Venezuela: Chavistene gjorde reint bord i kommunevalget

0
Stor valgseier for chavistene i Venezuela. Foto: VTV

10. desember 2017 var ingen god dag for den USA-støttede opposisjonen i Venezuela. Det var kommunevalg i landet og chavistene, Det forente sosialistiske partiet (PSUV), vant 327 av 335 kommuner og malte landet rødt.

Dette skriver Telesur.

En grunn til at chavistenes seier ble så knusende var at mesteparten av opposisjonen ikke stilter lister til valget. På den måten serverte de kommunestyrene på et sølvbrett til president Nicolas Maduro, skriver Telesur.

Valgoppslutninga ble 47,2%, noe som også for en stor del skyldes at opposisjonen uteble. Men for et kommunevalg i dagens verden var det slett ikke så lavt. Det kan jo nevnes at mellomvalget i USA i 2014 hadde en valgdeltakelse på bare 36,4% enda de to store partiene brukte mer penger på valgkampen enn i noe tidligere mellomvalg.

PSUVs kandidat i Caracas, 45 år gamle Erika Farías Peña fikk 65% av stemmene og ble den første kvinnelige ordføreren i byen noensinne. Opposisjonen vant bare én provinshovedstad, nemlig San Cristóbal.

Chavistene i Venezuela har utvilsomt gjort mange feil, og det har også deres president Maduro. Men det er også tilfelle at landet er offer for et storstilt forsøk på destabilisering fra USA, som både har finansiert opposisjonen og truet landet med krig.

Siden 2010 har USAs UD finansiert opposisjonen i landet med minst 49 millioner dollar.

I tillegg kommer det som er bevilget av utenlandske stiftelser. Amerikanske National Endowment for Democracy, som bare er en politisk front for CIA, sa i 2010 at utenlandske stiftelser bidrar med 40-50 millioner dollar i året i støtte til opposisjonen i Venezuela hvert år. Dette kommer fra landet som fortsatt er i politisk kaos i jakten på den innbilte russiske innblandinga i det amerikanske presidentvalget.

President Donald Trump har tidligere i år truet Venezuela med krig, og USA driver også økonomisk krigføring mot landet i form av økonomiske sanksjoner. Sannsynligvis har krigstruslene hatt akkurat motsatt virkning av det som var tenkt. De kan ha bidratt til å styrke president Maduro båe på hjemmefronten og i regionen.

Russland og Kina på sin side har tatt avstand fra truslene mot Venezuela, og sanksjonene fra USA gjør at det har vært full åpning for dem å gjøre gode og langsiktige kontrakter med det oljerike landet.

 

Forrige artikkel– De kinesiske Natt-tigrene er kommet til Syria
Neste artikkel– Netanyahu i fengsel! Tusener marsjerte mot korrupsjon i Tel Aviv.
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).