USA vil drastisk øke sin militære støtte til Ukraina

0

Det hersker ikke lenger noen tvil om at USA ønsker å bygge opp den naziinfiserte regimet i Ukraina militært. Tidligere USA-ambassadør til NATO og nåværende spesialutsending til Ukraina, Kurt Volker, sier til The Guardian at Washington er klar for å sende betydelige mengder våpen til landet for å bygge opp deres marine og flyvåpen.

Trump-administrasjonen vil sende mer dødelige våpen til Ukraina, og i april 2018 vedtok Kongressen å gi landet en militær støtte på 250 millioner dollar i 2019. Obamas regjering blokkerte et tilsvarende vedtak, men den blokaden ble opphevet av Donald Trump. Volker sa at Ukraina trenger hjelp til å modernisere marinen og å bygge opp både flyvåpen og anti-luftskyts.

USA har et operasjonssenter for marinen i Ukrainas Ochakov marinebase øst for Odessa og hundrevis av militære instruktører fra USA og Canada driver opplæring av ukrainske soldater ved Yavorov nær grensa mot Polen.

NATO har godtatt Ukrainas ønske om å bli aspirantland til alliansen og landet deltar nå i NATOs øvelser som om det allerede skulle være medlem. I disse programmene deltar også den nazistiske Azov-brigaden uten at det ser ut til å volde verken Norge eller USA noen moralske kvaler.

US State Department har publisert en rapport som gir en sterk kritikk av Ukrainas forhold til menneskerettighetene. Det samme gjør FN og andre observatører. Men det er heller ikke noe problem for de militære planleggerne.

Ukraina har sagt opp vennskapsavtalen med Russland fra 1997. Det kan virke naturlig siden det knapt kan sies å være noe vennskap mellom de to statene. Men det er et drastisk skritt fordi denne avtalen inneholder en rekke avtalte regler, som begge land har hatt nytte av, men som nå settes ut av spill uten å bli erstattet med noe.

Etter drapet på lederen av den sjøloppnevnte folkerepublikken Donetsk, Aleksandr Zakharchenko, frykter man der at dette er innledninga til et militæraksjon fra ukrainsk side. Ukraina skal blant annet ha forsterket sine enheter på fronten ved havnebyen Mariupol. Den ukrainske politikeren Yuri Bereza uttalte 31. august 2018 at «Ukraina er i stand til å ødelegge enhver flåte i Azov-havet» med opplagt adresse til den russiske flåten, men det er det neppe noen analytikere som tror på. Dette må oppfattes som krigsretorikk til innvortes bruk. Men i det ukrainske militærapparatet finnes det nok av krefter som er tilhengere av militære provokasjoner mot Russland, så i det perspektivet må det tas alvorlig. De kalkulerer med at sjøl om Ukraina vil tape en trefning med Russland, vil en slik hendelse få USA og NATO til å rykke ut.

 

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelRusserne protesterer mot pensjonsreform
Neste artikkelTidligere NATO-ambassadør: Inviter Putin til frigjøringsjubileet i Finnmark!
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).