Massiv NATO-øvelse tett på Russlands grenser

3
© REUTERS / Ints Kalnins

Av Pål Steigan.

NATO-øvelsen Saber Strike 18 som foregår i dagene 3. til 15. juni 2018 omfatter 18.000 NATO-soldater. US Army sier i en pressemelding at øvelsen ”gir fullskala kampsimulering for de soldatene som deltar for å skjerpe deres evne til militær okkupasjon i virkelighetens verden og gjennomføring av logistikkstrategier”. Krigsøvelsen skal være ”en demonstrasjon av besluttsomheten og solidariteten i alliansen” på et tidspunkt da Russland ”i økende grad truer NATO-medlemmer”, heter det.

Samtidig hevder USA at ”øvelsen ikke er en provokasjon mot Russland”. Tro det den som måtte ønske. Fra øvelsesområdene i Estland er det 12-15 mil til St. Petersburg, og det spørs om noe annet land ville sett det som lite provoserende å ha en så massiv øvelse på dørstokken til en av sine største byer.

I denne NATO-øvelsen inngår amerikanske fly og våpensystemer som kan føre atomvåpen. Det russiske forsvaret må naturligvis reagere på dette. Talsmann for Kreml Dmitrij Peskov sier i en uttalelse at.

”De relevante departementene har tatt alle nødvendige tiltak for å sørge for vårt lands sikkerhet under en manøver som dette.”

Die Welt skriver at NATO forbereder en styrke på 30.000 soldater pluss hundrevis av krigsfly og kjøretøyer for rask utplassering i tilfelle av ”en invasjon fra Russland”.

Samtidig kommer The Defense Post med det som for dem er en gladmelding. Våpengiganten Raytheon har fått kontrakten for å bygge missiler fra Kongsberg for å utstyre US Navy med disse avanserte våpnene.

Polen har undertegnet en kontrakt på 4,75 milliarder dollar for å kjøpe USAs Patriot missiler. Også Romania har kjøpt Patriot . Dette er simpelthen en bonanza for krigsindustrien, som da også er de eneste som er tjent med de massive krigsforberedelsene i Europa.

Jens Stoltenberg sa i en tale i samband med øvelsen at han forventet at NATOs møte i Brussel i juli vil ”ta beslutninger om forsterkninger, kampberedskap og militær mobilitet” i Europa. Stoltenberg kritiserte dessuten Russland for å ha ”styrket sin militære tilstedeværelse langs våre grenser”. For å være helt nøyaktig kunne ha ha presisert at Russland har styrket seg militært innenfor sine grenser, men det hadde naturligvis ikke hatt den samme agitatoriske appellen.

For første gang skal også Israel ta del i en NATO-øvelse.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Det er et ganske sterkt utsagn å si at Russland ”i økende grad truer NATO-medlemmer".
  Dette er en så alvorlig påstand slik at det må legges fram skikkelige bevis.

  Georgia og Ukraina er ikke NATO-medlemmer.
  Russland opprettholder fremdeles sine gassleveranser vestover til alle NATO-landene (inkl til Ukraina).
  Eller er det situasjonen med flyktningekaos på Storskog man refererer til?
  Eller har man sett for mye på TV-serien “Okkupasjon” på NRK?

 2. Avatar for baluba baluba says:

  Jeg måte trekke litt på smilebåndet da jeg i et villt øyeblikk så for meg John Bolton snakke i telefonen med Romanias og Polens president og si noe sånt som: “-enten kjøper dere Patriot, og er patrioter, eller dere kan dra til helvete. Vi vet hvor familen deres befinner seg. De vil bli tatt av dage” :slight_smile:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

3 KOMMENTARER

 1. […] Min kommentar. Nato som har en militärbudget som är ungefär 15 gånger större än Rysslands laddar upp. Det är ingen akademisk fråga. Sverige har ensidigt satsat på att liera sig enbart med Nato:s ledare USA. Mycket farligt säkerhetspolitiskt. Mycket bättre att även etablera samarbete med Ryssland förstås. Om Ryssland anfalls slår man tillbaka, och då kan Sverige vara ett mål. Ryssland som är mycket svagare än Nato lär inte anfalla. Övningen äger rum 12-15 mil från St Petersburg. Pål Steigan påpekar detta liksom bland annat att Israel deltar för första gången. Times of Israel; Pål Steigan […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.