Ai, ai, ai for en artig krig

10
Statsminister Erna Solberg besøkte Trident Juncture 2018. Kristian Kapelrud / Forsvaret
Terje Alnes

Av Terje Alnes.

Gigantøvelsen Trident Juncture pågår for fullt i Midt-Norge, med over 50.000 stridende fra 31 nasjoner. I motsetning til alle andre land i Europa, som lar øvelser skje på avgrensede felt, har vi stilt en hel landsdel til disposisjon. Øvelsen koster oss mellom 1 og 2 milliarder kroner, og det er uten at kostnadene som følge av ødelagt natur og infrastruktur er inkludert.


(Teksten ble opprinnelig sendt til Bergens Tidende som leserinnlegg. Respons: «Vi har dessverre ikke funnet plass til innlegget ditt nå grunnet andre store debatter. Hilsen BTs debattredaksjon.») Publisert på bloggen til Terje Alnes.


Tirsdag 30. oktober har Forsvaret invitert VIP-gjester som Jens Stoltenberg og Erna Solberg for å se et stort «krigsshow» på Byneset utenfor Trondheim. Her skal prominenser plasserer på en tribune og ha VIP-plasser til et spektakulært krigsteater. Disse viktige menneskene får se en stor militær oppvisning med smell og røyk og krigsfartøy på land, til sjøs og i lufta. Forsvaret kaller fremvisningen en «gedigen demonstrasjon av kapasiteter».

I diktaturer som vi ikke liker å sammenlikne oss med er det vanlig å arrangere militærparader. Hensikten er å vise befolkningen hvilken styrke og slagkraft regimet besitter. Krigsshowet på Byneset blir vår egen versjon av det samme. Dette usmakelige arrangementet skal sendes direkte i NRK, som da stiller seg til disposisjon som en ren propagandakanal for NATO og militarisering av Norge.

Folk skal være klar over at vi ikke er i live i dag fordi vi har kloke politikere eller fornuftige militærstrateger. Menneskeheten har minst to ganger, som vi vet om, vært minutter unna en utslettende atomkrig. Begge ganger har enkeltpersoner som har valgt å tenke selv, og ikke følge prosedyre, berget oss fra dommedag. ”Dommedagsklokken” som styres av Bulletin of the Atomic Scientists i USA, som en analogi for trusselen om global kjernefysisk krig, står nå innstilt på to minutter før midnatt. Ikke siden tidlig på 1950-tallet har verden vært nærmere en atomkrig.

Militærøvelser er i seg selv farlige. Vi har flere eksempler på at missiler har kommet på avveie og kunne blitt feiltolket som et angrep. Nylig skjedde dette under en NATO-øvelse i Baltikum. ”Krigsshowet” på Byneset er dessverre et uttrykk for at våre ledere ikke forstår hva de holder på med.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Kampen mot NRK er en av de viktigste kampene nå.

 2. Når Norge har latt USA etablere angreps-baser på vår jord omtrent som de vil, og militære flyplasser for F35 som kan bestykkes med atomvåpen, har Russland intet annet valg enn å la disse basene bli bombemål, eventuelt med atomvåpen. Russerne kan ikke tillate amerikanerne å fly bombetokt innover russisk territorium fra norske baser.

  Det er altså politiske beslutninger fra AP og de (andre) borgerlige partiene som gjør at Norge har blitt bombemål i en storkrig. I en storkrig kan intet land være forsikret mot krigshandlinger som rammer det, direkte eller indirekte, men når Norge gjøres om til en fremskutt amerikansk militærbase er et direkte motangrep ikke til å unngå.

  Derfor er det ikke det minste morsomt å se Hennes Fetverdighet stå i kanontårnet på en stridsvogn i den såkalte øvelsen Trident Junkture, oops Juncture heter den visst. Den er en øvelse på et angrep på Russland, ikke på forsvar! Bare prisen på alt det skrammelet av noen helvetesmaskiner som er fraktet til Norge kunne sikkert ha betalt et grunnleggende helsevesen for de som ikke har det i verden og vel så det.

  Men fordeling av velstand er ikke det NWO tenker på, den globale storkapitalen hater velferd og alt annet som reduserer deres profittmaksimering. Dessuten så kan det jo hende at Russland gir etter for den militære beleiringen og sanksjons-krigen, og åpner russisk økonomi for Wall Street bankkartellene igjen, så de kan fortsette plyndringen av Russland som de var godt i gang med under Jeltsin.

 3. Da er Erna klar, rett til fronten med henne!

 4. Avatar for aford aford says:

  Det har ofte vært hevdet at man kan koke en frosk uten at den lider eller i det hele tatt merker noe til det, dersom man starter med å putte frosken i kaldt vann, og deretter øker temperaturen tilstrekkelig langsomt opp mot kokepunktet. Frosken venner seg da til stadig økende temperatur uten å skjønne et kvekk før den er kokt og begynner å donere bort lårene sine. Men da er det for sent, froskefaen.

