Store vindmøller – en støysender for hjertet?

0
Shutterstock

Infralyd reduserer hjertemuskelens styrke med inntil 20 prosent.

Politikere, medier og industri forsøker å opprettholde euforien omkring vindkraft som klimafrelser, men de mange skadevirkningene blir stadig tydeligere. Visuell forurensing, nedbygging av store områder urørt natur, og drap på utsatte fuglearter er de mest kjente. Dette skriver Jan Herdal oljekrisa.no. Og han fortsetter:

Nå fokuseres det i tillegg på helsefaren ved den store mengden infralyd, eller lavfrekvent lyd, som vindkraftverkene avgir.

Professor Christian-Friedrich Vahl, leder for hjerte- og thoraxkirurgi ved det medisinske senteret Unimedizin i tyske Mainz, har initiert et arbeid om infralydens mulige innvirkning på hjertet. Forskningen er i startfasen, men gruppa har gjennom målinger vist at infralyd kan redusere hjertemuskelens styrke med inntil 20 prosent. Dette påvirker blodomløpet.

– Det grunnleggende spørsmålet om hvorvidt infralyd påvirker hjertemuskelen er allerede besvart. Den fungerer som en støysender for hjertet. Nå gjenstår det å finne ut om dette innebærer en helserisiko for mennesker, sier Vahl til avisa Allgemeine Zeitung.

Forskningen det vises til drives av Arbeitsgruppe Infraschall.

 

 

Forrige artikkelDonald Trump mobiliserer en hær mot migrantkaravanen på grensa mot Mexico
Neste artikkelMerkel tror at hun får sitte til 2021, det får hun ikke
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).