Infantil krigspropaganda for barn

13
Erna Solberg i en Leopard 2 A4 stridsvogn fra Panserbataljonen. Ole-Sverre Haugli/Forsvaret

Klinikk for krisepsykologi har publisert en tekst av psykologspesialist Heidi Wittrup Djup og professor Atle Dyregrov om hvordan man skal snakke med barn om Trident Juncture. Her legger vi ved noen perler fra deres infantile krigsprosa for barn:

«NATO er et fellesskap av mange ulike land, som vil hjelpe å forsvare hverandre dersom noen land som ikke er medlem i NATO angriper et av landene. Sjefen for NATO kalles generalsekretær, og nå for tiden er det vår tidligere statsminister, Jens Stoltenberg, som er sjef. Han jobber for å øke sikkerheten i verden og forhindre at land tar i bruk skadelige våpen for å ødelegge og skade menneskene som bor der.»

«For at det skal bli så likt en ordentlig krig som mulig, går soldatene kledd i uniform og kjører militære kjøretøy. De har også våpen. Siden det skal virke ekte, trenger de å øve seg på steder der folk bor, jobber, kjører bil og går på skole.»

«Soldatene er her bare for å lære mer og bli bedre kjent med hverandre. Øvelsen har blitt planlagt i lang, lang tid av de som er eksperter på hvordan man kan forsvare landet. De er godt forberedt og har planer for hva de skal gjøre og hvordan øvelsen kan skje på en trygg og fin måte.»

«Hvis du blir redd når du skal sove, kan du fortelle dette til foreldrene dine og få hjelp og trøst. De kan minne deg på at Norge er trygt. Du kan også tenke «sterke» tanker: «Det er bare en øvelse», «Jeg kan roe meg ned», «Nå må jeg huske hva mamma/pappa sa» eller noe annet som gjør at du blir rolig. Om du er urolig så kan du også vite at det hjelper å puste rolig og dypt inn gjennom nesen, holde pusten mens du teller rolig til 5 før du puster rolig ut igjen gjennom munnen. Gjentar du dette 3-4 ganger så vil kroppen bli litt roligere.»

«Husk at dette bare er en øvelse, og at den er viktig for at NATO-landene skal kunne gjøre en god jobb med å beskytte oss. Og selv om vi ikke kan garantere at Norge ikke vil rammes av krig eller terror, så er det nettopp disse øvelsene som gjør at vi som bor i NATO-land får hjelp og beskyttelse fra de andre landene. Soldatene jobber for at vi skal være trygge, og denne høsten i Norge lærer de hvordan de kan bli enda bedre til å gjøre denne jobben.»

 

Da er det bare å tilføye kjære barn, at hvis noen voksne prøver å innbille deg at Norge blir tryggere av å få et amerikansk hangarskip og 50.000 soldater til å provosere Russland fra norsk jord, så vet dere at de har en skrue løs. Da skal du bare puste rolig gjennom nesen.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for baluba baluba says:

  Jeg har sansen for det siste avsnittet.

 2. Avatar for Konutsi Konutsi says:

  Vi lever i en veldig veldig dårlig film…

 3. Avatar for Olav Olav says:

  Det handler når det kommer til stykket om en infantilisert befolkning. Var det ikke for at den “voksne” befolkningen nå allerede befinner seg på et stort sett infantilt nivå så ville vel ihvertfall propagandaen vært av en noe mer subtil karakter. NRK Super - som jevnt trutt produserer propaganda og “politisk korrekt” fordumming av barn året rundt - de har lagt ut en liten video hvor NATO presenteres som en “klubb”. Uttalelser fra både “forsvarsminister” Bakke-Jensen og “klubbleder” Stoltenberg som avslutningsvis sammenligner NATO med en venneflokk som kan beskytte hverandre i skolegården… Som amerikanerne sier: You can’t make this shit up

  https://www.nrk.no/video/PS*6cda654a-2c2c-4017-a6e2-67b97cb80f95

 4. Avatar for Anki Anki says:

  “Infantil” synes jeg er en fornærmelse mot unga. De er tross alt langt mer rasjonelle enn folk som har vært hjernevaska på steroider i tiår etter tiår. “Imbesil” er vel nærmere :slight_smile:

 5. Eventuelle traumer som følge av å være vitne til en militærøvelse vil være sterkt kontekstavhengig, hvilket også er gjeldende for hvilke ord man velger for å trøste barnet. En slik “oppskrift” som dette er derfor totalt unyttig. Å begynne å mase om NATO, hva det er, og hva det står for osv, er uansett fullstendig på trynet og totalt irrelevant for en liten stakkar som har fått seg en støkk i forbindelse med sterke sanseinntrykk fra en militærøvelse.

  Dette er faglig skivebom i forhold til krisepsykologi rettet mot barn, og er mer å regne for politisk indoktrinering og kvelning av kritisk tenkning. Banner på at dette er noe de skal tre ned over hodene på fornuftige lærere der ute, som mer enn gjerne tar de genuine samtalene omkring NATO i skolen.

 6. Avatar for aford aford says:

  Hei unger, få proppene ut av øra og hør etter, viktig beskjed fra onkel Ford!

  Mange av dere vet dette allerede, men jeg sier det tydelig og greit rett ut nå, så vi er sikre på at alle har fått det med seg:

  Pass dere for de voksne. De står der og ser så svære og sterke ut og sier at de er mora og faren deres, og at de har livserfaring og vet alt bedre enn dere, men de bare narrer dere. Dere må ikke finne på å tro på et ord av det de sier, for de voksne er i virkeligheten alldeles klin, hakke gærne, de ljuger så de tror det sjæl og klemmer ut av seg helt utrolig mye vås og drittprat, og de er blant annet i full gang med å gjøre det skikkelig, skikkelig vanskelig for dere unga å få dere et helt vanlig eller litt kult liv i fremtiden, når dere blir store. Noen av dem er virkelig bånnkjipe, men de fleste er bare svake og redde og dumme - men klin, hakke gærne er de uansett alle sammen, og de driter blankt i dere. Og de finner stadig på de verste pranks og rampestreker og bare durer ivei, selv om folk dør av det eller får det så kjipt at de nesten skulle ønske de døde i stedet.

  Så dere får nesten bare oppdra dere sjæl videre fremover; de store hjelper de minste med det de trenger hjelp til, lev med dyra og lær livets kunst av dem, husk nok søvn, ta tran, spis mye sukker på lørdager, men puss tenna, alltid én våken bålvakt, Kardemommeloven er loven, og igjen: Ikke stol på noen over tjue. Ok?

  Er det noe spesielt er det bare å spørre. Og jeg kommer aldri til å bli voksen, i tilfelle noen lurte på det. Lover.


  Eks. på voksne:

  https://www.youtube.com/watch?v=EcvsIBIbiaU
 7. De voksne som regel er forbilder .
  Illustrerende eksempel fra det virkelige liv :

  Ei dame, (som ikke var mora) , skulle kle på en liten gutt med fine lyse englekrøller.
  Han var ca 4 år og så veldig uskyldig og englete ut.
  -Men har du ikke stilongs du da gutten min ?
  Da så han bestemt på henne og sa :
  -Nei, men jeg har jævli lange underbukser !!!

 8. Avatar for aford aford says:

  Ja, for kølsvarte, jeg vil jo nødig skremme vettet av unga.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

5 flere kommentarer

Deltakere