BP-sjef: Sanksjoner mot russisk oljeeksport vil lamme Europa

1
Sanksjoner mot Russland energieksport ville lamme det europeiske energisystemet, og ikke minst gjelder det EUs største økonomi, Tyskland.

USAs regjering har truet med å innføre sanksjoner mot olje- og gasseksport fra Russland. Det hvite hus har også truet med å straffe arbeidet med å bygge gassrørledningen Nord Stream 2, som skal forsyne Tyskland med gass fra Russland via havbunnen i Østersjøen. På konferansen Oil & Money i London 10. oktober 2018 sa toppsjefen i BP, Bob Dudley, at dette i så fall vil lamme hele energisystemet i Europa. Dudley sa:

«Jeg tror ikke dette vil skje. Men hvis det blir innført sanksjoner mot Rosneft, Gazprom eller LUKoil på linje med det som ble gjort mot Rusal, så ville man stenge av hele energisystemet i Europa. Det er litt ekstremt å gjøre noe sånt.»

Det var ei tverrpolitisk gruppe med senatorer i USA, anført av kaldkrigeren Lindsay Graham, som i august foreslo en serie sanksjoner mot Russland som var ment å skulle ramme investeringer i russisk oljesektor. Senatorene sa at tiltakene var ment som straffetiltak mot «Russlands skadelige innflytelse i Syria» og angivelige påvirkning av valgene i USA.

Nord Stream 2 er i hovedsak finansiert av franske Engie, østerrikske OMV AG, britisk-nederlandske Royal Dutch Shell og tyske Uniper. Gassprosjektet skal føre 55 milliarder kubikkmeter russisk gass til Europa hvert år.

Donald Trump vil tvinge Europa til i stedet å bruke flytende naturgass fra USA (LNG), men det ville bety en massiv prisøkning for Europa.

Dudley sa at å drive oljeprisen oppover vil ramme hele verdensøkonomien. Det er allmenn forståelse for i EU at en slik tvang også vil skade forholdet mellom EU og USA.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. Ludvig says:

    Ser ut som saken står i stampe og fryser fast uten at noe skjer. Antar Donald kommer med et overaskende trekk som slipper ånden ut av flaska.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere