Politisk drama i Moldova: Moldovas president Igor Dodon satt ut av spill

0

Den russlandsvennlige presidenten Igor Dodon nektet å godta den EU-vennlige regjeringens nyutnevnelse av statsråder. Nå har Moldovas forfatningsdomstol suspendert den folkevalgte presidenten. Dette skriver Thomas Vermes i ABC Nyheter. Han fortsetter:

Moldova som i flere år har vaklet mellom Russland og EU, opplever politisk dramatikk i disse dager.

Det demokratiske og EU-vennlige partiet PDM, ledet av landets mektigste oligark, Vlad Plahutniuc, besluttet 19. desember å bytte ut en rekke statsråder begrunnet med et ønske om å gjøre regjeringen mer teknokratisk enn politisk.

Men president Igor Dodon (Sosialistpartiet PSRM), som vant presidentvalget i oktober 2016, satte foten ned for de nye kandidatene. Etter at det skjedde to ganger, reiste PDM saken for forfatningsdomstolen, med krav om å få suspendert presidenten i behandling av ny regjeringsdannelse.

2. januar hadde domstolen konklusjonen klar: Presidenten blir suspendert i behandlingen av ny regjering, melder Unimedia.

Dermed ble politikeren og partiet med desidert størst oppslutning i befolkningen, satt ut av spill.

Meningsmålinger, blant annet fra 6. november 2017 i avisa Timpul, levner ingen tvil om den folkelige oppslutningen. Dodon foretrekkes av 35,7 prosent. Statsminister Pavel Filip får tilslutning fra bare 1,7 prosent. Sosialistpartiet PSRM får 50,3 prosents oppslutning, mens statsministerens parti PDM får kun 6,2 prosent.

Euronews skriver:

Moldova’s president has defied the country’s consitutional court by rejecting its decision to temporarily strip him of his powers. It comes after Igor Dodon blocked the pro-Western government’s choice of new ministers in a reshuffle. He’d accused them of incompetence and some of having links to a billion euro corruption scandal.
In a Facebook post, Dodon said «As for my position, I decided not to give in. It’s better that than to spend years explaining why some or other of the compromised ministers were appointed to the post.» Outside the court the president’s chief councillor Maxim Lebedinschi said the move against the president had been entirely «politically motivated» and orchestrated by an «unconstitutional body.»

I dagens Europa spiller det liten rolle hva folket stemmer hvis de ikke stemmer det som EU- og NATO-elitene vil at de skal stemme.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelSplittelse mellom USA og EU i Iran-spørsmålet
Neste artikkelDie Syrische Armee kämpfte eine Terroristen-Basis bei den Golanhöhen nieder
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).