USA vil drastisk øke sin militære støtte til Ukraina

3

Det hersker ikke lenger noen tvil om at USA ønsker å bygge opp den naziinfiserte regimet i Ukraina militært. Tidligere USA-ambassadør til NATO og nåværende spesialutsending til Ukraina, Kurt Volker, sier til The Guardian at Washington er klar for å sende betydelige mengder våpen til landet for å bygge opp deres marine og flyvåpen.

Trump-administrasjonen vil sende mer dødelige våpen til Ukraina, og i april 2018 vedtok Kongressen å gi landet en militær støtte på 250 millioner dollar i 2019. Obamas regjering blokkerte et tilsvarende vedtak, men den blokaden ble opphevet av Donald Trump. Volker sa at Ukraina trenger hjelp til å modernisere marinen og å bygge opp både flyvåpen og anti-luftskyts.

USA har et operasjonssenter for marinen i Ukrainas Ochakov marinebase øst for Odessa og hundrevis av militære instruktører fra USA og Canada driver opplæring av ukrainske soldater ved Yavorov nær grensa mot Polen.

NATO har godtatt Ukrainas ønske om å bli aspirantland til alliansen og landet deltar nå i NATOs øvelser som om det allerede skulle være medlem. I disse programmene deltar også den nazistiske Azov-brigaden uten at det ser ut til å volde verken Norge eller USA noen moralske kvaler.

US State Department har publisert en rapport som gir en sterk kritikk av Ukrainas forhold til menneskerettighetene. Det samme gjør FN og andre observatører. Men det er heller ikke noe problem for de militære planleggerne.

Ukraina har sagt opp vennskapsavtalen med Russland fra 1997. Det kan virke naturlig siden det knapt kan sies å være noe vennskap mellom de to statene. Men det er et drastisk skritt fordi denne avtalen inneholder en rekke avtalte regler, som begge land har hatt nytte av, men som nå settes ut av spill uten å bli erstattet med noe.

Etter drapet på lederen av den sjøloppnevnte folkerepublikken Donetsk, Aleksandr Zakharchenko, frykter man der at dette er innledninga til et militæraksjon fra ukrainsk side. Ukraina skal blant annet ha forsterket sine enheter på fronten ved havnebyen Mariupol. Den ukrainske politikeren Yuri Bereza uttalte 31. august 2018 at «Ukraina er i stand til å ødelegge enhver flåte i Azov-havet» med opplagt adresse til den russiske flåten, men det er det neppe noen analytikere som tror på. Dette må oppfattes som krigsretorikk til innvortes bruk. Men i det ukrainske militærapparatet finnes det nok av krefter som er tilhengere av militære provokasjoner mot Russland, så i det perspektivet må det tas alvorlig. De kalkulerer med at sjøl om Ukraina vil tape en trefning med Russland, vil en slik hendelse få USA og NATO til å rykke ut.

 

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. Avatar for Olaf Olaf says:

    Heldigvis har vesten med USA i front, forstått trusselen om å hærta hele eller større deler av Ukraina, utover de deler av Donbas de nå har inntatt, samt Krim. Jeg forstår ikke hvordan noen mennesker i Norge totalt lukker øynene for Russlands invasjon i Ukraina og at dette utgjør grove brudd på folkeretten. Steigan selv må jeg akseptere, all den tid han er kjøpt av Russiske medier for å spre falsk informasjon (les Russisk propaganda). Men hans apekatter på denne bloggen, burde vite bedre enn å rope halleluja for alle de løgner Steigan sprer omn Ukraina. Gjenganger i hans propaganda er beskrivelsen av landets lovlige styresmakter som nazistisk. Ikke en gang har Steigan klart å begrunne dette. Eneste begrunnelse han gir er at landets styresmakter lever i Banderas ånd. Dette er en person som i hovedsak var på arenaen under WW2, og sågar fengslet av tyskerne under krigen. Dersom Steigan hadde orket å lese om Bandera, ville han ha innsett at Bandera var en ultranasjonalist (på linje med Steigan selv). Bandera var selvsagt i opposisjon til regimet i Kreml, i motsetning til Steigans lojalitet til dagens regime i Kreml, som ved siden av å ha ultranasjonalistisk preg, også har imperialistiske ambisjoner (les Vladislav Surkovs og Aleksander Dugins artikler om bygging av Eurasia). Jeg har invitert Steigan til å komme til Ukraina, slik at han kan se og oppleve landet han stempler i sine artikler, totalt ubegrunnet. Men den godeste Steigan vil jo ikke miste levebrødet sitt i RT eller andre propagandamedier i Moskva. Så det får bli med håpet. Og jeg forventer vel heller ikke at han slutter med alle sine udokumenterte løgner i denne bloggen.

  2. Avatar for Dag Dag says:

    Kan ikke USA holde seg hjemme på den andre siden av Atlanteren i stedet for å starte kriger over hele verden? De bare taper, og etterlater seg kaos!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

3 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.