Ecuador utlämnar Assange! Yttrandefriheten trängs tillbaka

3
Julian Assange
Anders Romelsjö

Av Anders Romelsjö (jinge.se)

Enligt olika källor kommer Ecuador med den ganska nya presidenten Lenin Moreno snabbt att utelämna Wikileaks portalfigur Julian Assange till de brittiska myndigheterna. Därefter löper han stor risk att utlämnas till USA.

Han har varit avstängd från möjlighet till kommunikation med omvärlden sedan 3 månader. Skrev om detta 12/5 Assange riskerar att utlämnas till USA. Plågas av Ecuadors nya ledare. I början av juni publicerade jag här ett upprop till stöd för Assange För yttrandefrihet och demokrati – Stöd Julian Assange!

Jag presenterar nedan ett utdrag ur en artikel av Glenn Greenwald, som jag översatt från The Intercept


* Glenn Greenwald, född i New York, USA, är en amerikansk journalist, författare och jurist. Han har arbetat för The Guardian, men är sedan februari 2014 redaktör på The Intercept. Greenwald avslöjade omfattningen av amerikanska National Security Agencys massövervakning av elektroniska kommunikationer år 2013. Avslöjandet byggde på dokument som tillhandahållits av visselblåsaren Edward Snowden och ledde till att Greenwald tilldelades Pulitzerpriset 2014.


Utdrag ur artikeln.
Ecuadors president Lenin Moreno reste till London i fredags för det uppgivna syftet att tala vid 2018 Global Disabilities Summit (Moreno har använt en rullstol sedan han sköt i ett rånförsök 1998). Det dolda, faktiska syftet med presidentens resa är att träffa brittiska tjänstemän för att slutföra ett avtal enligt vilket Ecuador kommer att dra tillbaka sitt asylskydd av Julian Assange, som trädde i kraft sedan 2012, utvisa honom från Ecuadors ambassad och sedan överlämna WikiLeaks grundare till brittiska myndigheter.

Morenos färdväg innehåller också ett stopp i Madrid där han kommer att träffa spanska tjänstemän som fortfarande klagar över Assanges kritik av kränkningar av de mänskliga rättigheterna som begåtts av Spaniens regering mot demonstranter som demonstrerade för katalansk självständighet. För nästan tre månader sedan blockerade Ecuador Assange från att komma åt internet, och Assange har inte kunnat kommunicera med omvärlden sedan dess. En viktig faktor i Ecuadors beslut att tysta honom uppges vara spanskailska över Assanges tweets om Katalonien.

En källa nära Ecuadors utrikesdepartement har bekräftat att Moreno är nära att slutföra, om han inte redan har slutfört, ett avtal om att överlämna Assange till Storbritannien inom de närmaste flera veckor.
Konsekvenserna av ett sådant avtal beror på villkoren. Men enligt Ecuadors förre president Rafael Correa har Morenos regering fört Ecuador till en mycket ”underdånig” hållning mot västerländska regeringar.

Det enda kända brottsliga förfarandet Assange kan åtalas för att är en pågående arresteringsorder för 2012 för ”misslyckande att infinna sig till rätten” – i borgensmål när han fick asyl hos Ecuador.

I maj 2017 la den svenska åklagaren ned sin undersökning för sexuella övergrepp.
Den viktiga frågan är vad den amerikanska regeringen avser att göra.
Obama-administrationen var angelägen att åtala Assange och WikiLeaks för att han publicerat hundratusentals sekretessbelagda dokument. Men slutsatsen blev att det i så fall blev nödvändigt att antingen åtala tidningar som New York Times och The Guardian, som publicerade samma dokument , eller skapa prejudikat som skulle möjliggöra straffrättsliga åtal för medierna i framtiden.

Det är i själva verket ett brott enligt amerikansk lagstiftning för alla – inklusive media – att publicera vissa typer av sekretessbelagd information. Enligt amerikansk lag var det till exempel ett brott av Washington Posts David Ignatius att rapportera om innehållet i telefonsamtal, som NSA avlyssnade, mellan den nationella säkerhetsrådgivaren nominerade Michael Flynn och den ryska ambassadören Sergey Kislyak. Trots att sådan rapportering var klart i allmänhetens intresse eftersom det visade sig Flynn ljuga när han nekade sådana kontakter.

