EU-kommissær: EU-prosjektet er i livsfare

4
EU-kommissær Günther Oettinger svinger pisken over EUs "indre fiender".

Den tyske EU-kommissæren Günther Oettinger går til generalangrep på EU-land som han mener er indre fiender av EU-prosjektet. Oettinger er medlem av Angela Merkels kristeligdemokratiske union og er kommissær for økonomi i kommisjonen. PÅ et møte i Brussel 4. september 2018 sa han at «Etter min mening er prosjektet i livsfare. Noen land i Europa ønsker å svekke det, eller til og med å ødelegge det – Polen, Ungarn, Romania og regjeringa i Italia.»

Oettinger sa også at EU står overfor ytre fiender som bruker handelskrig og aggresjon, og nevnte da Russlands president Vladirmir Putin, Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan og «de smarte kineserne».

Kommissærens presisjonsnivå i disse anklagene var ikke så høyt, siden han klarte å snu sakene akkurat opp-ned. For det er jo ikke Russland som bruker handelskrig mot EU. Det er EU som har vedtatt å opprettholde sanksjonene mot Russland. Og det er også EU-land som via NATO gjennomfører en av historiens største militærøvelser rettet mot Russland. Og de «smarte kineserne» er så smarte at de i motsetning til sanksjoner inviterer EU til mer handel og samarbeid.

Alt tyder på en svært presset økonomikommissær når han velger så dårlige argumenter for å underbygge sin situasjonsbeskrivelse. Skulle han nevnt et land som virkelig setter den indre enheten i EU på prøve måtte han ha nevnt USA, som jo faktisk truer EU med svært alvorlige sanksjoner dersom europeiske selskaper handler med eller investerer i Iran.

Men dette handler om de indre splittelsene i unionen. Oettinger angriper Polen, Ungarn, Romania og Italia fordi de ikke vil bøye seg for sentralismen under Brussel og Tyskland. Oettinger har markert seg overfor Italia tidligere. Før valget i Italia 2018 uttalte han at «finansmarkedene vil lære italienerne» å ikke stemme på populistpartiene.

I Italia oppfattes dette naturligvis som grove fornærmelser, og Oettinger må ha dårlig politisk teft hvis han ikke skjønner at et slikt utspill er den verste gaven han kan gi til de svekkede EU-tilhengerne i Italia. EU-kritikerne i den italienske regjeringa står sterkt på meningsmålingene for tida, og de vil ikke ta skade av den tyske kristeligdemokratene angrep.

Men det Oettinger har rett i er at EU-prosjektet er i livsfare. Og det kommer av at prosjektet med «den stadig tettere unionen», som aldri er vedtatt av noe parlament i Europa, blir stadig mer upopulært blant innbyggerne. EU klarer ikke å forene seg internt om de viktigste sakene, og klarer heller ikke å forsvare sine medlemmer fra angrepene fra sin «allierte» USA. En slik union er ikke liv laga.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  den eneste måten å redde EU på, er å føre en annen økonomisk politikk, og det går jo ikke, for Tyskland.

 2. Avatar for Anki Anki says:

  Hælle måne. Hvordan kan et nedstøva byråkrati drevet av fylliker og maktkåte ubrukeligheter omtales som det har “liv”? koko

 3. Fylliken Juncker besvarte Li Keqiang og Kina’s forslag om handelssamarbeid med, at - ‘‘han ikke så noe perspektiv på kort sikt’’ om samtaler med Kina om en felles frihandelsavtale.

  [Men, (full???) la han sarkastisk til; ‘’ om Kina ønsker å åpne opp, så kan dere gjøre det’’ . . . . . ]

  Og denne karakteren skal altså ‘forestille’ å representere hele den Europeiske befolkning???

  • JUNCKER; GO HOME. YOU’RE DRUNK.

 4. Jo, artig bilde her. Vi kan se at Juncker (Er det ikke slik det staves da?) har fått litt for mye “altervin” og at “motstanderen” ser svært skeptisk ut :grinning::grinning::grinning:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere