Streikevår i Frankrike

0
Som vanlig brøt det ut kamp mellom noen av demonstrantene og politi med vannkanoner under den store demonstrasjonen i Paris 22. mars 2018.

Streikekampene er i gang i Frankrike, og mye kan tyde på at det kan bli tøffe kamper i år. 22. mars 2018 demonstrerte 500.000 folk i gatene i Paris for sine krav, ifølge landsorganisasjonen CGT, 323.000 ifølge myndighetene.

Kartet viser byer der det var aksjoner 22. mars.

Det er offentlig sektor, energiansatte, transport, flyselskaper og jernbane som er i aksjon, skriver CGT. Aksjonene og streikene retter seg mot lønns- og ansettelsespolitikken til selskapene, men også mot den nyliberale regjeringa under president Emmanuel Macron, som driver knallhard privatisering og nedskjæringspolitikk. CGT skriver:

Regjeringen fortsetter sin politikk for sosial nedbygging. Spesielt fortsetter den å avskaffe tusenvis av stillinger i offentlig tjeneste, privatisere statseide selskaper, og krenke og straffe ansatte og pensjonister ved å senke lønninger og pensjoner. Samtidig øser den ut  milliarder euro i gaver til aksjonærene, og viser dermed sitt sanne ansikt som en regjering i kapitalens og de rikestes tjeneste.

Vi har ikke glemt at en viss Jonas Gahr Støre hadde vanskelig med å styre sin begeistring da Emmanuel Macron ble valgt.

I et intervju med Aftenposten sa Støre at han «ser flere likhetstrekk mellom Macrons politiske prosjekt og det han sjøl ønsker å få til som statsminister.»

Og Støre, som jo mestrer det franske språket ypperlig, har nok rett i det. Det er mange likhetstrekk mellom ham og Macron, noe vi nettopp fikk nok et bevis på da Støre sørget for sammen med den blå regjeringa for å få Norge inn under EUs energibyrå og ACER.

Forrige artikkelForberedelser til storstreik i Danmark
Neste artikkelDet er ingen sak å gjøre partiet lite
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).