USAs visepresident med truende tale mot Kina

0

USAs visepresident Mike Pence holdt en tale 4. oktober 2018 der han kom med sterke advarsler mot Kina og framstilte landet som den viktigste trusselen mot USA. Pence kritiserte mange sider av Kinas politikk og beskyldte Beijing for å prøve å undergrave president Donald Trumps posisjon.

«Kina bruker politiske, økonomiske og militære midler, samt propaganda for styrke sine posisjoner på bekostning av USA, sa Pence, som åpenbart ikke heftet seg ved at hans eget land bruker akkurat disse metodene for å beholde sin posisjon.

Blant de sakene Pence trakk fram var Kinas økte posisjon i Sørkinahavet og de kinesiske myndighetenes hardhendte holdning mot opposisjon.

Kinesiske myndigheter reagerte på talen ved å kalle den en samling av udokumenterte påstander og grunnløse beskyldninger.

Telegrambyrået Xinhua karakteriserte talen til Pence som «ikke så smart ryktespredning».

Samtidig fortsetter handelskrigen mellom de to gigantene. Et av Kinas mottrekk mot USAs sanksjoner er å pumpe over 750 milliarder yuan inn i kinesisk økonomi. Kommentarene går ut på at handelskrigen kommer til å bli bitter og langvarig.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDen hektiske jakten på sjeldne jordarter
Neste artikkelPrøver USA å gjøre insekter til biologiske våpen?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).