NRKs syriske svarteliste

0

En nordmann med bakgrunn fra PST som hadde kontakt med IS og jobbet i et firma som utførte oppdrag for Den islamske staten – og NRK er åpenbart sjokkert over at han havnet på svarteliste i Syria.

NRK Nyhetsmorgen hadde 28. juni 2017 et innslag om nordmenn som står på «Assads svarteliste». NRK oppgir avisa Zaman al-Wasl som sin kilde, og antakelig er det dette oppslaget som er utgangspunkt for reportasjen.

Zaman al-Wasl skriver sjøl på Facebook at de er et organ for «den syriske revolusjonen», og hva det er i disse dager vet man jo en del om.

NRK sier ganske riktig i sitt oppslag at de fleste land har slike svartelister, og for Syrias del er det kanskje ikke så oppsiktsvekkende. Det er ikke noe hyggelig å stå på svarteliste noe sted, ei heller i Syria. Men det er jo litt interessant at en av dem som intervjues om at han står på denne svartelista er Jacob Wærness. 

Wærness har skrevet bok om sitt oppdrag i Syria, Risikosjef i Syria – På jobb mellom regime, opprørere og IS (Pax).

I vaskeseddelen skriver forlaget:

I 2011 får Jacob Wærness, tidligere ansatt ved Seksjon for kontraterror i Politiets sikkerhetstjeneste, et jobbtilbud: det multinasjonale selskapet Lafarge trenger en sikkerhetssjef til sin sementfabrikk nord i Syria, landets største. På det tidspunktet er Syria et relativt velfungerende diktatur, preget av et gryende opprør som de fleste antar vil roe seg relativt snart. For Wærness virker jobben utfordrende og eksotisk, og han takker ja.

To år senere, da kontrakten hans går ut, har det syriske samfunnet nærmest kollapset, men sementfabrikken er fortsatt i drift. I perioder har han vært konsernledelsens eneste lokale representant, i samarbeid med dem som til enhver tid hadde kontrollen over området – enten det er kurdere, moderate opprørere eller ekstreme islamister som etter hvert har blitt underordnet IS, eller regjeringsstyrker. Han har smuglet inn pansrede biler fra Libanon, skaffet beskyttelse fra lokale væpnede grupper, og gjentatte ganger har han måttet forhandle og kjøpe løs kidnappede ansatte. Alt for å sikre anlegget og de ansatte så godt som mulig, og for å holde driften i gang. Dette er hans fortelling.

Selskapet som Wærness jobbet i, Lafarge, som nå heter LafargeHolcim, har innrømt at de samarbeidet med den islamske staten i den perioden Wærness var sikkerhetssjef.

Oljefondet har investert 4,2 milliarder kroner i et selskap som anklages for å ha betalt penger til terrorhæren IS, skriver VG. Avisa fortsetter:

Lafarge Cement Syria, et datterselskap av det franske selskapet Lafarge, drev frem til september 2014 en sementfabrikk nord i Syria, mellom Raqqa og Manbij.
Da terrorgruppen IS rullet inn i området i 2013 trakk nesten alle internasjonale selskap seg raskt ut. Men Lafarge Cement opprettholdt driften. Det vil si: De trakk internasjonalt ansatte ut og fortsatte med lokalt ansatte syrere.
Dette har resultert i en anklage om å ha drevet forretninger med IS i Syria, og slik bidratt til å finansiere terrorgruppen. Anklagen dreier seg om medvirkning i krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Syria.

Lafarge er ikke hvem som helst. De er verdensledende i bygningsmaterialer. Og selskapet har vært en av de store krigsprofitørene i Irak. Vi har tatt opp denne saka tidligere her, her og her.

Denne saka kom opp sommeren 2016 gjennom artikler i Le Monde. Og det er ytterligere dokumentert her.

Den siste kilden er den samme nettavisa Al Zaman, som er hovedkilden til NRKs oppslag. Der gjengis også en faksimile av ID-kortet til Wærness. Al Zaman skriver at Lafarge hadde et omfattende forretningsforhold til IS og at det var Wærness som administrerte dette forholdet.

«Sources mentioned that the relationship between Lafarge and most of the armed group around the factory had been from long time ago and Jacob, the Norwegian risk manager and who managed the relationship with the Islamic State was the Jordanian young man Ahmed, who followed Jacob.»

I Frankrike førte avsløringene av Lafarges samarbeid med IS til at toppsjefen måtte gå av.

Le Monde skriver også at anlegget til Lafarge var blitt et operasjonssenter for vestlige spesialstyrker.

Jean-Luc Mélenchon tok opp Lafarges forhold til IS under presidentvalgkampen i Frankrike og sa at selskapet ikke bare betalte IS (Da’esh) men også produserte sement for dem. Han mente derfor at selskapet burde ha vært konfiskert.

Samarbeidet med IS var i strid med FN-resolusjoner og opplagt en støtte til terrorister.

Siden Jacob Wærness var en sentral administrator av dette illegale samarbeidet med IS, er det vel ikke så oppsiktsvekkende at han står på den syriske sikkerhetstjenestens svarteliste, eller hva, NRK?

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelTi grunner til at du kan stole på at våre politiske ledere ikke vil berge klimaet og miljøet
Neste artikkel– Brexit blåser et stort hull i EUs budsjett
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).