Politisk drama i Moldova: Moldovas president Igor Dodon satt ut av spill

0

Den russlandsvennlige presidenten Igor Dodon nektet å godta den EU-vennlige regjeringens nyutnevnelse av statsråder. Nå har Moldovas forfatningsdomstol suspendert den folkevalgte presidenten. Dette skriver Thomas Vermes i ABC Nyheter. Han fortsetter:

Moldova som i flere år har vaklet mellom Russland og EU, opplever politisk dramatikk i disse dager.

Det demokratiske og EU-vennlige partiet PDM, ledet av landets mektigste oligark, Vlad Plahutniuc, besluttet 19. desember å bytte ut en rekke statsråder begrunnet med et ønske om å gjøre regjeringen mer teknokratisk enn politisk.

Men president Igor Dodon (Sosialistpartiet PSRM), som vant presidentvalget i oktober 2016, satte foten ned for de nye kandidatene. Etter at det skjedde to ganger, reiste PDM saken for forfatningsdomstolen, med krav om å få suspendert presidenten i behandling av ny regjeringsdannelse.

2. januar hadde domstolen konklusjonen klar: Presidenten blir suspendert i behandlingen av ny regjering, melder Unimedia.

Dermed ble politikeren og partiet med desidert størst oppslutning i befolkningen, satt ut av spill.

Meningsmålinger, blant annet fra 6. november 2017 i avisa Timpul, levner ingen tvil om den folkelige oppslutningen. Dodon foretrekkes av 35,7 prosent. Statsminister Pavel Filip får tilslutning fra bare 1,7 prosent. Sosialistpartiet PSRM får 50,3 prosents oppslutning, mens statsministerens parti PDM får kun 6,2 prosent.

Euronews skriver:

Moldova’s president has defied the country’s consitutional court by rejecting its decision to temporarily strip him of his powers. It comes after Igor Dodon blocked the pro-Western government’s choice of new ministers in a reshuffle. He’d accused them of incompetence and some of having links to a billion euro corruption scandal.
In a Facebook post, Dodon said «As for my position, I decided not to give in. It’s better that than to spend years explaining why some or other of the compromised ministers were appointed to the post.» Outside the court the president’s chief councillor Maxim Lebedinschi said the move against the president had been entirely «politically motivated» and orchestrated by an «unconstitutional body.»

I dagens Europa spiller det liten rolle hva folket stemmer hvis de ikke stemmer det som EU- og NATO-elitene vil at de skal stemme.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.