Luresnakk i Norge og Ecuador

4
Ecuadors forsvarsminister Oswaldo Jarrín Foto: Patricio Terán / EL COMERCIO

Ecuador vil gi USA en base, men akkurat som Erna Solberg kaller de det noe annet.

Regjeringa i Ecuador, som er helt under hælen til USA, har nå bestemt seg for å la USA åpne en militærbase i landet. Men for å unngå Ecuadors eget grunnlovsforbud mot utenlandske militærbaser på sin jord, blir den kalt Oficina de Cooperación de Seguridad, Kontor for samarbeid om sikkerhet.
De US-amerikanske styrkene skal roteres så ofte at det formelt ikke vil bli kalt en permanent militærbase.

Øystein Steiro skriver i Adressa:

«Statssekretær i Utenriksdepartementet Audun Halvorsen, skriver i Aftenposten 9.juli at «Norge fører en forutsigbar sikkerhetspolitikk som fremmer stabilitet i våre nærområder.» Halvorsen søker å støtte opp om utenriksministeren og forsvarsministerens felles artikkel i Dagbladet 26.juni der de hevdet at femårsavtalen om stasjonering av 700 amerikanske marinesoldater på Værnes innebærer «en styrket sikkerhetsgaranti» og ikke noe brudd med norsk basepolitikk om ikke å ha fremmede lands soldater fast stasjonert i Norge.»

Steiro kaller dette «luresnakk», og det er en svært presis karakteristikk. Det er den samme typen luresnakk regjeringa i Ecuador holder på med.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    Det vi snakker om her er en permanent rotasjonsordning. Fra et rent militært synspunkt kan det være veldig fornuftig å foreta rotasjon av soldater slik at soldatene får en veldig variert og allsidig erfaring (slikt som øvelser i jungel, norsk høyfjell, storbyer etc og også konkrete kamperfaringer fra Midt-Østen og Afrika etc). På basen vil det på permanent basis befinne seg soldater som roterer. Og ved en krisesituasjon er det mange soldater som tidligere har vært på basen og som gjøre det enkelt å kunne øke antall rutinerte soldater på basen.

  2. Trist det som har skjedd i Ecuador. Assange var aldri spesielt trygg på ambassaden. Men vi må glede oss over at Venezuela og Nicaragua holder stand, selv om folk langt ute på venstresiden fordømmer myndighetene der, bl a den oppskrytte Chomsky, en mann jeg aldri har forstått hvorfor folk lytter til. Sur, gammel mann.

  3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

    For ikke å snakke om at skjermer soldatene fra å knytte bånd med lokal-befolkningen. Særlig hendig den dagen de skal rette våpen mot dem.

  4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

    Her er det nok snakk om en avtale få våger å si nei til. De som gjør det, lever for farlig. Litt sånn med norske politikere også - hvordan vil det gå med dem, om oljefondet forsvinner?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere