Massiv NATO-øvelse tett på Russlands grenser

0
© REUTERS / Ints Kalnins

Av Pål Steigan.

NATO-øvelsen Saber Strike 18 som foregår i dagene 3. til 15. juni 2018 omfatter 18.000 NATO-soldater. US Army sier i en pressemelding at øvelsen ”gir fullskala kampsimulering for de soldatene som deltar for å skjerpe deres evne til militær okkupasjon i virkelighetens verden og gjennomføring av logistikkstrategier”. Krigsøvelsen skal være ”en demonstrasjon av besluttsomheten og solidariteten i alliansen” på et tidspunkt da Russland ”i økende grad truer NATO-medlemmer”, heter det.

Samtidig hevder USA at ”øvelsen ikke er en provokasjon mot Russland”. Tro det den som måtte ønske. Fra øvelsesområdene i Estland er det 12-15 mil til St. Petersburg, og det spørs om noe annet land ville sett det som lite provoserende å ha en så massiv øvelse på dørstokken til en av sine største byer.

I denne NATO-øvelsen inngår amerikanske fly og våpensystemer som kan føre atomvåpen. Det russiske forsvaret må naturligvis reagere på dette. Talsmann for Kreml Dmitrij Peskov sier i en uttalelse at.

”De relevante departementene har tatt alle nødvendige tiltak for å sørge for vårt lands sikkerhet under en manøver som dette.”

Die Welt skriver at NATO forbereder en styrke på 30.000 soldater pluss hundrevis av krigsfly og kjøretøyer for rask utplassering i tilfelle av ”en invasjon fra Russland”.

Samtidig kommer The Defense Post med det som for dem er en gladmelding. Våpengiganten Raytheon har fått kontrakten for å bygge missiler fra Kongsberg for å utstyre US Navy med disse avanserte våpnene.

Polen har undertegnet en kontrakt på 4,75 milliarder dollar for å kjøpe USAs Patriot missiler. Også Romania har kjøpt Patriot . Dette er simpelthen en bonanza for krigsindustrien, som da også er de eneste som er tjent med de massive krigsforberedelsene i Europa.

Jens Stoltenberg sa i en tale i samband med øvelsen at han forventet at NATOs møte i Brussel i juli vil ”ta beslutninger om forsterkninger, kampberedskap og militær mobilitet” i Europa. Stoltenberg kritiserte dessuten Russland for å ha ”styrket sin militære tilstedeværelse langs våre grenser”. For å være helt nøyaktig kunne ha ha presisert at Russland har styrket seg militært innenfor sine grenser, men det hadde naturligvis ikke hatt den samme agitatoriske appellen.

For første gang skal også Israel ta del i en NATO-øvelse.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelHerøya 1948: Klassekamp og kald krig
Neste artikkelAfrika veksler over til yuan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).