Konflikten mellom Saudi-Arabia og Canada til nye høyder

0
Et innspill i den diplomatiske konflikten mellom Saudi-Arabia og Canada.

Det er oppstått en skarp diplomatisk konflikt mellom Canada og Saudi-Arabia. Saudi-Arabia har utvist Canadas ambassadør etter at Canada krevde løslatelse av tre kvinnelig aktivister. Hodekapperregimet i Riyadh har også frosset enhver ny forretningsavtale med Canada. Kommentatorer sier at dette viser et mer sjølsikkert Saudi-Arabia som ikke vil tillate noen form for kritikk eller innblanding.

Giorgio Cafiero, som er toppsjef i Gulf State Analytics, sier at “dette er ikke bare et budskap til Canada. Det er et budskap til land i Europa og i hele verden om at kritikk av Saudi-Arabia vil få konsekvenser.»

Hva slags konsekvenser det burde få hadde redaktørene av en offisiell twitterkonto i Saudi-Arabia sine bestemte meninger om da de la ut bildet over – en ikke altfor subtil henvisning til 11. september og angrepet på Tvillingtårnene i New York. 15 av de 18 flykaprerne den gangen var borgere av Saudi-Arabia og regjeringa i Riyadh har lenge vært mistenkt for å ha hatt mer enn en finger med i spillet.

Denne twittermeldinga fra Saudi-Arabia lå ute en stund før den ble slettet.

I USA har etterlatte reist sak mot kongedømmet for at det angivelig skal ha hjulpet flykaprerne med å gjennomføre aksjonen.

Etter at det ble stor internasjonal oppmerksomhet rundt twittermeldinga, er kontoen blitt slettet, og det hevdes at det var ei «ungdomsgruppe» som sto bak. Men denne twitterkontoen er kjent for å ha postet svært mye som har framstått som offisiell saudiarabisk propaganda.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVilda strejker lönar sig – de spanska taxiförarna vann mot Uber
Neste artikkelKorporasjonene sletter Infowars og opptrer som statlige sensorer
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).