Åsa Linderborg: – ”Största övergreppet i svensk presshistoria”

0
Åsa Linderborg på Aftonbladets TV-debatt

Kulturredaktør Åsa Linderborg i svenske Aftonbladet skriver om en av de mest profilerte «MeToo»-sakene i Sverige: «journalister blev aktivister och publicister blev opportunister».

«I dag, onsdag, sänder SVT:s Uppdrag granskning sin granskning av fallet Fredrik Virtanen och #metoo, signerat Lina Makboul.

Allt jag skriver om Virtanen ska ses som partsinlagor, han har varit min kollega sedan jag började på Aftonbladet 2006. Men den här texten bör också bedömas som en del av allt som jag hittills har skrivit om Metoo. Jag har sedan den 20 oktober 2017 i en rad artiklar påtalat hur rättssäkerheten och pressetiken havererade när journalister blev aktivister och publicister blev opportunister.

Nyordningen kan beskrivas så här: Förr var en nyhet «X har våldtagit Y». Medierna skrev enbart i händelse av att juridisk dom fallit mot en tillräckligt offentlig person. I dag är en nyhet «Y anklagar X för våldtäkt». Det spelar ingen roll om att vi inte kan belägga att påståendet är sant.

Förr var den första frågan instinktivt källkritisk: Talar hen sanning? I dag är arbetsmetoden: Vi får aldrig ifrågasätta en kvinnas berättelse!»

Metoo-opportunismen skeiet mest ut i Sverige, men også her på berget kan både pressefolk og politikere merke seg Linderborgs artikkel, som konkluderer slik:

«Det är alla revolutioners förbannelse när medierna sänker sig ner till opportunism. När de, med Lina Makbouls ord, är rädda för att inte hamna på ”rätt sida om revolutionen”. Det är när medierna offrar all integritet, all professionalitet, som giljotinerna åker fram.

Fallet Virtanen måste bli startskottet på den debatt som några av oss försökt föra i månader nu. Det här handlar om ren och skär anständighet. Jag förstår bara inte hur det ska gå till, när alla mediehus sitter i skiten eller är part i målet.»

Forrige artikkelHvorfor skal Syria avgi land til kurdisk stat?
Neste artikkel– Assad truer med offensiv mot USA-støttede kurdere i Nord-Syria