EU-kommissær: EU-prosjektet er i livsfare

0
EU-kommissær Günther Oettinger svinger pisken over EUs "indre fiender".

Den tyske EU-kommissæren Günther Oettinger går til generalangrep på EU-land som han mener er indre fiender av EU-prosjektet. Oettinger er medlem av Angela Merkels kristeligdemokratiske union og er kommissær for økonomi i kommisjonen. PÅ et møte i Brussel 4. september 2018 sa han at «Etter min mening er prosjektet i livsfare. Noen land i Europa ønsker å svekke det, eller til og med å ødelegge det – Polen, Ungarn, Romania og regjeringa i Italia.»

Oettinger sa også at EU står overfor ytre fiender som bruker handelskrig og aggresjon, og nevnte da Russlands president Vladirmir Putin, Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan og «de smarte kineserne».

Kommissærens presisjonsnivå i disse anklagene var ikke så høyt, siden han klarte å snu sakene akkurat opp-ned. For det er jo ikke Russland som bruker handelskrig mot EU. Det er EU som har vedtatt å opprettholde sanksjonene mot Russland. Og det er også EU-land som via NATO gjennomfører en av historiens største militærøvelser rettet mot Russland. Og de «smarte kineserne» er så smarte at de i motsetning til sanksjoner inviterer EU til mer handel og samarbeid.

Alt tyder på en svært presset økonomikommissær når han velger så dårlige argumenter for å underbygge sin situasjonsbeskrivelse. Skulle han nevnt et land som virkelig setter den indre enheten i EU på prøve måtte han ha nevnt USA, som jo faktisk truer EU med svært alvorlige sanksjoner dersom europeiske selskaper handler med eller investerer i Iran.

Men dette handler om de indre splittelsene i unionen. Oettinger angriper Polen, Ungarn, Romania og Italia fordi de ikke vil bøye seg for sentralismen under Brussel og Tyskland. Oettinger har markert seg overfor Italia tidligere. Før valget i Italia 2018 uttalte han at «finansmarkedene vil lære italienerne» å ikke stemme på populistpartiene.

I Italia oppfattes dette naturligvis som grove fornærmelser, og Oettinger må ha dårlig politisk teft hvis han ikke skjønner at et slikt utspill er den verste gaven han kan gi til de svekkede EU-tilhengerne i Italia. EU-kritikerne i den italienske regjeringa står sterkt på meningsmålingene for tida, og de vil ikke ta skade av den tyske kristeligdemokratene angrep.

Men det Oettinger har rett i er at EU-prosjektet er i livsfare. Og det kommer av at prosjektet med «den stadig tettere unionen», som aldri er vedtatt av noe parlament i Europa, blir stadig mer upopulært blant innbyggerne. EU klarer ikke å forene seg internt om de viktigste sakene, og klarer heller ikke å forsvare sine medlemmer fra angrepene fra sin «allierte» USA. En slik union er ikke liv laga.

Forrige artikkelRegionreformen: Ta til fornuft
Neste artikkelHvorfor snakker USAs forsvarsminister så usant?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).