Lederen for separatistene i Donetsk drept i attentat

0
Aleksandr Zakhartsjenko

Aleksandr Zakhartsjenko (42), som var lederen for den sjølerklærte folkerepublikken Donetsk ble drept av en bombe på stamkaféen sin i sentrum av byen Donetsk. Russiske myndigheter mener at han ble drept i et terrorangrep iscenesatt av myndighetene i Kiev, mens ukrainske myndigheter påstår at han ble drept av sine egne.

Zakhartsjenko ble født i Donetsk i 1976. Han hadde en utdannelse i industriautomasjon far universitetet i byen. Da opprøret i Donbass begynte etter statskuppet i Kiev i 2014 sluttet han seg til militsen og deltok i overtakelsen av rådhuset i Donetsk. Han ble oppnevnt til regjeringssjef i folkerepublikken Donetsk i august 2014. I november samme år ble han valgt til regjeringssjef etter å ha fått 77,5 prosent av stemmene i det valget den sjøloppnevnte folkerepublikken organiserte.

Zakhartsjenko var en av underskriverne av Minsk-avtalen, og det at han er drept på denne måten kan få negative virkninger på det som måtte være igjen av fredsprosessen i Ukraina. Han var en karismatisk leder og hadde stor autoritet i hele Donbass.

Maria Zakharova, som er talsperson for Russlands utenriksdepartement, uttalte at drapet var et resultat av ukrainsk terror, noe sikkerhetstjenesten SBU i Ukraina benektet.

Flere separatistledere er blitt drept i den siste tida, skriver USA-kanalen Radio Free Europe.

De to folkerepublikkene Donetsk og Luhansk er i krig med regimet i Kiev og deres ledere er opplagte terrormål, og ikke minst Aleksandr Zakhartsjenko. Men det er for tidlig å si hva som faktisk har skjedd.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.