fram i Brussel

I hovedstaden fikk PTB 11,9 prosent, en formidabel framgang på 10,02 %, og dermed fem representanter i bystyret. Men Brussel har også direktevalg på bydelsutvalg. I Schaarbeek og Anderlecht får de seks seter i bydelsutvalgene og i Molenbeek sju seter, bydelen med høy innvandrerrådet og sterkt innslag av folk med arabiske aner som kom i søkelyset under terroraksjonen i Brussel for noen år siden.

I Brussel fikk sosialdemokratene (PS) 28,4 % og ei fellesliste mellom de to grønne partiene, Ecolo/Groen, fikk 16,8 %. Le Soir, landets største avis, spekulerer i at dette vil kunne gi en flertallkoalisjon av «grønne og sosialister», der PTB vil være en avgjørende brikke.

Ecolo og Groen, dels i allianse, dels hver for seg h.h.v. I Vallonia og Flandern, og dels også i lokale «grønne allianser», hr gjort det gjennomgående sterkt i valget. Men det er også andre tjuver på markedet, deriblant såkalte ordførerlister og nye småpartier, som tar for seg av stemmene til de sosialdemokratiske, nasjonalistiske og liberalistiske partiene som har styrt Belgia i mange tiår. Beatrice Delvaux, lederskribent i Le Soir, har en kommentar i sin avis med en tittel som presis uttrykker bekymringen sett fra styringspartihold: «Et alarmsignal for de tradisjonelle partier».

At noen har gitt opp de tradisjonelle partier signaliserer kanskje også lista «Pîss-Off» i Gent – om enn med kun 0,58 % støtte.

PTB ble nest største parti i industribyen Charleroi i Vallonia under lokalvalget søndag. (Foto: Halvor Fjermeros)

Nest størst i Charleroi

Ikke uventet har PTB gjort brakvalg i noen byer i Vallonia der det er mye industri og tidligere total dominans av sosialdemokratene i Parti Socialiste (PS). Men etter en voldsom framgang på meningsmålinger i fjor, med kraftig innhogg i oppslutninga til PS, ble PTBs oppslutning «korrigert» i løpet av dette år til et mer normalt leie. Det var derfor noe usikkerhet til hvordan dette ville slå ut i valg. Nå kan det oppsummeres som PTBs store gjennombrudd både i Liege, Belgias fjerde største by, i Charleroi og flere andre byer som Mons, Herstal og La Louvière.

Med 16,3 prosent (opp 9,9 % fra 2012) og ni seter i bystyret, er PTB tredje største parti, hakk i hæl på det liberalkonservative MR i Liege. I Charleroi, byen med flest nedlagt stålverk i synlig avstand fra sentrum, men også med store industrier i drift, er PTB blitt nest største parti. Sjøl om det styringsvante PS har gjort et etter måten bra valg (41,3 %), så har PS og det konservative MR gått tilbake med omtrent samme prosent til sammen som PTB har gått fram, nemlig hele 12,3 %!

PTB har sagt gjennom sin lokalvalgkamp at dette er starten på den lange valgkampen fram mot riksvalget våren 2019. Partiet har valgt ut et avgrensa antall byer og kommuner hvor de har hatt sjanser til å vinne mandater. De har avslått å stille lister på steder hvor folk lokalt har ønsket det, men hvor PTB sentralt  har vurdert organisasjonen som for svak. I så måte ser de ut til å ha hatt hell med seg.

 

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Halvor Fjermeros.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.