USA dobler antall soldater i Norge. Vil ha to baser.

7
USA-soldater kommer til Værnes i 2017. Foto: HÅVARD JENSEN HAUGSETH

USA dobler antallet soldater i Norge, sier Forsvarsdepartementet. Det betyr at USA kommer til å øke antall soldater i Norge fra 330 til 700, og de vil operere fra to baser: Værnes ved Trondheim og  Setermoen i Indre Troms. Vi omtalte planene om denne doblinga allerede i oktober 2017, og nå blir det altså gjennomført.

Doblinga av antallet USA-soldater på norsk jord knyttes også til forhåndslagringa av store våpenmengder for USA i Norge, ikke minst i fjellhallene i Trøndelag. Der ligger det våpen som ville være tilstrekkelig for 16.000 soldater i en måned.

Fortsatt later regjeringa og forsvarsdepartementet som om dette ikke dreier seg om militærbaser for USA på norsk jord, og det gjøres ved å forsikre om at troppene skal roteres. Forsvarsdepartementet skriver:

«Ordningen er rotasjonsbasert, og alt personellet roterer (byttes ut) to ganger i året.»

Dette er tåketale. Alle militærbaser i verden er rotasjonsbasert. Dette er militærbaser for USA i Norge, og det er første gang siden Wehrmachts dager at en utenlandsk stormakt har militærbaser på norsk jord. Dette er et totalt brudd med den basepolitikken Norge hadde selv under den kalde krigen, og det er et tydelig signal til Russland om at Norge utgjør en framskutt del av USAs angrepsstyrker rettet mot Russland. Da Værnes-basen ble etablert skrev Military.com at USA Marines vurderte å gjøre Norge til sitt operasjonssenter i Europa.

At dette kommer samtidig med at Russland ikke inviteres til markeringa av frigjøringa i Kirkenes i oktober 2019, gjør ikke saken noe bedre. Da er det 75 år siden den røde armé gjorde slutt på okkupasjonen av denne delen av Norge. 611 russiske soldater mistet livet under Sovjetunionens frigjøring av Øst-Finnmark. Hva er vitsen med å markere russernes frigjøring av Finnmark, hvis ikke Russland inviteres?

På toppen av det hele har forsvarsdepartementet i USA plukket ut to satellitter fra selskapet Space Norway – som eies av den norske staten – til å bli de første kommersielle satellittene som skal brukes av USAs militærvesen. Teknologien skal blant annet brukes av ubåter med atomvåpen. NRK skriver:

«Ifølge en offisiell kilde skal Pentagon plassere eget militært utstyr på de sivile satellittene, og bruke disse til å sende og motta tekstmeldinger i områdene nord for Polarsirkelen. Systemet skal være robust nok til å fungere under en eventuell atomkrig.»

Bjørnar Moxnes fra Rødt kommenterer dette slik:

– Vi må gjøre alt vi kan for at det ikke skal skje. Vi mener det er uklokt av regjeringen å la det amerikanske atomvåpenprogrammet få tilgang til norske satellitter. Dette øker spenningen i nordområdene.

 

 

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  I 1997 rund-vasket jeg kontorene inne i Frigården lager. Jeg skrev under på at jeg aldri skulle snakke om hva jeg så der. Tre år senere sto alt jeg så, og mere til, utstilt i Stjørdal sentrum. Men det er mulig jeg ikke har lov å si det.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Dette dreier seg om en permanent rotasjonsordning som gjør det enklere og raskere å kunne oppskalere antall krigstrente soldater på de ulike norske basene og hvor mange av disse soldatene tidligere har oppholdt seg på disse basene pga rotasjonsordningen. Det ille er at myndighetene tåkelegger og villeder hva som er målsettingen med en rotasjonsordning.

