Streikevår i Frankrike

4
Som vanlig brøt det ut kamp mellom noen av demonstrantene og politi med vannkanoner under den store demonstrasjonen i Paris 22. mars 2018.

Streikekampene er i gang i Frankrike, og mye kan tyde på at det kan bli tøffe kamper i år. 22. mars 2018 demonstrerte 500.000 folk i gatene i Paris for sine krav, ifølge landsorganisasjonen CGT, 323.000 ifølge myndighetene.

Kartet viser byer der det var aksjoner 22. mars.

Det er offentlig sektor, energiansatte, transport, flyselskaper og jernbane som er i aksjon, skriver CGT. Aksjonene og streikene retter seg mot lønns- og ansettelsespolitikken til selskapene, men også mot den nyliberale regjeringa under president Emmanuel Macron, som driver knallhard privatisering og nedskjæringspolitikk. CGT skriver:

Regjeringen fortsetter sin politikk for sosial nedbygging. Spesielt fortsetter den å avskaffe tusenvis av stillinger i offentlig tjeneste, privatisere statseide selskaper, og krenke og straffe ansatte og pensjonister ved å senke lønninger og pensjoner. Samtidig øser den ut  milliarder euro i gaver til aksjonærene, og viser dermed sitt sanne ansikt som en regjering i kapitalens og de rikestes tjeneste.

Vi har ikke glemt at en viss Jonas Gahr Støre hadde vanskelig med å styre sin begeistring da Emmanuel Macron ble valgt.

I et intervju med Aftenposten sa Støre at han «ser flere likhetstrekk mellom Macrons politiske prosjekt og det han sjøl ønsker å få til som statsminister.»

Og Støre, som jo mestrer det franske språket ypperlig, har nok rett i det. Det er mange likhetstrekk mellom ham og Macron, noe vi nettopp fikk nok et bevis på da Støre sørget for sammen med den blå regjeringa for å få Norge inn under EUs energibyrå og ACER.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. SHO says:

  Nå er det nøyaktig 50 år siden 1968-opprøret startet i sin tid. Iflg ordinær fransk tidsregning betyr det at det nå er på høy tid med et nytt opprør eller med en revolusjon. Det har vært flere opprør og revolusjoner med ganske jevne mellomrom i Frankrike siden den store revolusjonen i 1789 (som altså var 25 år før 1814). Det ser ut som det er slik det foregår i Frankrike med lengre rolige perioder og så plutselig voldsomme opprør. Smitteeffekten fra det som skjer i Frankrike kan være stor.

 2. baluba says:

  Det blir vel streik her også snart? USA har jo i tillegg fått lagt press på våre “kyllinger” av noen politikere med stål- og Al-toll. Nye baser kan kanskje løse det? Det spørs øyet som ser? Hvem vet hva de gir oss? LO og AP er nå splittet under lønnsoppgjøret men hvilken rolle spiller egentlig høyere lønn når de har så mange forskjellige måter å inndra kjøpekraft på?

 3. Dette er nøyaktig det som de borgerlige partiene her ønsker å gjøre, som også AP vil gjøre, med den ledelsen som AP har hatt etter Odvar Nordli, som mer representerer global storkapital enn folk og land. Litt etter litt innføres markedsliberalismen, så befolkningen ikke skal bli alarmert før det er for sent. Akkurat det som global finanskapital vil, fjerne velferdsstater som reduserer profitt.

  Folk må la stemmen gå til partier som er krystallklare på full suverenitet og råderett over egne ressurser, og som vil ha landegrenser og territorialgrenser for å holde global finanskapital ute. Den globale storkapitalen er ute etter eierskap til naturresursene, så stemmen må gå til partier som vil bla beholde hjemfallsretten og ikke selge statlige selskaper som i dag råder over bla vannkraft, vannforsyning, olje og naturgass.

  Høyre og Frp vil fjerne hjemfallsretten og privatisere drikkevannet dvs vannverkene, og helt selge ut Statoil og Hydro, akkurat som den USA baserte globale finanskapitalen som står bak EU ønsker. Eierskap til naturressurser som vann, matjord og energi, eierskap av det eksistensielle gir total makt.

 4. Tipper det kommer så mange ledige hender i fra Syria, at det blir unntakstilstand i stedet. De har alt begynt på jobben.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere