Store vindmøller – en støysender for hjertet?

3
Shutterstock

Infralyd reduserer hjertemuskelens styrke med inntil 20 prosent.

Politikere, medier og industri forsøker å opprettholde euforien omkring vindkraft som klimafrelser, men de mange skadevirkningene blir stadig tydeligere. Visuell forurensing, nedbygging av store områder urørt natur, og drap på utsatte fuglearter er de mest kjente. Dette skriver Jan Herdal oljekrisa.no. Og han fortsetter:

Nå fokuseres det i tillegg på helsefaren ved den store mengden infralyd, eller lavfrekvent lyd, som vindkraftverkene avgir.

Professor Christian-Friedrich Vahl, leder for hjerte- og thoraxkirurgi ved det medisinske senteret Unimedizin i tyske Mainz, har initiert et arbeid om infralydens mulige innvirkning på hjertet. Forskningen er i startfasen, men gruppa har gjennom målinger vist at infralyd kan redusere hjertemuskelens styrke med inntil 20 prosent. Dette påvirker blodomløpet.

– Det grunnleggende spørsmålet om hvorvidt infralyd påvirker hjertemuskelen er allerede besvart. Den fungerer som en støysender for hjertet. Nå gjenstår det å finne ut om dette innebærer en helserisiko for mennesker, sier Vahl til avisa Allgemeine Zeitung.

Forskningen det vises til drives av Arbeitsgruppe Infraschall.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

    Ei kjær venninne av meg, døde femten år gammel av et bitte, lite infarkt som rammet akkurat der den elektriske impulsen som styrer hjertet er. Hvor som helst ellers i hjertet ville hun sannsynligvis ikke ha merket en gang.
    Vi har bare så vidt begynt å forstå verden utenfor synsspekteret vårt, og som alltid er etterpå-klokskap den eneste eksakte vitenskap.

  2. Vindkraft er fornybar og ren energi som vi trenger. Problemer knyttet til fugler osv, ser jeg for meg at man kan finne løsninger på.

  3. I tillegg tar vindturbinene livet av mange tonn m insekter. De forurenser visuelt, veiene som må bygges til hver enkelt forurenser, og ødelegger naturen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere