Fabrikk for kjemiske våpen i Øst-Ghouta? – Mediene uinteressert

0
Inngangen til det kjemiske laboratoriet til Jaysh al-Islam i Øst-Ghouta

Det har i årevis vært drevet en vestlig kampanje som går ut på at Syria bruker kjemiske våpen, og det til tross for at Syrias kjemiske våpen er blitt fjernet og destruert under internasjonal kontroll. Og gang på gang har det vist seg at det er terroristene som bruker kjemiske våpen, noe som til og med er innrømt av USA.

Dette siste kom fram på en merkelig måte, nemlig i deres reiseråd til amerikanske borgere.

Tactics of ISIS, Hayat Tahrir al-Sham, and other violent extremist groups include the use of suicide bombers, kidnapping, small and heavy arms, improvised explosive devices, and chemical weapons. They have targeted major city centers, road checkpoints, border crossings, government buildings, shopping areas, and open spaces, in Damascus, Aleppo, Hamah, Dara, Homs, Idlib, and Dayr al-Zawr provinces.

(Denne meldinga er seinere fjernet fra nettsidene til US State Department, men vi har tatt vare på den.)

Hva kommer fram under frigjøringa av Øst-Ghouta?

Tilsynelatende har vestlige medier vært veldig opptatt av situasjonen i Øst-Ghouta. Derfor skulle man trodd at de ville ha interessert seg for å følge med på hva som blir oppdaget når den syriske hæren frigjør området fra jihadistenes kontroll. Men det er de ikke.
Derfor var de heller ikke til stede da den syriske hæren kunne vise fram det som kan tenkes å være en fabrikk for produksjon av kjemiske våpen i jihaistenes hovedkvarter i al-Shiffuniyya i Øst-Ghouta.

Jeremy Salt skriver i en artikkel som er publisert av Midt i fleisen:

Da de rykket inn i landsbyen al-Shiffuniyya i Øst-Ghouta de siste dagene, fant den syriske hæren en fabrikk for kjemiske våpen forlatt av Jaish al-Islam. Materialet inkluderer hyller fulle med flasker med kjemikalier, rader av plast-fat, det som syntes å være et underjordisk blandekammer, en stor metall-trommel med produsentens logo på siden («Hill-Rom Mediplus Air Plant»), en rekke papirer med logoen til Jaish al-Islam og det som syntes å være instruksjoner for blanding av kjemikalier. Stiftet i 1829, produserer firmaet Hill-Rom medisinsk utstyr under mottoet «Ta med hjemmet til sykehuset.» Hvordan deres produkter (også andre maskiner hadde selskapets logo) endte opp i Øst-Ghouta, er et åpenbart spørsmål, der svaret kanskje er Hill-Roms virksomhet i Saudi-Arabia, Jaish al-Islam sin viktigste støttespiller.

Journalisten Sharmine Narwani var til stede i al-Shiffuniyya og skriver om dette på mideastshuffle. Narwani er en politisk analytiker og kommentator som har spesialisert seg på Midt-Østen, og har blant annet skrevet for The Guardian.

Hun forteller fra al-Shiffuniyya om et anlegg som var stappfullt av elektronisk avansert utstyr og med fullt av tanker og kokere med kjemikalier, samt ammunisjon av forskjellige typer. Hun skriver om utstyr som er merket med “Hill-Rom Medaes Medplus Air Plant”, som er produsert i USA, og som antakelig er kommet til Syria fra Saudi-Arabia.

Narwani er journalist og ikke kjemiker. Hun forteller hva hun har sett og mener at det hun så i al-Shiffuniyya gir grunn til å anta at terroristene hadde fasilitetene til å kunne produsere klorgass og andre giftige kjemikalier.

Ingen av de store mediene som har vært raske med å beskylde regjeringa i Syria for å bruke giftgass har vist noen som helst interesse for å dekke dette.

For å kunne slå fast hva som virkelig har skjedd på denne fabrikken, hva de produserte, hvem som forsynte dem og hva det de produserte ble brukt til, krever naturligvis grundig teknisk og uavhengig granskning.

Vi nøyer oss med å slå fast at her er det et svært viktig funn, som burde ha krav på offentlighet og som nettopp burde bli gjenstand for slike undersøkelser og analyser.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelACER-kameratene
Neste artikkelForberedelser til storstreik i Danmark
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).