Domstolen i Haag: Milosevic frikjent for andre gang

7
Slobodan Milosevic

Den tidligere jugoslaviske og seinere serbiske presidenten Slobodan Milosevic ble i 2001 stilt for Det internasjonale krigsforbrytertribunalet i Haag tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten og folkemord.

Han døde i 2006 etter fem år i fengsel uten at saka hadde vært oppe til doms. I en separat sak om Bosnia felte Den internasjonale domstolen i Haag en dom i 2007 som sa at det ikke var noen bevis som knyttet Serbia og Milosevic til folkemord som ble utført av bosniske serbere.

Så 24. mars 2016, litt over ti år etter Milosevic’ død, felte krigsborbrytertribunalet en ny dom i ei sak som først og fremst var rettet mot serberlederen Radovan Karadzic. I denne dommen sier retten enstemmig at Milosevic «ikke var en del av et felles kriminelt tiltak» (joint criminal enterprise) for å ramme muslimer og kroater under Bosnia-krigen. Dette er en dom på 2590 sider og omtalen av Milosevic finnes omkring side 1303.

Det internasjonale krigsforbrytertribunalet i Haag har igjen frikjent Milosevic for anklagene om ansvar for krigsforbrytelser. Djupt gravd ned i en fotnote på side 2090 i et dokument på over 2500 sider blir dette enstemmig slått fast av domstolen:

The evidence received by the trial chamber did not show that Slobodan Milosevic, Jovica Stanisic, Franko Simatovic, Zeljko Raznatovic, or Vojislav Seselj participated in the realization of the common criminal objective” to establish an ethnically-homogenous Bosnian-Serb entity through the commission of crimes alleged in the indictment.»

Dette står i fotnote 15.357.

I vestlige medier er Slobodan Milosevic framstilt som folkemorder og krigsforbryter etter en ulovlig krig som ble iverksatt av NATO. Milosevic anerkjente ikke tribunalets legitimitet og førte saka si sjøl. Han døde før hans sak kom opp til doms, men nå har altså tribunalet to ganger forkastet anklagene om at Milosevic begikk krigsforbrytelser.

Hele spørsmålet om krigene som oppløste det tidligere Jugoslavia er så betent at det i 2014 oppsto et voldsomt rabalder i Norge da dramatikeren og forfatteren Peter Handke tok imot Ibsen-prisen. SVs Snorre Valen syntes «det er synd». Bernt Hagtvet lovte å lenke seg foran Nationaltheatret, noe han dessverre ikke gjorde. Og brave borgere sto foran Nationaltheatret og hylte «fascist» og «folkemordtilhenger». Og hva var så Peter Handkes forbrytelse? Han hadde vært til stede i begravelsen til Milosevic og sagt noen nokså nøytrale ord. Og som Handke sjøl sa: «skal man forstå historien, må man kjenne til begge sider». Les Hyklerkoret mot Peter Handke.

Nå har altså krigsforbrytertribunalet to ganger enstemmig sagt at Milosevic ikke tok i del av den kriminelle planen om etnisk rensing og at han til og med tok avstand fra den. Hva skal Bernt Hagtvet da gjøre? Lenke seg fast foran domstolen i Haag?

 


Kampanje:

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Hele bombingen av Jugoslavia var begrunnet med å redde sivilbefolkningen (såkalt R2P). Det kan derfor være viktig for NATOs selvbilde og NATOs rykte at man finner noen fra motparten som har begått krigsforbrytelser og som derved kan rettferdiggjører NATOs inngripen i konflikten.

 2. Avatar for ABC ABC says:

  'History is always written by the winners." Og hinsidig stygt krig, kjente flere som var med… Men absolutt «skal man forstå historien, må man kjenne til begge sider». Men ved det tidspunktet fikk jeg inntrykket at serber og Milosevic som burde ha kjent til hva som foregikk, prøvde seg på stundtalls “folkemord”. Og når kriget var slutt så fant man massegraver og vitnemål bekreftet riktig stygge krigsforbrytelser og alle var sinte og kanskje det gikk politikk i det hele. Bra at man analyserer saken igjen så lær vi oss alltid noe:) Men jeg mener at det er hinsidig viktig at ledere som har ansvar i krig får betale for krigsforbrytelser som inntreffer under deres “pass”. Omvendt bevisbyrde kanskje er noe vi burde begynne med vedrørende ledere under krig kontra ansvar:) USA?

 3. Som europeiske etterretningsetater nærmest forgjeves har prøvd å påpeke i 2017 så er utviklingen på Balkan,i særdelshet Bosnia og Kosovo,noe av det farligste det sentrale Europa står ovenfor.
  I forhold til folketallet er Kosovo europeisk ledende i rekruttering til globalt Jihad - 335 personer. Og Bosnia kjøpes bokstavelig talt opp av wahhabi-statene i Gulfen som driver Jihad militære treningsleire der,helst i nord. Men selv rundt Sarajevo skal det være et titall leire for Jihad.
  Internasjonalt finnes det vel rundt 15 meget gode bøker om Balkankrigene,men ikke en eneste av disse er oversatt eller anmeldt i Norge.
  Det vi imidlertid skulle ha skaffet oss,var en undersøkelse av alt hva Bernt Hagtvet skrev om Balkankrigen på 1990-tallet. Et aldri så lite hefte om dette skulle være noe for en ung statsviter å frambringe?
  Poenget til Hagtvet var kriminelt. Han pleide å skrive at “SERBERNE” i ubestemt flertall,var NAZISTER!
  Skal vi fortsette med tribunaler om Balkankrigen,er det på høy tid vi ser på noen av våre egne skjeletter i skapet.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

7 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.