USA dobler antall soldater i Norge. Vil ha to baser.

0
USA-soldater kommer til Værnes i 2017. Foto: HÅVARD JENSEN HAUGSETH

USA dobler antallet soldater i Norge, sier Forsvarsdepartementet. Det betyr at USA kommer til å øke antall soldater i Norge fra 330 til 700, og de vil operere fra to baser: Værnes ved Trondheim og  Setermoen i Indre Troms. Vi omtalte planene om denne doblinga allerede i oktober 2017, og nå blir det altså gjennomført.

Doblinga av antallet USA-soldater på norsk jord knyttes også til forhåndslagringa av store våpenmengder for USA i Norge, ikke minst i fjellhallene i Trøndelag. Der ligger det våpen som ville være tilstrekkelig for 16.000 soldater i en måned.

Fortsatt later regjeringa og forsvarsdepartementet som om dette ikke dreier seg om militærbaser for USA på norsk jord, og det gjøres ved å forsikre om at troppene skal roteres. Forsvarsdepartementet skriver:

«Ordningen er rotasjonsbasert, og alt personellet roterer (byttes ut) to ganger i året.»

Dette er tåketale. Alle militærbaser i verden er rotasjonsbasert. Dette er militærbaser for USA i Norge, og det er første gang siden Wehrmachts dager at en utenlandsk stormakt har militærbaser på norsk jord. Dette er et totalt brudd med den basepolitikken Norge hadde selv under den kalde krigen, og det er et tydelig signal til Russland om at Norge utgjør en framskutt del av USAs angrepsstyrker rettet mot Russland. Da Værnes-basen ble etablert skrev Military.com at USA Marines vurderte å gjøre Norge til sitt operasjonssenter i Europa.

At dette kommer samtidig med at Russland ikke inviteres til markeringa av frigjøringa i Kirkenes i oktober 2019, gjør ikke saken noe bedre. Da er det 75 år siden den røde armé gjorde slutt på okkupasjonen av denne delen av Norge. 611 russiske soldater mistet livet under Sovjetunionens frigjøring av Øst-Finnmark. Hva er vitsen med å markere russernes frigjøring av Finnmark, hvis ikke Russland inviteres?

På toppen av det hele har forsvarsdepartementet i USA plukket ut to satellitter fra selskapet Space Norway – som eies av den norske staten – til å bli de første kommersielle satellittene som skal brukes av USAs militærvesen. Teknologien skal blant annet brukes av ubåter med atomvåpen. NRK skriver:

«Ifølge en offisiell kilde skal Pentagon plassere eget militært utstyr på de sivile satellittene, og bruke disse til å sende og motta tekstmeldinger i områdene nord for Polarsirkelen. Systemet skal være robust nok til å fungere under en eventuell atomkrig.»

Bjørnar Moxnes fra Rødt kommenterer dette slik:

– Vi må gjøre alt vi kan for at det ikke skal skje. Vi mener det er uklokt av regjeringen å la det amerikanske atomvåpenprogrammet få tilgang til norske satellitter. Dette øker spenningen i nordområdene.

 

 

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.