Åsa Linderborg: – ”Största övergreppet i svensk presshistoria”

1
Åsa Linderborg på Aftonbladets TV-debatt

Kulturredaktør Åsa Linderborg i svenske Aftonbladet skriver om en av de mest profilerte «MeToo»-sakene i Sverige: «journalister blev aktivister och publicister blev opportunister».

«I dag, onsdag, sänder SVT:s Uppdrag granskning sin granskning av fallet Fredrik Virtanen och #metoo, signerat Lina Makboul.

Allt jag skriver om Virtanen ska ses som partsinlagor, han har varit min kollega sedan jag började på Aftonbladet 2006. Men den här texten bör också bedömas som en del av allt som jag hittills har skrivit om Metoo. Jag har sedan den 20 oktober 2017 i en rad artiklar påtalat hur rättssäkerheten och pressetiken havererade när journalister blev aktivister och publicister blev opportunister.

Nyordningen kan beskrivas så här: Förr var en nyhet «X har våldtagit Y». Medierna skrev enbart i händelse av att juridisk dom fallit mot en tillräckligt offentlig person. I dag är en nyhet «Y anklagar X för våldtäkt». Det spelar ingen roll om att vi inte kan belägga att påståendet är sant.

Förr var den första frågan instinktivt källkritisk: Talar hen sanning? I dag är arbetsmetoden: Vi får aldrig ifrågasätta en kvinnas berättelse!»

Metoo-opportunismen skeiet mest ut i Sverige, men også her på berget kan både pressefolk og politikere merke seg Linderborgs artikkel, som konkluderer slik:

«Det är alla revolutioners förbannelse när medierna sänker sig ner till opportunism. När de, med Lina Makbouls ord, är rädda för att inte hamna på ”rätt sida om revolutionen”. Det är när medierna offrar all integritet, all professionalitet, som giljotinerna åker fram.

Fallet Virtanen måste bli startskottet på den debatt som några av oss försökt föra i månader nu. Det här handlar om ren och skär anständighet. Jag förstår bara inte hur det ska gå till, när alla mediehus sitter i skiten eller är part i målet.»

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for baluba baluba says:

    Dom skjiiter i eget reir. Metoden som brukes mot andre slår igjen som en boomerang. Saken får en annen undertone når det rammer dem selv. Jeg har aldri likt Expressen eller Aftonbladet på grunn av deres nedrige journalistikk og urederlighet. Det er derfor vanskelig å synes synd på ham på grunn av alle som ble tråkket ned av blekka. Eller, sagt med andre ord, hvis han ikke hadde vært med på f…skapen selv hadde han fått sparken. I denne settingen, som også gjelder store deler av norsk presse, er dette greit nok. Det som kommer ut av dette viser ihvert eneste fall internettsystemet i all dets råttenskap og hønseflokken i fri utfoldelse. Selv grunnloven er jo endret til ugunst for menn i denne feminismens religion.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere