– De kinesiske Natt-tigrene er kommet til Syria

2

Et antall kinesiske elitesoldater som går under navnet Natt-tigrene er kommet til den syriske havnebyen Tartous, hevder kilder i Syria.

Syrianews siterer det libanesiske nyhetsbyrået al-Mayadeen, som knytter spasialsoldatenes ankomst til besøket til syriske presidentrådgiveren Butheina Shaabans besøk i Beijing i november 2017. Shabaan uttrykte da overfor president Xi Jinping Syrias sterke interesse for Kinas Ett belte, en vei-prosjekt.

På kinesisk side priste man Syrias kamp mot terrorister og spesielt det som kalles ‘East Turkestan Islamic Movement’, eller Turkestan Islamic Party (TIP) , som driver terror i Kinas Xinjiang-provins. De ønsker å opprette en fundamentalistisk islamistisk stat i Xinjiang og står i samband med al-Qaida og IS. The Diplomat skriver:

In 2013, the TIP moved to join the Caliphate, integrating, along with a pair of Uzbek groups, into a faction of Jabhat al-Nusra. Recently it was reported that on July 28, 2016 Abu Muhammad al-Julani, the leader of Jabhat al-Nusra announced that the group would be renamed as Jabhat Fath al-Sham.
Today more than 2,000 TIP fighters in alliance and under the leadership of Jabhat Fath al-Sham are fighting in the northwest part of Syria against the regime of Bashar al-Assad. According to Al Arabiya News there are a few thousand Uyghur fighters in Syria, many of whom arrived with their families after a long and treacherous journey from China and Central Asia. They are believed to have been seen in large numbers in disparate regions of Idlib, including the strategic town of Jisr al-Shoghur, Ariha, and the highlands of Jabal al-Zawiya.

Dette gjør naturligvis at Kina har en sterk egeninteresse av å hjelpe Syria med å slå ned jihadistene i landet. Det vil være til fordel for Kina på to måter. Dels kan det bidra til å knekke en hjemlig trussel som TIP er, og dels vil et fredelig Syria være en stor fordel for silkeveiprosjektet.

Det er ingen hemmelighet at det er Tyrkia og president Recep Tayyip Erdogan som har sørget for å bringe uighur-terroristene inn i Syria. Dette har ført til en skarp politisk konflikt mellom Kina og Tyrkia. Men nå har Erdogan lovt Kina å slå ned på turkmenske terrorister. Tyrkia er også interessert i Silkeveiprosjektet og i Shanghai Cooperation Organisation (SCO), og ser dessuten hvilken vei vinden blåser.

For Syria betyr militær støtte fra Kina både en styrke i de gjenstående kampene mot de jihadistene som fortsatt har sterke posisjoner i landet, slik som i Idlib. Men det betyr kanskje vel så mye politisk for å styrke Syrias internasjonale posisjon og bryte isolasjonen.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. SHO says:

    Når Russland trekker deler av sine styrker ut av Syria kommer altså kinserne inn med militære styrker i Syria. De kinesiske styrkene kan kanskje få tildelt rollen som å være fredsbevarende styrker, noe som er en mildere form for krigføring enn det russerne har bedrevet i Syria. Dette kan være en gunstig arbeidsdeling mellom Russland og Kina for å skape en holdbar og varig fred i Syria.

  2. Det blir interessant og følge med i neste episode! . . . . . . . .

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere