Dom i Solna i Sverige: Mannen ble frikjent for vold fordi «kvinnen var av dårlig familie»

0
GW Persson kommenterer dommen på SVT.

– Solna tingsrätt ansåg att den misshandlade kvinnan inte gick att lita på och friade hennes make för misshandel – eftersom hon kommer från en mindre bra familj. Dessutom skriver man att det inte är ovanligt att kvinnor ljuger om hot och våld.

Dette skriver svenske Aftonbladet 4. mars 2018. Avisa skriver videre:

«Den 37-årige mannen polisanmäldes för att ha misshandlat sin hustru i april 2015 genom att knuffa in henne i möbler, slå henne i ansiktet, dra i hennes hår samt trycka en sko i kvinnans ansikte. I slutet av februari kom rättens utslag – och mannen frias i en dom i Solna tingsrätt. I domskälen framför rätten en rad påståenden som ska visa att kvinnan inte går att lita på.
Bland annat hävdas att makens familj ”verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan”.»

Retten mener videre at det svekker kvinnens troverdighet at hun ikke gråt da hun la inn politianmeldelse, samt at hun i det hele tatt hadde anmeldt mannen. I stedet burde hun ha henvendt seg til den tiltalte mannens familie, sier Solna tingsrätt.

Kriminologen Leif GW Persson kommenterer dommen i Veckans brott på SVT. Dette TV-innslaget er sitert i Aftonbladet

– Det är så jävla enfaldigt, jag har aldrig läst något liknande och då har jag nog ändå klämt omkring 5 000 domar genom åren, sier GW til Aftonbladet.

De to meddommerne som frikjente mannen, centerpartistene Ebtisam Aldebe og Hasan Fransson, har blitt ekskludert fra partiet etter at denne saka ble kjent i media. GW er ikke mye imponert over Centerpartiets holdning til denne saka:

– Centern ska ha varit omedvetna om detta. Morsning! De har bara haft en tanke i huvudet. Den här nämndemannen och hennes man har cirka 100 000 muslimer i sin hand. Och om de säger ”nu ska ni rösta på C”, ja då gör de det. 100 000 röster motsvarar ett mandat i riksdagen, säger Leif GW Persson.

Så enkelt kan det altså gjøres å innføre sharia, via de rette meddommerne. Dommen blir neppe stående etter all den oppmerksomheten den har fått. Men den minner om at kvinner fortsatt har mye å kjempe for, til og med kamper man trodde var vunnet for lenge siden. Kanskje en sak for 8. marstogene?

Forrige artikkelNy informasjon om Pulse-massakren slår hull på myter
Neste artikkelLondon «blir som Riyadh» når May ruller ut den røde løperen for kronprins Salman
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).