Sverige: – Rekord i antall alvorlige skyteepisoder

0

There is something rotten in the state of Sweden!

Antallet alvorlige skyteepisoder i Sverige bare øker, 40 personer er blitt skutt til døde og ytterligere 135 skadd i totalt 306 skyteepisoder hittil i 2017, skriver SVT Nyheter.

Kallblodiga avrättningar, dödliga gänguppgörelser och misstänkta hämndaktioner.
Så beskrivs flera av de mord som skett med skjutvapen i Sverige under 2017. SVT Nyheter har kartlagt årets alla dödsskjutningar – 40 personer har skjutits ihjäl och 135 personer har skadats i de totalt 306 skjutningarna i Sverige hittills i år. Det är mer än dubbelt så många som för bara fem år sedan.
Majoriteten av brottsoffren och gärningsmännen är unga män, ofta i 20-årsåldern. De flesta skjutningarna har skett på allmänna platser i tätbebyggt område och enligt polisen är skjutningarna mer omfattande och hänsynslösa än tidigare. En stor andel av skjutningarna bedöms vara kopplade till konflikter mellan kriminella.

I 2011 var tallet på drepte i skyteepisoder 17. Det har altså vært en økning på 135% på seks år. De fleste skyteepisodene har skjedd i Stockholmsområdet og i Region Syd, skriver Aftonbladet.
Sverige skiller seg markant ut i Norden. Det finnes for eksempel ikke noe fenomen i Norge foreløpig som kan sammenliknes med dette.

Aftonbladet skriver:

– Vi ser att 2017 har vi kommit till det stadiet att det blir en typ av normalisering i samhället, att man inte reagerar lika hårt på dödsskjutningarna, säger Linda Staaf, som är chef vid underrättelseenheten vid Nationella operativa avdelningen hos polisen.

Skyteepisodene skjer som oftest på offentlig sted, så det er alltid en stor fare for at også utenforstående kan rammes. Det er kommet et stykke når politiet snakker om at skyteepisoder normaliseres i samfunnet.

Sverige var kjent for å være et av de tryggeste samfunnene i verden. Verken SVT eller Aftonbladet sier noe om årsakene til at Sverige har havnet i en slik situasjon.

Forrige artikkelArgentina i uppror mot pensionsförsämringar
Neste artikkelIsrael knyttes nærmere til NATO
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).