Israelsk flyangrep på base i Syria

0
Flybasen ved Homs som ble bombet. Innfelt to israelske F-15-fly.

Syria har sendt en sterk klage til FNs generalsekretær etter at israelske fly angrep T-4-flybasen nær Homs 8. april. Det skal ha vært to israelske F-15-fly som gjennomførte angrepet som drepte og såret flere mennesker. Det syriske militæret sier at landets luftforsvar skjøt ned fem av de i alt åtte missilene som ble skutt mot basen.

Syria har bedt FNs sikkerhetsråd om å ta avstand fra angrepet, noe som helt sikkert ikke kommer til å skje fordi USA ikke vil tillate slik kritikk av Israel. Først ble det antatt at det var USA som hadde gjennomført angrepet, noe USAs militære ledelse avviste.

Men Russland, som er på talefot med Israel, sa nærmest umiddelbart gjennom sitt forsvarsdepartement at det var Israel som sto bak angrepet.

Vladimir Putins talsmann, Dmitrij Peskov, sa at Russland er bekymret over angrepet og har tatt det opp med israelske myndigheter via «de riktige kanalene». Ingen russiske soldater ble skadd under angrepet, men det kunne godt ha skjedd, siden russiske styrker er utplassert mange steder i Syria.

Det er all grunn til å tro at russerne har rett i dette tilfellet. Russland og Israel har nær kontakt på det militære planet og israelske militærdelegasjoner har nylig vært i Moskva. Benjamin Netanyahu reiser også oftere til Moskva enn til Washington, så at Russland skulle ha tillagt Israel et slikt angrep uten å ha dekning for det, er svært usannsynlig.
Dekninga i israelske medier tyder også på at det nettopp var Israel som angrep, slik som her i Times of Israel.

Man gjengir iranske kilder, og IDF vil som alltid ikke kommentere noe som helst. Samtidig skriver nettavisa ganske riktig at Israel har gjennomført flyangrep mot Syria et stort antall ganger siden 2013.

Jerusalem Post skriver at Israel varslet USA i forkant om angrepet, men derimot ikke Russland. Haaretz lar det heller ikke være særlig mye tvil om at det var Israel som sto bak angrepet.

Det er typisk for hykleriet i Vesten at de politiske lederne og de lojale mediene lar Israel slippe unna med enhver forbrytelse, mens de kan hisse seg opp til de store høyder over ikke-dokumenterte eller rent ut forfalskede påstander om overgrep fra Syrias side. Også skarpskytternes bevisste henrettelse av ubevæpnede palestinske ungdommer fikk gå uten noen påtale.

Forrige artikkel«Gassangrep» i Douma i natt (?)
Neste artikkelTrump truer med «en høy pris» og Russland varsler om alvorlige konsekvenser
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).