  Det er dette man nå forsøker å kopiere med oss arktiske hominoider. Det har imidlertid vist seg ang. froskekoking at dette er en ren myte. Frosken plages og protesterer ganske mye før den svimer av og dauer oppi gryta, og da i god tid før vannets/ froskens kokepunkt. Vi får krysse klinger og hær, sorry, fingre og tær for at nordmenn ikke er dummere og mindre til å protestere når det begynner å svi tilstrekkelig enn frosker er, dóg bør vi sørge for bedre odds til å få gjort noe med situasjonen enn tilfellet er for den som allerede er sperret inne under et grytelokk når det drar seg opp mot badstua fra helvete.

 5. Avatar for K11 K11 says:

  Ja, vi får krysse fingrer og tær og froskelår, men hittil har jeg til gode å se nevneverdige protester fra nordmenn. Det henger kanskje sammen med at mediedekningen av Trident Juncture er såpass panegyrisk. Jeg tror vi får venne oss til at amerikanske styrker er permanent stasjonert på norsk jord. (Skjønt, “norsk” og “norsk” … Amerikansk jord skal det kanskje hete fra nå av.)

  Det pussige er at det er helt comme il faut i Norge å snakke nedsettende om Trump, men man beskyldes for å være en sinnssyk konspinisse (og fredselskende hippietulling) hvis man er kritisk til at Trump, som er øverstkommanderende for de amerikanske styrkene, stasjonerer horder av soldater her. Det er nesten et slags paradoks.

 6. Avatar for aford aford says:

  Ja, men for veldig mange av de snille på rødvinssiden den røde siden og i gammelmedia, er det sånn at alle idealer og prinsipper de vanligvis holder høyt og kaller universelle, kan droppes fullstendig, gjerne trampes rundt på og brukes som dørmatte, dersom det gjelder f.eks.Trump.

  Det samme gjelder norske fremskrittspartipolitikere. Da gjelder ingen regler om saklig argumentasjon fremfor forhåndsavgjørelser basert på guilt by association (medlemskap i FrP), ingen anstendighet eller rimelighet i karakteristikker og fordømmelse. Demoniseringen av eksempelvis Listhaug, eller den frydefulle og grenseløse raljeringen med Per Sandberg og hans iranske honningfelle kjæresten hans er legitim og selvfølgelig, og ingen vil vel drømme om å hevde at det tross alt må finnes noen grenser for septiktømming, eller noen vanlige menneskelige hensyn å ta, selv til slike umennesker. Nei, det gjør det ikke. Makan.

  I NRKs humorprogrammer baseres vitser på internt konsensus; at Lurås og resten av de faste i Resett-redaksjonen egentlig er nazister.

  Og ikke minst ytringsfrihet er noe særlig journaliststanden ser med stor og moralsk imperativt normgivende skepsis på: Den (ytringsfriheten) skal gjelde uavkortet for alle ytringer, så lenge ingen av de snille har noen innvendinger mot at det som ytres ytres. Smakløse, vulgære og hatefulle ytringer fra reélle ideologiske motstandere, deres verdisyn, menneskesyn, politiske idéer og mål, intet av dette har noen krav på ytringsfrihet, det sier seg selv, iom. at dette er ting som er uforenlige med vårt syn og den sivilisasjon vi alene kan forvalte.

  Og når det nå virkelig begynner å bli tydelig at det faktisk ikke er en håndfull, men temmelig mange som har begynt å vende seg mot andre himler enn etterkrigstidens norske sosialdemokrati og alle dets mantraer, det som skulle tette alle sprekker, bake alt og alle inn i den gode deigen, da blir det også tydelig at også de som sier de forvalter sannheten og godheten og demokratiets ånd har forlatt de demokratiske prinsipper, og bare aksepterer at et flertalls oppfatninger har noen prinsippiell fortrinnsrett over mindretallets så lenge flertallet ikke består av folk med feil oppfatninger. De har rett og slett oppdaget at demokratiet er et system der andre, med veldig andre verdier og veldig annen politikk enn dem selv også har visse muligheter til å komme i posisjon, og at demokratiet også kommer med en sårbarhet rene diktaturer ikke sliter med; en innebygget selvdestruksjonsknapp, i den forstand at det er mulig, på demokratisk vis, å bestemme ting som egentlig er å avvikle det samme demokratiet hvis mange nok er enige om at de ikke vil ha det mer. Og det syntes de snille virker såpass skummelt, at hvis det er sånn demokratiet skal være, så vil de ikke ha det mer de heller.

  Og alle var enige om at det hadde vært en fin tur.


  Ellers:

  I anledning Allehelgensdag/ Halloween bringer Kommentariatets Diktatur i natt en for anledningen håndplukket leksjon fra vårt umåtelig populære kultur– og konversasjonskurs; Det Globale Sinn:

  How do you say “trick or treat!” in German?

  – Öffnen! Gestapo!

 7. Avatar for Roffe Roffe says:

  Jeg tvang meg selv til å beskue denne «pornofilmen» for, av og med små grønne menn i stort nok utstyr til å kompensere for det meste som mangler i kamo-shortsen og som Nors Krikskringkasting sendte tirsdag. Finfin underholdning til oppvasken. Håper Jensemann frøs balla av seg, men de har vel Hilary og Bill på glass med sprit, «over there» om de da ikke henger på peishylla til Sarkozy?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

2 flere kommentarer

Deltakere