Israel erklærer seg som «nasjonalstat for det jødiske folk»

0

En ny lov definerer klarere enn tidligere at Israel er en nasjonalstat for det jødiske folk. Loven provoserer det arabiske mindretallet i landet, skriver NRK.

Kanalen fortsetter:

62 parlamentarikere stemte for den nye loven, 55 stemte imot og to avholdt seg fra å stemme. Loven slår fast at hebraisk er landets nasjonalspråk. Tidligere hadde arabisk samme status som hebraisk. Arabisk får nå lavere status.

Den ny loven definerer Israel som «en nasjonalstat for det jødiske folk» og inkluderer kontroversielle formuleringer. Ifølge Reuters slår loven fast at bare jøder har nasjonal selvråderett i Israel.

Loven sikrer jødisk overherredømme, mens vi alltid vil forbli annenklasses innbyggere, sa Ayman Odeh, leder for arabernes samlingsliste i Israel.

Andre kritikere, som Hassan Jabareen, sier at loven inneholder viktige elementer av apartheid, «noe som ikke bare er umoralsk, men som er absolutt forbudt etter internasjonal lov.»

American Jewish Committee sier at den er dypt skuffet over vedtaket og mener det setter Israels grunnprinsipper i fare. Omtrent 20 prosent av Israels innbyggere er arabiske. På Vestbredden bor det 2,8 millioner palestiner og i Gaza bor det 1,7 millioner.

Tyrkia har fordømt den nye loven og kalt den rasistisk.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDet kommende kuppet mot Trump
Neste artikkelUSAs hemmelige krig mot Syria
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).