I april levererade Trumps dåvarande CIA-chef Mike Pompeo, nu utrikesminister en förfalskad hotfull bredsia mot WikiLeaks. Utan att citera några bevis fastställde Pompeo att WikiLeaks är ”en icke-statlig fientlig underrättelsetjänst som ofta uppskattas av Ryssland” och sa att ”Vi måste inse att vi inte längre kan låta Assange och hans kollegor ha yttrandefrihet mot oss. ” Pompeo menade att hänvisningen till First Amendment var oriktig.

Om USA åtalar Assange för publicering av dokument och ber Storbritannien att utelämna honom kommer detta att innebära att Assange får sitta i fängelse i åratal.

Assange skulle naturligtvis motstå en sådan utlämning med motiveringen att publicering av dessa handlingar inte är ett kännbart brott och att USA söker sin utlämning av politiska skäl som inte kan tjäna som utgångspunkt för utlämning. Men det skulle ta minst ett år, och förmodligen närmare tre år, för domstolar i U.K. att besluta i dessa utlämningsfrågor. Och under denna tid skulle Assange nästan säkert vara i fängelse.

Allt detta innebär att det är högst sannolikt att Assange – i bästa fall – kommer att vara kvar minst ett år i fängelse och kommer att ha suttit i fängelse i ett årtionde trots att han aldrig har åtalats.
Och medan det ofta hävdas att Assange bara har sig själv att skylla, är det utan tvivel, med tanke på juryn som sammankallas av Obamas justitiedepartement och med tanke på hotet frå Pompeo och justitieminister Sessions, Assanges rädsla för att utlämnas till USA och bli politiskt förföljd för politiska brott – var välgrundad.

En FN-panel bedömde 2016 att den brittiska regeringens handlingar utgjorde ”godtyckligt frihetsberövande” och en kränkning av Assanges grundläggande mänskliga rättigheter.

Om USA åtalar Assange för publicering av dokument och ber Storbritannien att utelämna honom kommer detta att innebära att Assange får sitta i fängelse i åratal.

Assange skulle naturligtvis motstå en sådan utlämning med motiveringen att publicering av dessa handlingar inte är ett kännbart brott och att USA söker sin utlämning av politiska skäl som inte kan tjäna som utgångspunkt för utlämning. Men det skulle ta minst ett år, och förmodligen närmare tre år, för domstolar i U.K. att besluta i dessa utlämningsfrågor. Och under denna tid skulle Assange nästan säkert vara i fängelse.

Allt detta innebär att det är högst sannolikt att Assange – i bästa fall – kommer att vara kvar minst ett år i fängelse och kommer att ha suttit i fängelse i ett årtionde trots att han aldrig har åtalats.
Och medan det ofta hävdas att Assange bara har sig själv att skylla, är det utan tvivel, med tanke på juryn som sammankallas av Obamas justitiedepartement och med tanke på hotet frå Pompeo och justitieminister Sessions, Assanges rädsla för att utlämnas till USA och bli politiskt förföljd för politiska brott – var välgrundad.

Det bör inte vara så svårt för journalister att lägga bort sina personliga känslor för Assange och erkänna de stora farorna – inte bara för pressfriheten, utan för dem själva – om USA:s regering lyckas hålla Assange fängslad i många år framöver, i sina försök att åtala honom för att ha publicerat hemlighetsstämplade eller stulna handlingar. Det verkar vara det högst sannolika scenariot när Ecuador överlämnar Assange till U.K.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Jim Stone har synspunkter som virker relevante, og som har likhetstrekk med den offentlige håndteringen av Anders Behring Breivik, som omfattet mediablackout, plastisk kirurgi, fulgt opp med styrt foto- og videofremstilling.
  http://82.221.129.208/.yj8.html

  44

 2. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Vil de som godtok den offisielle fortellingen og hevdet Assange bare var etterlyst i Sverige (neppe så mange av de som leser dette), nå ta selvkritikk og kanskje lære litt til neste gang om hvordan verden fungerer?

