Ekstremt lav valgdeltakelse i USA

0

På tross av at de to store partiene i USA brukte rekordbeløp på reklame og valgpropaganda i det dyreste mellomvalget noensinne, viser offisielle tall at valgdeltakelsen var ekstremt lav. Delvis skyldes at at velgerne har bare avsky til overs for politikerne, men dels skyldes det også en aktiv blokkering av velgere fra å stemme, skriver Juan Thompson i The Intercept.

valgdeltakelse USA 2014

I Georgia forsvant nesten 40.000 nye velgere på mystisk vis fra rullene, muligens på grunn av et opprenskningsprogram som kalles Crosscheck. Deltakelsen var bare 34%, som er seks prosentpoeng ned fra 2010.

Alice Ollstein fra Think Progress har dokumentert at mange velgere i Texas ikke fikk stemt fordi de ikke hadde råd til ny ID.

Allerede ved primærvalgene var det mulig å registrere velgernes mistillit til politikerne.

Per 7. november 2014 hadde United States Election Project foreløpige tall som viser at valgdeltakelsen for hele USA var på bare 36,4%. Sju stater hadde en valgdeltakelse på under 30%. En gjennomsnittlig senator fra disse statene har under 15% av velgerne bak seg. I USAs desidert mest folkerike stat, California, var det bare én av tre velgere som stemte. Og lederne i USA tillater seg å fortelle andre land hvordan demokratiske valg skal foregå.

 

Les også: USA: Hjemmesitterpartiet vant suverent.

 

Forrige artikkelToscana & Umbria
Neste artikkelJuge-Juncker får mer trøbbel i EU
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).