Prøver USA å gjøre insekter til biologiske våpen?

0
Pentagon forsker på blant annet å bruke gresshopper for å spre virus.

Et internasjonalt team av forskere mener at det er grunn til å frykte at USA prøver å gjøre insekter om til biologiske våpen. Dette kommer fram i et forskningsdokument som er publisert i magasinet Science. Dokumentet er skrevet av ei gruppe forskere som er ledet av Richard Guy Reeves fra Max Planck instituttet for evolusjonsbiologi i Tyskland. De mener at US Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) kan være i ferd med å gjøre om insekter til en ny klasse biologiske våpen.

Det offisielle målet med programmet Insect Allies er å bruke insekter til å spre genmanipulerte viruser ut på jordene for å endre avlingenes kromosomer. Dette skal så skape tørkebestandige planter. Men den internasjonale forskergruppa mener at dette meget lett kan gjøres om til et biologisk våpen. Den metoden DARPA bruker vil kunne redigere genene til plantene der de vokser. Dette kan ha vidtrekkende konsekvenser, og det oppsiktsvekkende er at forskningsprogrammet Insect Allies er så godt som hemmelig og at det knapt er kjent selv for fageksperter innen feltet. Det er dermed heller ingen offentlig debatt om dette, sier Richard Guy Reeves.

Programmet er også omtalt i Newsweek.

Copyright: MPG/ D. Duneka

Det er ikke vanskelig å forestille seg at en metode som bruker insekter til å redigere genene til planter i landbruket like gjerne kan brukes til å ødelegge avlinger som til å redde dem. Den internasjonale forskergruppa mener derfor at DARPAs program kan være i strid med den internasjonale konvensjonen mot biologiske våpen.

Washington Post siterte Silja Voeneky, som er medforfatter av artikkelen i Science, og professor i internasjonal rett ved universitetet i Freiburg. Hun sier at det er en risiko for at Insect Allies ikke tjener fredelige formål og at å bruke insekter som middel til å spre sjukdommer er «et klassisk biologisk våpen».

Lederen for DARPA-programmet, Blake Bextine, innrømmer at programmet kan brukes til «dobbelt formål», altså sivilt og militært og kan brukes både til offensive og defensive formål. «Men det gjelder jo for det meste av avansert teknologi,» sier han. Programmet forsker for tida på bruk av bladlus, gresshopper og hvite fluer for å spre virus til planter.

Copyright: D. Caetano-Anolles.

Men Insect Allies er et militært forskningsprogram, og bare det gjør at det er grunn til å reise spørsmål ved om det også har militære formål.

Det er kjent fra før at USA har et senter for kjemiske og bakteriologiske våpen, det såkalte Lugar Center, i Georgias hovedstad. Dette er et av USA 25 biologiske laboratorier rundt omkring i verden. De finansieres gjennom et program som kalles Defense Threat Reduction Agency (DTRA).  Dette programmet er omtalt i denne rapporten fra Kongressen i USA.

USA har brukt 161 millioner dollar på Lugar Center i Tiblisi og der forskes det på dødelige bakterier og virus samt på stikkende insekter. Som vi har skrevet på steigan.no tidligere:

Den bulgarske gravende journalisten Dilyana Gaytandzhieva har avslørt at diplomater fra USA bruker diplomatsendinger til å smugle frossent menneskeblod samt bakterier og virus for et hemmelig amerikansk militærprogram.

Fra patentsøknad for et såkalt Toxic mosquito aerial release system

Blant de mange dokumentene hun legger fram for å underbygge artikkelen sin er en patentgodkjennelse av at program som skal bruke droner til å slippe ut giftig mygg.

Det er med andre ord all mulig grunn til å rette et svært så kritisk søkelys på disse hemmelige forskningsprogrammene, siden det her kan være under utvikling biologiske våpen som på kort tid kan ramme millioner av mennesker.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.