Ai, ai, ai for en artig krig

0
Statsminister Erna Solberg besøkte Trident Juncture 2018. Kristian Kapelrud / Forsvaret

Av Terje Alnes.

Gigantøvelsen Trident Juncture pågår for fullt i Midt-Norge, med over 50.000 stridende fra 31 nasjoner. I motsetning til alle andre land i Europa, som lar øvelser skje på avgrensede felt, har vi stilt en hel landsdel til disposisjon. Øvelsen koster oss mellom 1 og 2 milliarder kroner, og det er uten at kostnadene som følge av ødelagt natur og infrastruktur er inkludert.


(Teksten ble opprinnelig sendt til Bergens Tidende som leserinnlegg. Respons: «Vi har dessverre ikke funnet plass til innlegget ditt nå grunnet andre store debatter. Hilsen BTs debattredaksjon.») Publisert på bloggen til Terje Alnes.


Tirsdag 30. oktober har Forsvaret invitert VIP-gjester som Jens Stoltenberg og Erna Solberg for å se et stort «krigsshow» på Byneset utenfor Trondheim. Her skal prominenser plasserer på en tribune og ha VIP-plasser til et spektakulært krigsteater. Disse viktige menneskene får se en stor militær oppvisning med smell og røyk og krigsfartøy på land, til sjøs og i lufta. Forsvaret kaller fremvisningen en «gedigen demonstrasjon av kapasiteter».

I diktaturer som vi ikke liker å sammenlikne oss med er det vanlig å arrangere militærparader. Hensikten er å vise befolkningen hvilken styrke og slagkraft regimet besitter. Krigsshowet på Byneset blir vår egen versjon av det samme. Dette usmakelige arrangementet skal sendes direkte i NRK, som da stiller seg til disposisjon som en ren propagandakanal for NATO og militarisering av Norge.

Folk skal være klar over at vi ikke er i live i dag fordi vi har kloke politikere eller fornuftige militærstrateger. Menneskeheten har minst to ganger, som vi vet om, vært minutter unna en utslettende atomkrig. Begge ganger har enkeltpersoner som har valgt å tenke selv, og ikke følge prosedyre, berget oss fra dommedag. ”Dommedagsklokken” som styres av Bulletin of the Atomic Scientists i USA, som en analogi for trusselen om global kjernefysisk krig, står nå innstilt på to minutter før midnatt. Ikke siden tidlig på 1950-tallet har verden vært nærmere en atomkrig.

Militærøvelser er i seg selv farlige. Vi har flere eksempler på at missiler har kommet på avveie og kunne blitt feiltolket som et angrep. Nylig skjedde dette under en NATO-øvelse i Baltikum. ”Krigsshowet” på Byneset er dessverre et uttrykk for at våre ledere ikke forstår hva de holder på med.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelAmazon-kartellet
Neste artikkelInfantil krigspropaganda for barn