Fabrikk for kjemiske våpen i Øst-Ghouta? – Mediene uinteressert

0
Inngangen til det kjemiske laboratoriet til Jaysh al-Islam i Øst-Ghouta

Det har i årevis vært drevet en vestlig kampanje som går ut på at Syria bruker kjemiske våpen, og det til tross for at Syrias kjemiske våpen er blitt fjernet og destruert under internasjonal kontroll. Og gang på gang har det vist seg at det er terroristene som bruker kjemiske våpen, noe som til og med er innrømt av USA.

Dette siste kom fram på en merkelig måte, nemlig i deres reiseråd til amerikanske borgere.

Tactics of ISIS, Hayat Tahrir al-Sham, and other violent extremist groups include the use of suicide bombers, kidnapping, small and heavy arms, improvised explosive devices, and chemical weapons. They have targeted major city centers, road checkpoints, border crossings, government buildings, shopping areas, and open spaces, in Damascus, Aleppo, Hamah, Dara, Homs, Idlib, and Dayr al-Zawr provinces.

(Denne meldinga er seinere fjernet fra nettsidene til US State Department, men vi har tatt vare på den.)

Hva kommer fram under frigjøringa av Øst-Ghouta?

Tilsynelatende har vestlige medier vært veldig opptatt av situasjonen i Øst-Ghouta. Derfor skulle man trodd at de ville ha interessert seg for å følge med på hva som blir oppdaget når den syriske hæren frigjør området fra jihadistenes kontroll. Men det er de ikke.
Derfor var de heller ikke til stede da den syriske hæren kunne vise fram det som kan tenkes å være en fabrikk for produksjon av kjemiske våpen i jihaistenes hovedkvarter i al-Shiffuniyya i Øst-Ghouta.

Jeremy Salt skriver i en artikkel som er publisert av Midt i fleisen:

Da de rykket inn i landsbyen al-Shiffuniyya i Øst-Ghouta de siste dagene, fant den syriske hæren en fabrikk for kjemiske våpen forlatt av Jaish al-Islam. Materialet inkluderer hyller fulle med flasker med kjemikalier, rader av plast-fat, det som syntes å være et underjordisk blandekammer, en stor metall-trommel med produsentens logo på siden («Hill-Rom Mediplus Air Plant»), en rekke papirer med logoen til Jaish al-Islam og det som syntes å være instruksjoner for blanding av kjemikalier. Stiftet i 1829, produserer firmaet Hill-Rom medisinsk utstyr under mottoet «Ta med hjemmet til sykehuset.» Hvordan deres produkter (også andre maskiner hadde selskapets logo) endte opp i Øst-Ghouta, er et åpenbart spørsmål, der svaret kanskje er Hill-Roms virksomhet i Saudi-Arabia, Jaish al-Islam sin viktigste støttespiller.

Journalisten Sharmine Narwani var til stede i al-Shiffuniyya og skriver om dette på mideastshuffle. Narwani er en politisk analytiker og kommentator som har spesialisert seg på Midt-Østen, og har blant annet skrevet for The Guardian.

Hun forteller fra al-Shiffuniyya om et anlegg som var stappfullt av elektronisk avansert utstyr og med fullt av tanker og kokere med kjemikalier, samt ammunisjon av forskjellige typer. Hun skriver om utstyr som er merket med “Hill-Rom Medaes Medplus Air Plant”, som er produsert i USA, og som antakelig er kommet til Syria fra Saudi-Arabia.

Narwani er journalist og ikke kjemiker. Hun forteller hva hun har sett og mener at det hun så i al-Shiffuniyya gir grunn til å anta at terroristene hadde fasilitetene til å kunne produsere klorgass og andre giftige kjemikalier.

Ingen av de store mediene som har vært raske med å beskylde regjeringa i Syria for å bruke giftgass har vist noen som helst interesse for å dekke dette.

For å kunne slå fast hva som virkelig har skjedd på denne fabrikken, hva de produserte, hvem som forsynte dem og hva det de produserte ble brukt til, krever naturligvis grundig teknisk og uavhengig granskning.

Vi nøyer oss med å slå fast at her er det et svært viktig funn, som burde ha krav på offentlighet og som nettopp burde bli gjenstand for slike undersøkelser og analyser.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.