EU etablerer et nytt finansinstrument som skal være uavhengig av USA

0

Det var et overraskende og tydelig mistillitsvotum til USAs globale monopol over betalingsløsninger da den tyske handelsministeren Heiko Maas i august 2018 tok til orde for at EU måtte skape et nytt betalingssystem som er uavhengig av USA. På den måten kan unionen sikre sine egne betalingstransaksjoner uten inngrep fra Washington. Dette er også nødvendig for at EU skal kunne fortsette sine investeringer i og handel med Iran.

Maas skrev i den tyske avisa Handelsblatt:

«Europa bør ikke tillate USA å handle over våre hoder og på vår regning. Derfor er det nødvendig at vi styrker Europas uavhengighet gjennom å etablere betalingskanaler som er uavhengige av USA og skaper et Europeisk pengefond og bygger opp vårt eget Swift-system.»

Maas skrev at det er helt avgjørende for Europa å holde fast ved Iran-avtalen: «Hver dag denne avtalen fortsetter å eksistere er bedre enn den svært eksplosive krisa som ellers vil true hele Midtøsten.» Så den europeiske vasallen sliter i lenkene som USA har lagt den i, og vil frigjøre seg til å handle på egen hånd.

Noen kommentatorer tok ikke Maas på alvor og tok det for et soloutspill eller mente at han gikk for langt. Men 24. september 2018 ble det klart at EU faktisk vil etablere et eget betalingssystem som vil tillate oljeselskaper og andre virksomheter å handle med Iran og omgå sanksjonene fra USA.

Dette er et åpent opprør mot USAs globale hegemoni, og det er også et slag mot dollarens internasjonale dominans. Handelen over den nye betalingsmekanismen vil helt opplagt ikke gå i dollar, men mest sannsynlig i euro. Den vil sikre Irans muligheter til å handle med Europa og få solgt sin olje og gass den veien.

Wall Street Journal kaller EUs vedtak et «direkte slag» mot president Trumps Iran-politikk. Men det handler ikke bare om Iran. Konflikten går svært mye djupere. Det handler om at EU, med Tyskland i spissen, utfra sine egne økonomiske interesser er nødt til å skape verktøy som gjør det mulig for selskaper og land i EU å inngå økonomiske avtaler som ikke er kontrollert av USA. Det vil også dreie seg om handelen med og investeringene i Russland og Kina.

Dollarhegemoniet og USAs globale dominans smuldrer opp foran øynene våre og en multipolar verden stiger fram. Vi venter nå på hva USAs mottrekk vil bli.

 

___________________________________________________
Dersom du vil støtte steigan.no kan du bruke betalingsløsningen vår: https://betaling.steigan.no/
En annen mulighet er å overføre til donasjonskontoen vår via nettbank: 9001 30 89050
Du kan også vippse til: 116916

Tusen takk!

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.