Svindelen av pensjonistenes sparepenger kan fortsette som før

0
Kunstmaler Rolf Groven var en av dem som ble lurt til å investere morsarven i tvilsomme eiendomsprosjekter.

Av Øyvind Andresen.

Dagens Næringsliv har i en serie artikler i serien «The Golden Oldies» de siste ukene tematisert hvordan finansrådgivings-selskaper uten konsesjon lurer sparepengene fra eldre mennesker. De tre selskapene Indigo Finans, Omicron og Næringsspar Eiendom AS har overtalt uvitende mennesker til å investere sparepengene i diverse oppblåste eiendomsprosjekter. Også tidsskriftet Kapital har skrevet om dette fenomenet.

Et liberalisert finansmarked gjør at svindelen fortsetter år etter år. Myndighetene er uten vilje eller evne til å stoppe virksomheten. EU/EØS-reglene lager et smutthull for denne typen kyniske virksomhet. Enhver med konsesjon i et annet EU-land, kan utnevne agenter i Norge. Finanstilsynet kan verken stille opp med sanksjoner mot agenten, eller trekke tilbake konsesjonen til det utenlandske foretaket som har en agent i Norge, ifølge DN.

«Kjøpetryner»

Det er en hær med unge «finansmeglere» som ringer og oppsøker eldre mennesker som gjennom et langt liv har spart opp noen kroner til alderdommen. Disse «Golden Oldies» blir også kalt «kjøpetryner» og er ofte misfornøyd med de magre rentene bankene gir på sine sparekontoer. Det dreier seg i flere tilfeller om folk som er svekka av sykdom eller alderdom. I noen tilfeller har «finansmeglerne» tatt kodebrikka til de eldre. De lokkes med på møter i fasjonable lokaler der de blir overbevist om å tømme kontoen i nærvær av høflige og pent kledde finansfolk.

Oppegående mennesker er også lurt av de kreative rådgiverne: folk som er professorer, kunstnere, leger osv. Felles for de disse er at de har vært ikke hatt peiling på hvor kynisk finanskapitalen opptrer for å profittere på menneskers godtroenhet.

Maler Rolf Groven og musiker Terje Tønnesen  lurt av Omicron

Tidligere har jeg på bloggen min referert hvordan Indigo finans i flere år lurte pensjonister til å investere 300 millioner kroner i oppblåste eiendomsprosjekter. Et annet finansrådgivings-selskap,  Omicron, ansatte flere med bakgrunn i Indigo. Omicron ble oppretta i 2016 og klarte i to år å svindle til seg 200 millioner kroner.

Selskapet kjøpte opp eiendommer, blåste opp eiendoms-verdien, pakka det inn i nyopprettede eiendomsselskaper og solgte aksjer videre med overpris til småsparere. Slik gjorde de det blant annet med Kristian Augusts gate 7A i Oslo der de på snedig vis innkasserte 20 millioner, ifølge Kapital nr. 4/2018. Blant annet klarte de å lure den satiriske kunstmalerne Rolf Groven til å sløse bort morsarven på en halv million i dette bygget. Han sier til Kapital:

Jeg har ikke sett noe til avkastningen jeg ble lovet, og jeg tror heller ikke at jeg får alle pengene tilbake. Jeg tror at jeg får tilbake noe, eiendommen jeg investerte i står jo der, men jeg får ikke tilbake alt. Jeg snakket med Bernt Ellingsen, sjefen i Omicron, og sa at jeg ville ha pengene mine i stedet for aksjene. Men det sa han at ikke var mulig, fordi Omicron ikke er noen bank, sier Groven.

En av kjent kunstner som investerte i denne eiendommen er  Terje Tønnesen, en av Norges ledende fiolinister med stillinger som både kunstnerisk leder for Det Norske Kammerorkester og førstekonsertmester i Oslo Filharmoniske Orkester.

fjor vår avslørte Kapital (nr. 12/2017) hvordan folkene rundt Omicron innkassere 35 millioner kroner på å blåse opp verdien av eiendom Ramstadsletta 15 i Bærum  og videresolgte aksjer på eiendommen til småsparere.

Indigo og Omicron ble til slutt stoppa av Finanstilsynet.  Til sammen hadde de svindla pensjonister for 500 millioner. Flere investorer har gått til sak mot selskapene og har mulighet til å vinne fram pga. falsk markedsføring. Men denne typen virksomhet forsetter som før, ofte med de samme eiendommene som spekulasjonsobjekter, delvis beskytta av EU/EØS- reglene og dels beskytta av myndighetene som ideologisk vil ha minst mulig reguleringer i økonomien.

Alt dette minner om salget av «strukturerte finansprodukter» før finanskrisa for ti år siden.


 

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Øyvind Andresen.

Les også:

Grådige finansfolk svindler pensjonister for sparepengene deres

Forrige artikkelFacebooks aksjon mot Thomassen avslører deres politiske agenda
Neste artikkelMarrakesh: Impressions – Inntrykk (3)
Øyvind Andresen
Øyvind Andresen er pensjonert lektor og fagbokforfatter. Han publiserer Andresens blogg.