Israel erklærer seg som «nasjonalstat for det jødiske folk»

0

En ny lov definerer klarere enn tidligere at Israel er en nasjonalstat for det jødiske folk. Loven provoserer det arabiske mindretallet i landet, skriver NRK.

Kanalen fortsetter:

62 parlamentarikere stemte for den nye loven, 55 stemte imot og to avholdt seg fra å stemme. Loven slår fast at hebraisk er landets nasjonalspråk. Tidligere hadde arabisk samme status som hebraisk. Arabisk får nå lavere status.

Den ny loven definerer Israel som «en nasjonalstat for det jødiske folk» og inkluderer kontroversielle formuleringer. Ifølge Reuters slår loven fast at bare jøder har nasjonal selvråderett i Israel.

Loven sikrer jødisk overherredømme, mens vi alltid vil forbli annenklasses innbyggere, sa Ayman Odeh, leder for arabernes samlingsliste i Israel.

Andre kritikere, som Hassan Jabareen, sier at loven inneholder viktige elementer av apartheid, «noe som ikke bare er umoralsk, men som er absolutt forbudt etter internasjonal lov.»

American Jewish Committee sier at den er dypt skuffet over vedtaket og mener det setter Israels grunnprinsipper i fare. Omtrent 20 prosent av Israels innbyggere er arabiske. På Vestbredden bor det 2,8 millioner palestiner og i Gaza bor det 1,7 millioner.

Tyrkia har fordømt den nye loven og kalt den rasistisk.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.