Blåser solid vind for det belgiske revolusjonære arbeiderpartiet PTB

0
Fra PTBs solidaritetskongress i 2017.

Av Halvor Fjermeros.

En ny meningsmåling, gjengitt i den belgiske storavisa Le Soir, ville gitt PTB 16 seter i parlamentet hvis det hadde vært valg i dag. Også de grønne gjør gode målinger i nok et land der sosialdemokratiet strever med oppslutninga.

Den siste målinga, utført av Ipsos, viser at Det belgiske arbeiderpartiet PTB (som det heter i den fransktalende delen av Belgia) og PVDA (det flamske navnet på samme parti) viser at partiet befester sin posisjon særlig i Flandern, men også i Brussel. PTB har i mer enn et år ligget sensasjonelt høyt på målinger i det fransktalende Vallonia der de på en måling i fjor høst lå an til å bli største parti. Dette resultatet var det flere i ledelsen i PTB, Parti du travail de Belgique, som tvilte på ga et riktig bilde av virkeligheten, og som ikke minst har vært et resultat av en bølge av misnøye med det sosialdemokratiske partiet PS i Vallonia.

Bygger seg sakte opp i Flandern

Den nye målinga som ble offentliggjort i går (9. mars) viser at PVDA nå er i ferd med å bli et reelt alternativ på venstresida i det sterkt nasjonalistisk dominerte Flandern. Med 6 % har PVDA utsikter til flere seter fra denne regionen, deriblant partiets leder Peter Mertens som kommer fra Antwerpen. I hovedstaden Brussel, som har status som egen region, får PTB 7,4 %, noe som nesten er en dobling siden valget i 2014. Og i Vallonia ligger PTB på hele 17,3 % – som tredje største parti.

Det er nok særlig gjennombruddet i Flandern som gleder PTB/PVDA-ledelsen. Partiet nærmer seg det ytterliggående høyrepartiet med fascistisk islett, Vlaams Belang, som nå får 9 prosent og har falt fra et toppunkt på nær 15 % i 2016. Flandern er Belgias mest folkerike region, og det vil være avgjørende at PTB/PVDA erobrer flere stemmer her for å etablere seg som et landsdekkende arbeiderparti i skarp konkurranse med sosialdemokratene.

Sterke i Vallonia, men vil ikke i regjering

I fjor sommer fikk PTB en måling som gjorde dem til største parti Vallonia (24,9 % på et annet meningsmålingsinstitutt). Den gang sa partiets leder at de var fast bestemt på ikke å gå i regjering i delstaten Vallonia, fordi både partiet og grasrotbevegelsene er for svake til å møte motkreftene hvis en ny politikk skal settes ut i livet.

I den nye målinga går PTB ned 1,6 prosentpoeng fra 18,9 % fra forrige Ipsos-måling før jul i fjor. Det gjør dem til tredje største parti i Vallonia der et hardt prøvd sosialdemokratisk PS har falt fra 32 % under valget i 2014 til nå 23,9 %. De grønne i partiet Ecolo gjør det også sterkt med en rekordmåling på 13,5 % både i Brussel og Vallonia.

 


 

Nettsidene til PTB finner du her (fransk).

Her ligger partiets program.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.