Var det USA som sto bak droneangrepet?

0
Dronene som ble brukt mot de russiske basne er nærmest primitive i konstruksjonen, men navigasjonssystemet var avansert.

En sverm av væpnede droner forsøkte å angripe to av Russlands baser i Syria. Angrepen ble avverget ved at de russiske elektroniske systemene sporet dronene, som så ble uskadeliggjort. Men den russiske militærledelsen spør seg hvem som kan ha stått bak dette angrepet.

Derimot.no har publisert en kort artikkel av Jason Ditz fra Anti-war.com der han antyder at USA sto bak droneangrepet. Russland lyktes i å ta ned tre droner uskadd, og har derfor svært detaljert informasjon om våpentypene som ble brukt. Dronene var svært enkelt konstruert, men hadde GPS med satellittsporing, noe som gir enda flere ledetråder til bakmennene.

Russland beskylder USA for å ha støttet droneangrepet mot deres syriske baser.

Av Jason Ditz.

Etter at Russland forpurret et droneangrep mot deres fly- og marinebaser i Syria sist mandag har russerne begynt å stille spørsmål om hvem disse opprørerne er og hvordan de fikk tak i så avansert drone-kapasitet.

Ansatte i det russiske forsvarsdepartementet sier at dronene bare kunne komme fra et land med avansert kapasitet på satellitt-navigasjon. Og at det ikke er usannsynlig at dette kan ha vært De Forente Stater.

Pentagon har nektet for at de er involvert, men russerne er ikke overbeviste.  De har merket seg den «merkelige tilfeldigheten» at et overvåkningsfly fra USA fløy over de russiske basene like før droneangrepet.

13 droner med GPS-kapasitet ble sendt mot den russiske flybasen Khmeimim og havnebyen Tartus i Syria.  Russland skjøt ned 7 av dem med anti-luftvern-raketter.  De andre 6 styrtet eller ble ødelagt.

Russerne tar nå æren for sine elektroniske mottiltak mot disse dronene.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Sannsynlig at USA sto bak

av Knut Lindtner, Derimot.no

I denne meldingen får vi bekreftet to ting som lå implisitt i den forrige:

  1. Det meget sannsynlig at USA har medvirket til droneangrepet både gjennom teknologi og navigasjon
  2. Russland har utviklet et meget effektivt elektronisk forsvars-system som kan sette vestlige elektronisk utstyr ut av spill.

At USA står bak er ingen stor nyhet. Det skal ikke mye kunnskap til å forstå akkurat det. Her var det ikke mange land å velge mellom.

Det er særlig den siste meldingen som har store implikasjoner. Som jeg tidligere har antydet har dette ligget i kortene i flere år, men det bekreftes i denne meldingen at Russland defensive systemer nå er overlegne. Russland er sannsynligvis det land som er kommet lengst med denne typen teknologi og de har vært ledende her i en årrekke. Årsaken til dette er at de ikke har hatt økonomisk kapasitet til paritet (å holde tritt)  med USA når det gjelder utviklingen av hele våpenbredden, men har måtte satse på bl.a. denne typen våpenteknologi for å kunne ha avskrekkingstrusselen inntakt. Dette er en virksomhet de har fulgt helt tilbake fra Sovjet-tiden.

Jeg regner dette som er svært viktig tiltak som bremser USAs lyst på et førsteslag med atomvåpen. Samtidig er nedskytingen av alle dronene et signal til alle som tenker på å angripe russiske installasjoner i Syria eller andre steder som en advarsel. Dette er hva de har i vente.

For de som etterlyser russisk nedskyting av israelske fly over Syria tro jeg dette ikke er aktuelt før de evt. angriper russiske mål. Det russiske oppdraget omfatter ikke forsvar mot israelske angrep, slik jeg har forstått det. Det er syrernes ansvar.

Knut Lindtner

Kommentar

Etter at dette ble publisert har Russland lagt fram flere detaljer om eksplosivene som ble brukt til våpnene på dronene, og sier at Ukraina er blant de landene som produserer slike. Fra amerikanske kommentatorer blir det lagt vekt på at sjølve konstruksjonen av dronene er veldig enkel, noe som bekreftes av de bildene Russland har publisert. Det er neppe noen tvil om at dronene ble konstruert og sendt ut av jihadistene. Spørsmålet er hvem som har gjort dem i stand til det, og da kan det være at navigasjonssystemet og sksplosivene til sammen kan vise seg å være «den rykende pistolen».

Russøands president Vladimir Putin sier at Russland nå vet hvem som sto bak, og betegner det som en provokasjon.

 

Forrige artikkel160.000 industriarbeidere streiker i Tyskland
Neste artikkelNATOs bedragerske krig for kvinner