Ekstremt lav valgdeltakelse i USA

9

På tross av at de to store partiene i USA brukte rekordbeløp på reklame og valgpropaganda i det dyreste mellomvalget noensinne, viser offisielle tall at valgdeltakelsen var ekstremt lav. Delvis skyldes at at velgerne har bare avsky til overs for politikerne, men dels skyldes det også en aktiv blokkering av velgere fra å stemme, skriver Juan Thompson i The Intercept.

valgdeltakelse USA 2014

I Georgia forsvant nesten 40.000 nye velgere på mystisk vis fra rullene, muligens på grunn av et opprenskningsprogram som kalles Crosscheck. Deltakelsen var bare 34%, som er seks prosentpoeng ned fra 2010.

Alice Ollstein fra Think Progress har dokumentert at mange velgere i Texas ikke fikk stemt fordi de ikke hadde råd til ny ID.

Allerede ved primærvalgene var det mulig å registrere velgernes mistillit til politikerne.

Per 7. november 2014 hadde United States Election Project foreløpige tall som viser at valgdeltakelsen for hele USA var på bare 36,4%. Sju stater hadde en valgdeltakelse på under 30%. En gjennomsnittlig senator fra disse statene har under 15% av velgerne bak seg. I USAs desidert mest folkerike stat, California, var det bare én av tre velgere som stemte. Og lederne i USA tillater seg å fortelle andre land hvordan demokratiske valg skal foregå.

 

Les også: USA: Hjemmesitterpartiet vant suverent.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

  1. Ikke bare blir folk hindret i å stemme, men flere stater har valglover som i praksis gjør det så godt som umulig å stille til valg for kandidater som ikke tilhører et av de to store partiene. Dvs kandidater som ikke er kjøpt og betalt av kapitaleierne. Så de som kan stemme men ikke gidder, er ikke nødvendigvis uengasjerte; det kan også hende at en god del av dem har skjønt hvor råttent det politiske systemet er.

  2. Republikaneren Ron Paul hevder at i Senatet konkurrerer demokratene og republikanerne om å føre den mest krigerske og aggressive utenrikspolitikken. Ham mener at den «ærlige og progressive» utenrikspolitisk interesserte delen av opinionen derfor satt hjemme i mangel av alternativ.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.