Luresnakk i Norge og Ecuador

0
Ecuadors forsvarsminister Oswaldo Jarrín Foto: Patricio Terán / EL COMERCIO

Ecuador vil gi USA en base, men akkurat som Erna Solberg kaller de det noe annet.

Regjeringa i Ecuador, som er helt under hælen til USA, har nå bestemt seg for å la USA åpne en militærbase i landet. Men for å unngå Ecuadors eget grunnlovsforbud mot utenlandske militærbaser på sin jord, blir den kalt Oficina de Cooperación de Seguridad, Kontor for samarbeid om sikkerhet.
De US-amerikanske styrkene skal roteres så ofte at det formelt ikke vil bli kalt en permanent militærbase.

Øystein Steiro skriver i Adressa:

«Statssekretær i Utenriksdepartementet Audun Halvorsen, skriver i Aftenposten 9.juli at «Norge fører en forutsigbar sikkerhetspolitikk som fremmer stabilitet i våre nærområder.» Halvorsen søker å støtte opp om utenriksministeren og forsvarsministerens felles artikkel i Dagbladet 26.juni der de hevdet at femårsavtalen om stasjonering av 700 amerikanske marinesoldater på Værnes innebærer «en styrket sikkerhetsgaranti» og ikke noe brudd med norsk basepolitikk om ikke å ha fremmede lands soldater fast stasjonert i Norge.»

Steiro kaller dette «luresnakk», og det er en svært presis karakteristikk. Det er den samme typen luresnakk regjeringa i Ecuador holder på med.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelEr USAs okkupasjon av syrisk område ulovlig eller ei?
Neste artikkelVisst drives det massiv påvirkning av valg i USA
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).