NRKs syriske svarteliste

21

En nordmann med bakgrunn fra PST som hadde kontakt med IS og jobbet i et firma som utførte oppdrag for Den islamske staten – og NRK er åpenbart sjokkert over at han havnet på svarteliste i Syria.

NRK Nyhetsmorgen hadde 28. juni 2017 et innslag om nordmenn som står på «Assads svarteliste». NRK oppgir avisa Zaman al-Wasl som sin kilde, og antakelig er det dette oppslaget som er utgangspunkt for reportasjen.

Zaman al-Wasl skriver sjøl på Facebook at de er et organ for «den syriske revolusjonen», og hva det er i disse dager vet man jo en del om.

NRK sier ganske riktig i sitt oppslag at de fleste land har slike svartelister, og for Syrias del er det kanskje ikke så oppsiktsvekkende. Det er ikke noe hyggelig å stå på svarteliste noe sted, ei heller i Syria. Men det er jo litt interessant at en av dem som intervjues om at han står på denne svartelista er Jacob Wærness. 

Wærness har skrevet bok om sitt oppdrag i Syria, Risikosjef i Syria – På jobb mellom regime, opprørere og IS (Pax).

I vaskeseddelen skriver forlaget:

I 2011 får Jacob Wærness, tidligere ansatt ved Seksjon for kontraterror i Politiets sikkerhetstjeneste, et jobbtilbud: det multinasjonale selskapet Lafarge trenger en sikkerhetssjef til sin sementfabrikk nord i Syria, landets største. På det tidspunktet er Syria et relativt velfungerende diktatur, preget av et gryende opprør som de fleste antar vil roe seg relativt snart. For Wærness virker jobben utfordrende og eksotisk, og han takker ja.

To år senere, da kontrakten hans går ut, har det syriske samfunnet nærmest kollapset, men sementfabrikken er fortsatt i drift. I perioder har han vært konsernledelsens eneste lokale representant, i samarbeid med dem som til enhver tid hadde kontrollen over området – enten det er kurdere, moderate opprørere eller ekstreme islamister som etter hvert har blitt underordnet IS, eller regjeringsstyrker. Han har smuglet inn pansrede biler fra Libanon, skaffet beskyttelse fra lokale væpnede grupper, og gjentatte ganger har han måttet forhandle og kjøpe løs kidnappede ansatte. Alt for å sikre anlegget og de ansatte så godt som mulig, og for å holde driften i gang. Dette er hans fortelling.

Selskapet som Wærness jobbet i, Lafarge, som nå heter LafargeHolcim, har innrømt at de samarbeidet med den islamske staten i den perioden Wærness var sikkerhetssjef.

Oljefondet har investert 4,2 milliarder kroner i et selskap som anklages for å ha betalt penger til terrorhæren IS, skriver VG. Avisa fortsetter:

Lafarge Cement Syria, et datterselskap av det franske selskapet Lafarge, drev frem til september 2014 en sementfabrikk nord i Syria, mellom Raqqa og Manbij.
Da terrorgruppen IS rullet inn i området i 2013 trakk nesten alle internasjonale selskap seg raskt ut. Men Lafarge Cement opprettholdt driften. Det vil si: De trakk internasjonalt ansatte ut og fortsatte med lokalt ansatte syrere.
Dette har resultert i en anklage om å ha drevet forretninger med IS i Syria, og slik bidratt til å finansiere terrorgruppen. Anklagen dreier seg om medvirkning i krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Syria.

Lafarge er ikke hvem som helst. De er verdensledende i bygningsmaterialer. Og selskapet har vært en av de store krigsprofitørene i Irak. Vi har tatt opp denne saka tidligere her, her og her.

Denne saka kom opp sommeren 2016 gjennom artikler i Le Monde. Og det er ytterligere dokumentert her.

Den siste kilden er den samme nettavisa Al Zaman, som er hovedkilden til NRKs oppslag. Der gjengis også en faksimile av ID-kortet til Wærness. Al Zaman skriver at Lafarge hadde et omfattende forretningsforhold til IS og at det var Wærness som administrerte dette forholdet.

«Sources mentioned that the relationship between Lafarge and most of the armed group around the factory had been from long time ago and Jacob, the Norwegian risk manager and who managed the relationship with the Islamic State was the Jordanian young man Ahmed, who followed Jacob.»

I Frankrike førte avsløringene av Lafarges samarbeid med IS til at toppsjefen måtte gå av.

Le Monde skriver også at anlegget til Lafarge var blitt et operasjonssenter for vestlige spesialstyrker.

