Venezuela: Chavistene gjorde reint bord i kommunevalget

0
Stor valgseier for chavistene i Venezuela. Foto: VTV

10. desember 2017 var ingen god dag for den USA-støttede opposisjonen i Venezuela. Det var kommunevalg i landet og chavistene, Det forente sosialistiske partiet (PSUV), vant 327 av 335 kommuner og malte landet rødt.

Dette skriver Telesur.

En grunn til at chavistenes seier ble så knusende var at mesteparten av opposisjonen ikke stilter lister til valget. På den måten serverte de kommunestyrene på et sølvbrett til president Nicolas Maduro, skriver Telesur.

Valgoppslutninga ble 47,2%, noe som også for en stor del skyldes at opposisjonen uteble. Men for et kommunevalg i dagens verden var det slett ikke så lavt. Det kan jo nevnes at mellomvalget i USA i 2014 hadde en valgdeltakelse på bare 36,4% enda de to store partiene brukte mer penger på valgkampen enn i noe tidligere mellomvalg.

PSUVs kandidat i Caracas, 45 år gamle Erika Farías Peña fikk 65% av stemmene og ble den første kvinnelige ordføreren i byen noensinne. Opposisjonen vant bare én provinshovedstad, nemlig San Cristóbal.

Chavistene i Venezuela har utvilsomt gjort mange feil, og det har også deres president Maduro. Men det er også tilfelle at landet er offer for et storstilt forsøk på destabilisering fra USA, som både har finansiert opposisjonen og truet landet med krig.

Siden 2010 har USAs UD finansiert opposisjonen i landet med minst 49 millioner dollar.

I tillegg kommer det som er bevilget av utenlandske stiftelser. Amerikanske National Endowment for Democracy, som bare er en politisk front for CIA, sa i 2010 at utenlandske stiftelser bidrar med 40-50 millioner dollar i året i støtte til opposisjonen i Venezuela hvert år. Dette kommer fra landet som fortsatt er i politisk kaos i jakten på den innbilte russiske innblandinga i det amerikanske presidentvalget.

President Donald Trump har tidligere i år truet Venezuela med krig, og USA driver også økonomisk krigføring mot landet i form av økonomiske sanksjoner. Sannsynligvis har krigstruslene hatt akkurat motsatt virkning av det som var tenkt. De kan ha bidratt til å styrke president Maduro båe på hjemmefronten og i regionen.

Russland og Kina på sin side har tatt avstand fra truslene mot Venezuela, og sanksjonene fra USA gjør at det har vært full åpning for dem å gjøre gode og langsiktige kontrakter med det oljerike landet.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.