Israelsk flyangrep på base i Syria

0
Flybasen ved Homs som ble bombet. Innfelt to israelske F-15-fly.

Syria har sendt en sterk klage til FNs generalsekretær etter at israelske fly angrep T-4-flybasen nær Homs 8. april. Det skal ha vært to israelske F-15-fly som gjennomførte angrepet som drepte og såret flere mennesker. Det syriske militæret sier at landets luftforsvar skjøt ned fem av de i alt åtte missilene som ble skutt mot basen.

Syria har bedt FNs sikkerhetsråd om å ta avstand fra angrepet, noe som helt sikkert ikke kommer til å skje fordi USA ikke vil tillate slik kritikk av Israel. Først ble det antatt at det var USA som hadde gjennomført angrepet, noe USAs militære ledelse avviste.

Men Russland, som er på talefot med Israel, sa nærmest umiddelbart gjennom sitt forsvarsdepartement at det var Israel som sto bak angrepet.

Vladimir Putins talsmann, Dmitrij Peskov, sa at Russland er bekymret over angrepet og har tatt det opp med israelske myndigheter via «de riktige kanalene». Ingen russiske soldater ble skadd under angrepet, men det kunne godt ha skjedd, siden russiske styrker er utplassert mange steder i Syria.

Det er all grunn til å tro at russerne har rett i dette tilfellet. Russland og Israel har nær kontakt på det militære planet og israelske militærdelegasjoner har nylig vært i Moskva. Benjamin Netanyahu reiser også oftere til Moskva enn til Washington, så at Russland skulle ha tillagt Israel et slikt angrep uten å ha dekning for det, er svært usannsynlig.
Dekninga i israelske medier tyder også på at det nettopp var Israel som angrep, slik som her i Times of Israel.

Man gjengir iranske kilder, og IDF vil som alltid ikke kommentere noe som helst. Samtidig skriver nettavisa ganske riktig at Israel har gjennomført flyangrep mot Syria et stort antall ganger siden 2013.

Jerusalem Post skriver at Israel varslet USA i forkant om angrepet, men derimot ikke Russland. Haaretz lar det heller ikke være særlig mye tvil om at det var Israel som sto bak angrepet.

Det er typisk for hykleriet i Vesten at de politiske lederne og de lojale mediene lar Israel slippe unna med enhver forbrytelse, mens de kan hisse seg opp til de store høyder over ikke-dokumenterte eller rent ut forfalskede påstander om overgrep fra Syrias side. Også skarpskytternes bevisste henrettelse av ubevæpnede palestinske ungdommer fikk gå uten noen påtale.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.