Jean-Luc Mélenchon tok opp Lafarges forhold til IS under presidentvalgkampen i Frankrike og sa at selskapet ikke bare betalte IS (Da’esh) men også produserte sement for dem. Han mente derfor at selskapet burde ha vært konfiskert.

Samarbeidet med IS var i strid med FN-resolusjoner og opplagt en støtte til terrorister.

Siden Jacob Wærness var en sentral administrator av dette illegale samarbeidet med IS, er det vel ikke så oppsiktsvekkende at han står på den syriske sikkerhetstjenestens svarteliste, eller hva, NRK?

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


21 KOMMENTARER

 1. VoltaireNet hadde en litt større artikkel om dette selskapet som jeg oversatte til norsk. Jeg vet ikke om den kan hentes frem fra min gamle plattform. Her er linken til det: http://wsb.derimot.no/blog/jihadist-bunkere-i-syria-konstruert-av-nato-ingeniører-med-enorme-betongmengder-fra-lafarge-holcim.

  I denne artikkelen ble det dessuten påstått at betongfabrikken som de brukte i Nord-Syria var blitt nytt treningssenter for de norske spesialstyrkene som var sendt dit. Betydningen av LafargeHolcim sin virksomhet er underkommunisert. De har gjort et vesentlig bidrag til at den russiske bombekrigen har trukket i langdrag – for den har i stor grad dreid seg om å knuse meget sterke bunkerser bygget med betong fra deres fabrikker.

 2. «I 2011 får Jacob Wærness, tidligere ansatt ved Seksjon for kontraterror i Politiets sikkerhetstjeneste, et jobbtilbud: ….sikkerhetssjef …sementfabrikk nord i Syria». Ærlig talt, på vaskeseddelen synes jeg PAX mangler litt kritisk sans om hvem denne personen egentlig jobber for. Denne ‘tidligere’ spionen skal ha oppsyn en sementfabrikk i Syria samtidig som et utenlandsk-støttet opprør startet. Iflg Knut Lindters artikkel, var dette en base der norske spesialstyrker (senere?) trente ‘opprørere’.

  Hvor langt tilbake går dette forholdet til lokale opprørsgrupper? Før ‘borger’krigen startet?

  Er det noen her som har lest boka og kan gi en kort sammenfatning av påfallende ting med den?

  Dette er bare en av flere saker her på bloggen det siste som antyder at norsk militær/etterretning har hatt en temmelig betydelig (folkerettsstridig) aktivitet i Syria. Hvor stort ansvar har egentlig Norge for alle de døde i Syria? Bør en begynne å tenke på krigsskadeerstatning?

 3. Og som en ‘tidligere’ ansatt for Seksjon for kontraterror i Politiets sikkerhetstjeneste har han ekspertise på området islamske terrorister. Han vet navnene, gruppene og problemstillingene, og han har vel kontaktene til andre vestlige ettteretningstjenester. Hvis man skulle ønske å påvise en tidlig norsk folkerettstridig støtte til ‘revolusjonen,’ før og rundt 2011, kunne en gravende journalist begynne å nøste her (dream on).

 4. Jeg leser en lignende sak på NRK nå:

  https://www.nrk.no/dokumentar/xl/her-er-assads-norske-svarteliste-1.13523963

  To insektsbiologer ble utvist fra Syria. Jeg antar de var der på en legitim forskningtur. Men, det jeg legger merke til i reportasjen er hvordan NRK forsøker gjennom språklige triks å bagatellisere hvorfor de ble erklært uønsket:

  NRK bygger opp til konklusjonen med setninger som:at de ble arrestert med. «hver sin håv i hånda.» NRK skriver ting som «Noen blir også registrert ved å drive aktivitet som oppfattes som mistenkelig uten at det er det.»

  Og de avsluttende setningene er meget snedige: «Og hvorfor havnet insektssamlerne på Assads svarteliste? De hadde fanget veps i et militært område.» Legg merke hvordan «militært område» blir slengt med i forbifarten, der de bare «fanget veps».

  Lenger opp i artikkelen står den virkelige årsaken til at de ble utspurt av politiet:

  De var på militært område utenfor Damaskus med kamera og GPS-utstyr, der de tok bilder.

  Du kan jo prøve å gjøre det samme i området rundt Vardø-radaren og se om politiet stopper deg.