  Vil de kanskje innse at sexanklagene var en svertekampanje helt fra starten av, der statlige tjenester fra flere land samarbeidet?

  Jeg mener å huske det var en utbredt mening at Assange var skyldig, eller i hvert fall at det overhodet ikke var noe muffens med anklagene. Jeg hørte dette både i media og fra vanlige folk for noen år siden.

  Noe sier meg at de fleste ikke vil lære noe som helst til neste gang vi blir lurt - fordi denne gang er det sant!
  .
  .

  WikiLeaks skal ha holdt noen svært pinlige dokumenter i bakhånd, i tilfelle Assange døde eller ble utlevert. Vi får se hva som står der.

 3. Det är bra att du tar upp Assange-fallet. Särskilt för oss i Sverige vars statsapparat har deltagit på ett avgörande sätt i det mycket fula spelet att sätta dit Assange. Finns det några upprop för att försvara Assange?
  Faktum är att yttrandefriheten på internet håller på att angripas på flera sätt. Ett nytt blatant exempel är nedstängningen av Youtubekanalen SGT Report inklusive raderingen av hela sändningsarkivet. Det drabbade Harley Schlanger från LaRouchePac som ofta intervjuades på kanalen. Han skriver så här om händelsen:
  YouTube Cancels Channel that Interviewed LaRouche Spokesman, for`Violating Community Standards’

  July 23, 2018 (EIRNS) — In an intelligence agency ”thought
  police” type of operation, YouTube today terminated a channel
  which had conducted frequent interview with a spokesman for
  Lyndon LaRouche, and which was defending President Trump against
  intelligence community attacks.
  For at least the last eight years, the Internet station SGT
  Report has run regular interviews with Lyndon LaRouche spokesman
  Harley Schlanger. While the first few had about 30,000 views, the
  numbers jumped, as opposition to the Obama Administration’s
  policies of ”regime-change” and bailouts/QE increased, with some
  of the interviews drawing more than 50,000 to 70,000 views. Since
  the election of Donald Trump, the viewers of interviews with the
  LaRouche spokesman have increased dramatically. In late 2017
  several interviews had more than 100,000 views, and more in 2018.
  The interview conducted on July 13, the Friday before the
  Trump-Putin summit, had over 260,000 views, while the two
  ”emergency” reports after the hysterical response to that summit
  had 120,000 and 160,000 views. These interviews were followed by
  between 3,000 and 5,000 comments each, and more than 150 emails
  directly to Schlanger. While most of these came from listeners
  who identified themselves as ”conservatives,” there have been an
  increasing number who identify themselves as ”former
  progressives” and ”leftists,” as well as a number who have
  ”followed” LaRouche for years.
  Over this period, the host, Sean Turnbull, had built his
  base to more than 344,000 members, as he focused primarily on
  defending the President against the ”Deep State,” fighting the
  corruption of the Bush-Obama-Clinton networks.
  The content from Schlanger was always based on the analysis
  of events and the programmatic alternative of the LaRouche
  organization. Recently, Turnbull has been giving strong support
  to the LaRouche initiative for the U.S. to join the Belt and Road
  Initiative, and for President Trump’s desire for a peaceful,
  cooperative relationship with Putin. The interviews also included
  full discussion of the role of the British as the source of the
  dangerous geopolitical doctrine pushing for war, and the British
  role in Russiagate. Schlanger has always been identified by
  Turnbull as with LaRouche and LaRouchePAC.
  On July 23 at 11 a.m. EDT, when Turnbull was preparing for
  an interview with Schlanger and Roger Stone, he received an email
  from YouTube announcing the cancellation of his network, as
  YouTube gave him a ”third strike” for ”violating community
  standards.” Not only did YouTube cancel future posts by the SGT
  Report; it cancelled the channel on YouTube. Further, in an
  action taken from the pages of Orwell’s {1984}, all the archives
  of his interviews, including the dozens with Harley, were erased
  from YouTube

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere