Råstoffprisene synker markant. Varsler det omfattende resesjon?

0
Kopper er et svært viktig råstoff i moderne teknologi. Nå faller prisene. Er det et signal om en kommende resesjon?

Prisene på viktige industriråstoffer synker markant over hele verden. For eksempel har prisen på ett tonn kopper falt fra 7250 dollar til under 6000 dollar på kort tid. Kopper er viktig for en rekke industrisektorer, og særlig når det gjelder alt som har med elektrisitet å gjøre. Dermed er kopperprisen en viktig signalpris for å si noe om industriell aktivitet.

Også andre viktige industriråstoffer faller i pris: aluminium har falt med 11 prosent på tre måneder, nikkel 7 prosent, sink med 20 prosent og tinn med 9 prosent.

Reuters skriver at veksten i verdenshandelen nådde en topp i januar 2018, men at veksten ble halvert fram til mai i år. Byrået mener at handelskrigen mellom USA og Kina må ta en stor del av skylda for nedgangen.

Investorer verden over frykter en mulig resesjon, skriver CNBC. Og de frykter den så mye at de legger grunnlaget for den, fortsetter nyhetskanalen. USAs økonomi har vokst siden 2009, så vie er nå er veldig langt ute i den sykliske utviklinga av økonomien som veksler mellom oppgang, boom og resesjon.

Medier i USA diskuterer nå hva som vil utløse den neste resesjonen, slik som her hos Bloomberg. Eller her hos CNN.

Handelskrigen mellom USA og Kina er en så stor økonomisk og global hendelse at den godt kan være det som skal til for å utløse den neste resesjonen. Og når man legger sanksjonene mot Irak, mot Russland og mot Tyrkia på toppen av dette, er faktorene som peker i retning av resesjon svært sterke. Så mye som det globale kredittmarkedet har vokst siden 2009, er det også store papirverdier å likvidere når krakket først kommer.

Verdens samlede gjeld nådde det utrolige nivået av 164.000 milliarder dollar ifølge Det internasjonale pengefondet. Det er 225 prosent av BNP, og det betyr at gjeldskrisa er større enn den var i 2009. De rike i USA regner med resesjon i 2019 eller seinest i 2020, og at når den kommer, vil den være en av de virkelig stygge.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSA bygger verdens største konsulat i irakisk Kurdistan
Neste artikkelUSA ber Facebook om hjelp til å knekke Messenger
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).