Lederen for separatistene i Donetsk drept i attentat

0
Aleksandr Zakhartsjenko

Aleksandr Zakhartsjenko (42), som var lederen for den sjølerklærte folkerepublikken Donetsk ble drept av en bombe på stamkaféen sin i sentrum av byen Donetsk. Russiske myndigheter mener at han ble drept i et terrorangrep iscenesatt av myndighetene i Kiev, mens ukrainske myndigheter påstår at han ble drept av sine egne.

Zakhartsjenko ble født i Donetsk i 1976. Han hadde en utdannelse i industriautomasjon far universitetet i byen. Da opprøret i Donbass begynte etter statskuppet i Kiev i 2014 sluttet han seg til militsen og deltok i overtakelsen av rådhuset i Donetsk. Han ble oppnevnt til regjeringssjef i folkerepublikken Donetsk i august 2014. I november samme år ble han valgt til regjeringssjef etter å ha fått 77,5 prosent av stemmene i det valget den sjøloppnevnte folkerepublikken organiserte.

Zakhartsjenko var en av underskriverne av Minsk-avtalen, og det at han er drept på denne måten kan få negative virkninger på det som måtte være igjen av fredsprosessen i Ukraina. Han var en karismatisk leder og hadde stor autoritet i hele Donbass.

Maria Zakharova, som er talsperson for Russlands utenriksdepartement, uttalte at drapet var et resultat av ukrainsk terror, noe sikkerhetstjenesten SBU i Ukraina benektet.

Flere separatistledere er blitt drept i den siste tida, skriver USA-kanalen Radio Free Europe.

De to folkerepublikkene Donetsk og Luhansk er i krig med regimet i Kiev og deres ledere er opplagte terrormål, og ikke minst Aleksandr Zakhartsjenko. Men det er for tidlig å si hva som faktisk har skjedd.

Forrige artikkel«Venstresidas håp» i USA med nesegrus hyllest til John McCain
Neste artikkelMontenegro, Albania og Norge erklærer at de vil fortsette sanksjonene mot Russland
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).