BP-sjef: Sanksjoner mot russisk oljeeksport vil lamme Europa

0
Sanksjoner mot Russland energieksport ville lamme det europeiske energisystemet, og ikke minst gjelder det EUs største økonomi, Tyskland.

USAs regjering har truet med å innføre sanksjoner mot olje- og gasseksport fra Russland. Det hvite hus har også truet med å straffe arbeidet med å bygge gassrørledningen Nord Stream 2, som skal forsyne Tyskland med gass fra Russland via havbunnen i Østersjøen. På konferansen Oil & Money i London 10. oktober 2018 sa toppsjefen i BP, Bob Dudley, at dette i så fall vil lamme hele energisystemet i Europa. Dudley sa:

«Jeg tror ikke dette vil skje. Men hvis det blir innført sanksjoner mot Rosneft, Gazprom eller LUKoil på linje med det som ble gjort mot Rusal, så ville man stenge av hele energisystemet i Europa. Det er litt ekstremt å gjøre noe sånt.»

Det var ei tverrpolitisk gruppe med senatorer i USA, anført av kaldkrigeren Lindsay Graham, som i august foreslo en serie sanksjoner mot Russland som var ment å skulle ramme investeringer i russisk oljesektor. Senatorene sa at tiltakene var ment som straffetiltak mot «Russlands skadelige innflytelse i Syria» og angivelige påvirkning av valgene i USA.

Nord Stream 2 er i hovedsak finansiert av franske Engie, østerrikske OMV AG, britisk-nederlandske Royal Dutch Shell og tyske Uniper. Gassprosjektet skal føre 55 milliarder kubikkmeter russisk gass til Europa hvert år.

Donald Trump vil tvinge Europa til i stedet å bruke flytende naturgass fra USA (LNG), men det ville bety en massiv prisøkning for Europa.

Dudley sa at å drive oljeprisen oppover vil ramme hele verdensøkonomien. Det er allmenn forståelse for i EU at en slik tvang også vil skade forholdet mellom EU og USA.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelKRF vil ikke ha noen gransking av velferdskutt de har støttet
Neste artikkelEt klikk nærmere utslettelse
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).