  • Legg også merke til at nyhetsformidlerne i nrk ofte bruker disse ordene nårnoe skal fremilyset:»Mange mener at», «noen sier at». De blir aldri stillt til veggs med slike kilder. Jeg synes for øvrig at de to gamle kvinnelige nyhetsformidlene er verst i klassen. Ondskapen lyser formelig av dem når de skal få frem noe de ikke liker.

   • Teknikken heter på engelsk ‘burying the lede’ – irrelevante fakta fremheves mens faktaene av betydning gjemmes midt inne i teksten. Jeg lurer på om disse ‘avsløringene’ er et forsøk på skadebegrensing?

    Mange mener at man bør slå av TV-en, fordi den handler mindre om nyhetsformidling og mer om å selge elitenes syn på virkeligheten til seerne.

  • Jeg må få korrigere deg. Kameraer og GPSer lå dypt ned i sekkene våre og slik jeg forsto det så var det aktuelle militære området på andre sida av motorveien vi stoppet ved. Dette området var ikke merket. Vi var nok derfor kun i nærheten av militært område.

   Vi tok ingen bilder på denne lokaliteten og vi ble ikke ransaket. At jeg hadde GPS fant de ut via et av bildene som lå inne på kameraet som de pent spurte om å få se på. GPS og kamera er obligatorisk utstyr for oss entomologer. Bildene var ikke slettet og GPSen fikk jeg med tilbake med samtlige Waypoints. Ikke på noe som helst tidspunkt ble det formidlet at vi var uønsket i Syria. Vi fikk reise videre, men sjåføren vår måtte rapportere daglig. Vi ble ikke utvist. Returflighten med passkontroll skjedde uten problemer.

   NRKs journalist skriver kanskje noe tendensiøst, men dine slutninger er nok langt mer tendensiøse og tildels uriktige. Vi ble nok kun tatt inn til forhør fordi vi oppførte oss merkelig i nærheten av militært område. Så ble vi nok hengende igjen på denne lista «for sikkerhets skyld»’ Det virker som du prøver å trekke i tvil at vi faktisk samlet bier og veps.

   PS: Jeg holdt faktisk på å få kameraet mitt konfiskert en gang på 80-tallet ved Skibotn fordi jeg bar kamera under 3 km fra finskegrensa.

   • Eg dreg på ingen måte i tvil at de var der for å studera insekt.

    Det du seier : «Vi ble nok kun tatt inn til forhør fordi vi oppførte oss merkelig i nærheten av militært område. Så ble vi nok hengende igjen på denne lista «for sikkerhets skyld»» høyrest plausibelt ut.
    Eg meiner dette er det som gjer det heile til ei ikkje sak. Har de sterke ønskjer om vidare studera vepsar og andre insekt i dette området er det nok ikkje umogeleg at ein søknad/appell vil gi deg løyve til innreise.

    Eg vil presisera at eg ikkje kjenner saka i detalj, heller ikkje er eg ein stor fan av Assad, men eg tykkjer NRK kokar svært så tynn spikarsuppe.

    Skulle gjerne høyrt meir om opplevingane de hadde frå turen. Både korleis de vart mottekne av folk og myndigheiter og korleis de opplevde landet/området. Reknar med Pål Steigan gladeleg legg ut ein rapport frå ditt hald!

   • Jeg skrev at jeg antar dere, (i motsetning til hva man lett kunne anta om hr. Wærness), var der på legitimt ærend. Jeg kritiserte NRKs valg av språkbruk i artikkelen, ikke dere.. Artikkelen har forøvrig en haug andre saker man kunne gripe fatt i

    Jeg brukte kun NRKs artikkel – den sier vitterlig «de hadde fanget veps på militært område» – da er det NRK som burde korrigeres.

    Grunnen til at dere ble stoppet fordi dere var – i nærheten – av et militært område. Kameraer og GPS ble funnet. Som sagt, dette ville ha bli ansett som mistenkelig i Norge også. Du fikk nesten kameraet ditt konfiskert i Skibotn. La oss tenke oss en lignende situasjon. Hadde du vært sovjeter og dette hadde vært i en spent situasjon i den kalde krigens dager, ville du nok ha blitt gransket nærmere – kanskje blitt erklært persona non grata?

    At Syria, der Vesten har spilt en avgjørende rolle i starten av en ‘borger’-krig, innfører et «føre var»prinsipp angående innreise av borgere fra disse landene, skjønner jeg godt.

    NRK skriver ting som «Umiddelbart er det vanskelig å forstå hvorfor de har havnet på den syriske svartelisten» Men den syriske bruken av ‘føre var’ prinsippet er rasjonell og rimelig, ikke en paranoid vrangforestilling. NATO ønsker en regimeendring, og har brukt ørten milliarder på dette, inkludert en storstilt etterretningsvirksomhet.

