EU-kommisjonen avviser Italias statsbudsjett – Italia nekter å bøye seg

0
Italia vil ikke bøye seg for presset fra EU-kommisjonen. Foto: Shutterstock.

Den italienske regjeringa har vedtatt et underskuddsbudsjett i et forsøk på å sparke liv i italiensk økonomi. Dette har falt EU-kommisjonen tungt for brystet, fordi det bryter mot den nedskjæringspolitikken som kommisjonen står for, anført av Tyskland. Dermed har kommisjonen nektet å godkjenne Italias budsjett.

De to visestatsministrene Matteo Salvini og Luigi Di Maio, som er ledere for hvert sitt regjeringsparti, nekter imidlertid å vike en tomme. De innrømmer at Italia bryter reglene, men lar seg likevel ikke bevege. En meningsmåling som er gjennomført av byrået Ipsos for avisa Corriere della Sera viser at 59 prosent av italienerne støtter regjeringas budsjettpolitikk.

Den tidligere lederen for eurogruppa i EU, Jeroen Dijsselbloem, skriver i en artikkel i CNBC at EU aldri vil komme til å redde Italia ut av ei finanskrise. «Italia får redde seg sjøl.» Dette er en trussel på vegne av finanskapitalen og den politiske eliten i EU, men til nå har ikke truslene hatt noen annen effekt enn å hardne Italias posisjon.

Internasjonal finanskapital prøver også å true Italia i kne. Ratingbyrået Moody’s som gjenspeiler bankenes holdninger har nedgradert rankinga på Italias statsobligasjoner til hakket over søppel.

Salvini lot seg ikke imponere av meldinga fra Moody’s, men sa at «vi er her for å løse italienernes problemer, ikke for å bli skremt av ratingbyråer».

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDen kommende krigen mot Kina
Neste artikkel– Drapet på Khashoggi er en katastrofe for Israel
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).