Konflikten mellom Saudi-Arabia og Canada til nye høyder

1
Et innspill i den diplomatiske konflikten mellom Saudi-Arabia og Canada.

Det er oppstått en skarp diplomatisk konflikt mellom Canada og Saudi-Arabia. Saudi-Arabia har utvist Canadas ambassadør etter at Canada krevde løslatelse av tre kvinnelig aktivister. Hodekapperregimet i Riyadh har også frosset enhver ny forretningsavtale med Canada. Kommentatorer sier at dette viser et mer sjølsikkert Saudi-Arabia som ikke vil tillate noen form for kritikk eller innblanding.

Giorgio Cafiero, som er toppsjef i Gulf State Analytics, sier at “dette er ikke bare et budskap til Canada. Det er et budskap til land i Europa og i hele verden om at kritikk av Saudi-Arabia vil få konsekvenser.»

Hva slags konsekvenser det burde få hadde redaktørene av en offisiell twitterkonto i Saudi-Arabia sine bestemte meninger om da de la ut bildet over – en ikke altfor subtil henvisning til 11. september og angrepet på Tvillingtårnene i New York. 15 av de 18 flykaprerne den gangen var borgere av Saudi-Arabia og regjeringa i Riyadh har lenge vært mistenkt for å ha hatt mer enn en finger med i spillet.

Denne twittermeldinga fra Saudi-Arabia lå ute en stund før den ble slettet.

I USA har etterlatte reist sak mot kongedømmet for at det angivelig skal ha hjulpet flykaprerne med å gjennomføre aksjonen.

Etter at det ble stor internasjonal oppmerksomhet rundt twittermeldinga, er kontoen blitt slettet, og det hevdes at det var ei «ungdomsgruppe» som sto bak. Men denne twitterkontoen er kjent for å ha postet svært mye som har framstått som offisiell saudiarabisk propaganda.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    Det ser ut som vi her kan få en maktkamp mellom Canada og Saidi Arabia. Kommer Canda til å gi seg? Saudi Arabia er et mektig land pga all oljen. Men Canada er i den heldige situasjon at landet har egen oljeproduksjon, hvilket gjør det noe enklere å stå i mot div trusler fra Saudi Arabia. Man skal ikke undervurdere Saudi Arabias makt, landet kan bla påvirke verdens oljepris både opp og ned. Men landet er sårbart og trenger i dag en høy oljepris (på 88 dollar) for ikke å gå konkurs pga høye utgifter på statsbudsjettet (ellers blir det vel opprør i landet).

    Oljeanalytikere sier at det i sin tid var maktkamp mellom USA og Saudi Arabia om hva oljeprisen skulle være (på 1980 tallet). USA satt opp rentenivået til rundt 20%, hvilket skapte gjeldskrise i mange u-land og reduserte deres oljeforbruk kraftig, noe som igjen skapte økonomiske problemer for Saudi Arabia og USA vant maktkampen og fikk Saudi Arabia til å redusere oljeprisen. Men likevel ser det ut som det er veldig viktig for USA å ha et godt forhold til Saudi Arabia. Men vi får se hva som nå kan skje hvis USA igjen skulle bli selvforsynt med olje (pga fracking og offshore). Kanskje mulig at USA og Trump da vil prøve å splitte opp OPEC.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere