Oljefondet investerer i selskap med IS-tilknytning

8
I en kolonne hvite Toyotaer rykker Islamic State inn i Nord-Irak. Helt usynlig for amerikanske satellitter, angivelig. (Det trengtes ikke for de var overvåket av USAs Apache-helikoptre.)

Oljefondet har investert 4,2 milliarder kroner i et selskap som anklages for å ha betalt penger til terrorhæren IS, skriver VG. Avisa fortsetter:

Lafarge Cement Syria, et datterselskap av det franske selskapet Lafarge, drev frem til september 2014 en sementfabrikk nord i Syria, mellom Raqqa og Manbij.
Da terrorgruppen IS rullet inn i området i 2013 trakk nesten alle internasjonale selskap seg raskt ut. Men Lafarge Cement opprettholdt driften. Det vil si: De trakk internasjonalt ansatte ut og fortsatte med lokalt ansatte syrere.
Dette har resultert i en anklage om å ha drevet forretninger med IS i Syria, og slik bidratt til å finansiere terrorgruppen. Anklagen dreier seg om medvirkning i krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Syria.

Lafarge er ikke hvem som helst. De er verdensledende i bygningsmaterialer. Og selskapet har vært en av de store krigsprofitøtrene i Irak.

Denne saka kom opp sommeren 2016 gjennom artikler i Le Monde. Og det er ytterligere dokumentert her.

En pikant detalj er at Lafarge har tette forbindelser til Hillary Clinton. Hun har vært direktør i selskapet på 90-tallet og har fungert som deres advokat – og selskapet har vært en av hennes donorer. The Canary skriver:

In 2013, Lafarge’s Executive Vice President for Operations, Eric Olson, was a ‘featured attendee’ at the Clinton Global Initiative’s annual meeting.
The company is a regular donor to the Clinton Foundation – the firm’s up to $100,000 donation was listed in its annual donor list for 2015. Lafarge is also listed again as a donor to the Clinton Foundation for the first quarter of 2016.

Naturligvis er det svært ille at Oljefondet på denne måten indirekte har støttet IS, men skal man være en smule ærlige så har flere europeiske land kjøpt olje fra IS via Tyrkia og på den måten bidratt til å finansiere terrororganisasjonen. Hvorfor skulle Oljefondet være noe unntak?

(Ifølge Norges Bank eier fondet 1,55% av LafargeHolcim som selskapet nå heter og blant de største eierne er anturligvis the usual suspects: BlackRock, Vanguard og Fidelity.)

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

  1. Sanksjonene mot Syria er strenge. Så strenge at man ikke klarer å få inn penger til landet en gang påstås det av de som har prøvd. Likevel kommer Erna på banen og gir nye 500 millioner. Spørsmålet er hva pengene skal gå til og til hvem? Sist stod hun på FNs talerstol og gav et enormt beløp. USA selger våpen til Saudi og Qatar for titalls milliarder dollar. Ingen har vel egentlig kontroll på om de går til rebellene i Syria. Er det en sammenheng her?

    • Statsministeren var på rikstv og skulle redegjøre for dette. Hun så ukomfortabel ut og la det fram på en ullen måte. Ingen kritiske spørsmål ble selvsagt stillt. Det skulle igjen gå til hjelp i nærområdene i Syria. Til skolegang(koranskoler?) i krigsområdene. Og så listet hun opp et par ting til. Mat var en av dem. Vi forsyner altså sunni opprørerne? Min mistanke til at dette går til våpen og forsyninger til opprørerne blir ytterligere styrket.

  2. Og i Frankrike har de avslørt igjen at IS hadde planlagt en ny aksjon. Min intuisjon sier meg at det var mye «bare må si det» her. Som Alan i to and a half man pleier å gjøre. Er det ikke valg i Frankrike snart? De kunne holdt kjeft, ikke sant. Ifølge Nrk står valget mellom nummer to og tre på meningsmålingene. Selvsagt kan Hollandes parti vinne valget men da må de avsløre mange flere terroraksjoner. Fordi bare fire prosent av folket liker ham, sagt på en emda mere ullern måte.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.