Israel erklærer seg som «nasjonalstat for det jødiske folk»

12

En ny lov definerer klarere enn tidligere at Israel er en nasjonalstat for det jødiske folk. Loven provoserer det arabiske mindretallet i landet, skriver NRK.

Kanalen fortsetter:

62 parlamentarikere stemte for den nye loven, 55 stemte imot og to avholdt seg fra å stemme. Loven slår fast at hebraisk er landets nasjonalspråk. Tidligere hadde arabisk samme status som hebraisk. Arabisk får nå lavere status.

Den ny loven definerer Israel som «en nasjonalstat for det jødiske folk» og inkluderer kontroversielle formuleringer. Ifølge Reuters slår loven fast at bare jøder har nasjonal selvråderett i Israel.

Loven sikrer jødisk overherredømme, mens vi alltid vil forbli annenklasses innbyggere, sa Ayman Odeh, leder for arabernes samlingsliste i Israel.

Andre kritikere, som Hassan Jabareen, sier at loven inneholder viktige elementer av apartheid, «noe som ikke bare er umoralsk, men som er absolutt forbudt etter internasjonal lov.»

American Jewish Committee sier at den er dypt skuffet over vedtaket og mener det setter Israels grunnprinsipper i fare. Omtrent 20 prosent av Israels innbyggere er arabiske. På Vestbredden bor det 2,8 millioner palestiner og i Gaza bor det 1,7 millioner.

Tyrkia har fordømt den nye loven og kalt den rasistisk.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Dermed er det vel slutt på argumentet om at Israel er det eneste demokratiske landet i Midt-Østen? Det landet som er kanskje mest demokratisk i Midt-Østen virker som å være Libanon, og det minst demokratiske landet i Midt-Østen er vel trolig Saudia Arabia.

 2. Jeg tror at Israel er det eneste landet i verden som skal være en etnisk stat.
  Joda. Planen har kommet langt…

 3. Tror ikke Trump flyttet ambassaden til Jerusalem for å ‘slå tilbake’ mot jødene.
  Jeg tror han flyttet ambassaden dit for at Jerusalem er viktig i Judea/kristen tradisjon.
  Og snart skal de bygge tempelet der…

 4. Avatar for Frimann Frimann says:

  Israel skal være for israelittene, altså samtlige av de 12 stammene etter Jakob/Israel, ikke kun for jødene. Dette er ubibelsk, og vil bli straffet av Gud.

 5. Avatar for Rapper Rapper says:

  Ja :)… (tips: tittelen på videoen er ikke relevant etter de første 5. minuttene. Videoen har egentlig lite å gjøre med Trump)

 6. Avatar for aford aford says:

  Neida, det er så demokratisk, så. Apartheidloven ble vedtatt med demokratisk flertallsvedtak, den. Litt overrasket over at det var såpass som 55 av 119 som stemte mot den, men allikevel: Demokratisk som heisann. :nose:

 7. Avatar for Limert Limert says:

  Hvilke andre land kunne gjort noe sånt uten total fordømmelse i verden? Tenk over det. Nasjonalstat for verdens metodister, Nasjonalstat for verdens hedninger, Nasjonalstat for verdens rikfolk, Nasjonalstat for verdens ariere. Eller hva med Nasjonalstat for alle, unntatt jøder? I mine ører låter det som like absurd og groteskt, og det kan umulig ende godt, ikke minst for verdens jøder, eller selv for jøder i Israel.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

4 flere kommentarer

Deltakere