 5. Tidligere PST-ansatte har samarbeidet med IS og andre av terrorgruppene som nå angriper Europa hver uke.
  Men hva skjuler seg under den offisielle overflaten? Hvor tett har PST og andre norske etteretningsmedia samarbeidet med disse kreftene?

  Hæren VET vi samarbeider med disse svarte kreftene, ved å ha sendt spesialsoldater til området for å lære dem opp!

  Det er nesten ikke til å tro hva man leser, og hvert fall ikke til å tro hvordan norske media spinner historien og fremstiller den!

 6. De av oss som er en smule orienterte ser NRK sine øgner umiddelbart. Ref. at idet de unnlater å fortelle hva det egentlig handler om, men bare trekker veksler på hva som kan «sementere» deres regimetro agenda (den norske) – DET er det samme som løgnpropaganda.

  Hvor mye mer kan, og skal vi tåle. Norge er ikke lenger mitt fedreland som jeg ser det. Våre egne politikere er å sammenligne med eks. Ukraina; facismen og nazismen rår i stortings»hallen». Vi har alliert oss med krigsmakten USA: djevler som ikke går av veien for å ofre oss for deres forgodtbefinnende.. Jeg sikter til krigsmakten USA, som har NATO (tidligere såklalt forsvarsunion) i sin hule hånd.

  Den norske befolkningens ve og vel er av null betydning for nevnte politikere, ja ikke bare for dem; selv våre såkalte meterologer har solgt sjela si til et eksperiment iallefall SENTERPARTIET burde protestert imot. Her sikter jeg til chemtrailing. Jeg har nå observert hva som foregår over oss i hele juni måned og er mildt sagt sjokkert.

  To lenker. De omfatter begge vår verdi sett med djevlers øyne, innkludert norske.

  http://www.globalresearch.ca/norways-new-air-base-part-of-the-strategic-encirclement-of-russia/5596555

  Den andre, se mitt tilsvar her:

  • Her er mange kommentarer. Anbefaler konsentrasjon på selve artikkelen..
   https://peterkrabbe.wordpress.com/2017/05/27/nar-nagon-bestammer-att-solen-skall-ga-i-moln/

   Helt off topic, men som så mye henger det sammen med våre politikeres fullstendige «gi blaffen-aktiviteter» hva deres befolknings fremtid angår. OG, ingen her i Norge omtaler det vanvittige, det får pågå uten oppmerksomhet. Tiet ihjel, også på alternative sider. Konspirasjonsstempler er ikke IN ;).

   Genuint gravende arbeid hva avsløring via denne tråden angår. NRK viser bl.a. her sin hensikt. Minner meg om dalymail som stadig sørger for en eller annen sverting, et drypp daglig av eks. Nord Korea, Syria, o.a. i forståelsen av at steinen blir utholket ved gjentakelse av deres løgner. (daily mail kommer ikke i nærheten av se og hør/ny sammenligning må opprettes).

  • «Her sikter jeg til chemtrailing.» Rekn ut diffusjonen når ein 737-800 som flyg i 30.000+ fot, spreier 1 tonn med kjemikaliar.

   Flyet har maksimal vekt for avgang på 79.016 kg. Tomt fly veg 41.413 kg. Drivstoff (maks) 26.022 liter = 20.818 kg. Legg til 180 passasjerar med bagasje, servering, mannskap, etc.

   Kor mange tonn kjemikaliar må sleppast ut for at eit menneske på bakken skal få i seg eit mikrogram?

 7. En viktig og veldokumentert artikkel fra Steigan. Der bør legges til at det Qatar finansierte nettstedet Zaman og den syriske opposisjonen ikke bare har solgt inn informasjon til NRK. Samme tema går igjen i mediene i en lang rekke land ,etter at listen med «uønskede personer» er delt opp etter nasjonalitet og ferdigservert til mediene med lokal vri.

 8. Dette er bra, Pål. Hva pokker har skjedd med forlaget Pax? For min generasjon og politiske kamerater, var Pax tidsskift og bøkene fra forlaget de viktigste kildene til politisk forståelse og sosialistisk utvikling.

  • Du må vel forstå at hele ‘venstresida’ har blitt lurt trill rundt !
   Bare de glupeste begynner nå å våkne, og jeg gleder meg til hele sannheten går opp for folk !
   Jeg sier ikke mer !

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.