Jihadistene beskylder Syria for gassangrep

0

Den jihadistiske leiehæren Jaish al-Islam, som finansieres av Saudi-Arabia, har beskyldt den syriske armeen for å ha brukt gass i kampen mot deres stillinger i Douma. Påstandene benektes av syriske myndigheter. Det har lenge vært ventet at slike påstander ville komme. Russlans militære etterretning har lenge sagt at de har informasjoner om at slike provokasjoner har vært under forberedelse. Det kom bekymringsmeldinger om at terroristene ville gjennomføre en slik aksjon i Øst-Ghouta. Det skjedde ikke, men da den syriske hæren frigjorde bydelen ble det funnet store mengder giftige kjemikalier og laboratorier for å behandle dem. USAs UD har også innrømt at terroristene i Syria har brukt kjemiske våpen. Dette skjedde i et reiseråd fra State Department på deres egne hjemmesider. Teksten er nå fjernet, men ikke før vi rakk å ta en skjermdump av den.

Amerikanske medier som CNN bringer meldingene om det angivelige gassangrepet, men selv der merker man en viss skepsis: «CNN could not immediately confirm the authenticity of the images.» 

The Guardian oppgir Syrian American Medical Society (Sams) som kilde for påstandene om gassangrep. Sams er finansiert og i realiteten kontrollert av US State Department, så de kan knapt regnes som noen uavhengig kilde. Enmannsorganisasjonen  Syrian Observatory for Human Rights, som er mye brukt som eneste kilde av vestlige medier, ville ikke bekrefte at det hadde vært noe gassangrep. Tyske Der Spiegel omtaler «gassangrepet» som om det skulle være et faktum, men deres eneste kilde bortsett fra USA er White Helmets, som er beryktet for å iverksette denne typen provokasjoner.

Men selv i hovedstrømsmediene merker man at det ikke er det samme «trøkket» som før. Verken Aftenposten, VG eller NRK har denne saka på fronetn av sine nettsider.. Alle vet at dersom det hadde vært sant, hadde USA brukt det som et casus belli, altså et påskudd for krig, og vi ville ha stått overfor en mulig konfrontasjon mellom amerikanske og russiske styrker i Syria. Russiske militære har for langst orientert USA om at de regner med at noe slikt ville bli forsøkt.

Påstandene om at Syrias hær skulle bruke kjemiske våpen mot jihadistene gir ingen militær mening. Syria er på offensiven mot jihadistene og vinner stadig seire mot dem med bruk av høyst konvensjonelle midler. Hvorfor skulle den syriske hæren finne på å bruke kjemiske våpen når det eneste de ville oppnå med det er en eventuell amerikansk intervensjon? Dette henger som vanlig ikke på greip.

Syriske myndigheter sier at Jaish al-Islam bruker sivilbefolkninga i Douma som menneskelige skjold i et forsøk på å hindre den syriske hærens framrykking, slik det er blitt gjort i Øst-Aleppo og Øst-Ghouta.

 

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDen usynlige reindrifta
Neste artikkelBegrepet angrep og forberedelser til kjernefysisk krig?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).