  Utenfor norskekysten går det amerikanske atomubåter med atomvåpen ombord. En av oppgavene til de norske basene kan bla være å beskytte disse ubåter mot russiske angrep ved en storkrig mellom USA og Russland. I neo-konservative kretser snakkes det om at det er mulig for USA å kunne vinne en begrenset atomkrig, dette må tydeligvis være en atomkrig som er begrenset til Russland og til deler av Europa, men hvor USA i stor grad ikke blir rammet.

 3. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Jeg tror ikke 700 er det høyeste tallet vi vil få høre. Skal Trøndelag bli hovedkvarter for US Marines, vil styrken antageligvis bare ese ut og ese ut.
  USA har vel en samlet plan for hvor mange soldater de ønsker i nordområdene.
  Antageligvis presses det på for neste økning allerede nå, hvis da ikke en overordnet avtale allerede ble inngått for flere år siden på bakrommet.
  Selve kjernen av norske sikkerhetspolitikere vet kanskje hva det tenkte sluttresultatet vil bli, noe resten av politikerne og befolkningen bare vil få vite om mange år.

 4. Sorry Mac, jeg er positiv til dette. Vi kan være ganske sikker på at om vi blir angrepet (nei jeg tror egentlig ikke det), så vil det være mye sikrere å ha amerikanske soldater på norsk jord, da er det nærmest garantert at USA vil stille opp. Om ikke er jeg slett ikke sikker på om de ønsker å offer soldater for et lite og, med dagens teknologi, ikke spesielt strategisk land.

 5. Avatar for SHO SHO says:

  USA har i praksis overtatt styringen med det norske forsvaret. Norge har blitt en militær utpost for USA.

  Man skal huske på at under WW2 var Hitler-Tyskland og Storbritannia i krig med hverandre og ifbm med denne stormaktskrig var både Norge og Danmark av strategisk viktighet for begge disse to krigførende parter (og Norge og Danmark ble okkupert av Tyskland fordi disse to land inkl havområdet utenfor altså var militærstrategisk viktige i krigen mellom Tyskland og Storbritannia, og grunnen til okkupasjonen av Norge var ikke pga våre blå øyne og ariske aner el).

  Spesielt vil Finnmark og Svalbard være militærstrategisk viktige i en krig mellom USA og Russland, men også resten av Norge og havområdene utenfor vil også være viktige ved en stormaktskrig. Det er vanskelig for Norge på egenhånd å skulle klare å opprettholde sin nøytralitet i en krig mellom stormakter slik som en krig mellom USA og Russland (noe Norge ønsket i både WW1 og WW2, men som altså ikke var mulig i WW2). Da er det kanskje like godt at man lar USA okkupere Norge før WW3 bryter ut i håp om at Norge således vil kunne klare å unngå å bli slagmark i en storkrig mellom USA og Russland. Men dagens russiske våpen er så ekstremt slagkraftige slik at det ikke vil være mulig for USA å kunne klare å beskytte Norge mot feks et russisk rakettangrep på Norge. Norge vil ved en storkrig lett kunne bli en slagmark.

  Problemet er at USA kan vise seg å være den aggressive parten som ønsker å opprettholde sin dominerende posisjon i verden bla ved å underkue Russland og Kina (og evt også Europa). Altså at et USA med kun 300 millioner innbyggere fortsatt og i all evighet skal klare å dominere en hel verden som snart består av 9 milliarder innbyggere, og dette samtidig med at det skjer en enorm økonomisk utvikling bla i Kina samtidig som USA har blitt delvis av-industrialisert. Faren er at USA ikke vil gi opp sitt imperium frivillig.

 6. Sorry Sverre, men tipper det eneste som skjer er at vi får kostnaden med å sende dem hjem igjen. Bare å ta seg fram på vinterføre kan være utfordring nok. De fikk delta på Landsskytterstevnet, men etter at alle andre hadde skutt - siden de skøyt i stykker banen med det samme. Så det spørs om de alt har nådd sitt inkompetansenivå.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

7 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.